139- (2478) Bize Elu'r-Rabî' Ei-Atekî ile Halef b. Hişâm ve Ebû Kâmil El-Cahderî hep birden Hammad b. Zeyd'den rivayet ettiler. Ebu'r-RaM* dedi ki: Bize Hammad b. Zeyd rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Eyyûb, Nâfi'den, o da İbni Ömer'den naklen rivayet etti. (Şöyle demiş) : Rü'ya-da gördüm ki, elimde bir kalın İpek parçası varmış. Cennetten bir yer is*temeye göreyim, hemen oraya uçuyordu. Ben bunu Iîaîsa'ya anlattım. Hafsa da Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Setîem) 'e anlattı da Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
«Ben Abdullah'ı sâlih bir adam olacak görüyorum.» buyurdular.

140- (2479) Bize İshâk b. İbrahim ile Abd b. Humeyd rivayet et*tiler. Lâfız Abd'indir. (Dediler ki) : Bize Abdürrezzak haber verdi. (Dedi ki) : Bize Ma'mer, Zührî'den, o da Sâlim'den, o da İbni Ömer'den naklen haber verdi. (Şöyle demiş) : ResûlüUah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in ha*yatında bîr adam rü'ya gördü mü onu ResûlüUah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e anlatmayı temenni ettim. Genç, bekâr bir delikanlı idim. Re*sûlüUah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) zamanında mescidde yatardım. Rü'ya-da iki meleğin beni alıp cehenneme götürdüklerini gördüm. Bir de bak*tım, cehennem kuyu çevresi gibi çevrilmiş; hem kuyu direği gibi iki di*reğ var. İçinde de bir takım insanlar var ki, onları tanıdım. Hemen Ce*hennemden Allah'a sığınırım; Cehennemden Allah'a sığınırım; Cehennem*den Allah'a sığınırım, demeğe başladım. Derken o ki meleği (başka) bir melek karşıladı. Ve bana : Korkma! dedi. Ben bu rü'yayı Hafsa'ya anlat*tım. Hafsa da onu ResûlüUah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'e anlattı. Peygam*ber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem}:
«Abdullah ne iyi adam! (Bir de} Geceleyin namaz kılsa!» buyurdular.
Salim demiş ki; bundan sonra Abdullah geceleyin pek az uyurdu.

(...) Bize Abdullah b. Abdirrahman Ed-Dârimî rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Firyâbî'nin dâmâdı Musa b. Hâlid, Ebû İshâk EI-Fezârî'den, o da Ubeydullah b. Ömer'den, o da Nâfi'den, o da İbni Ömer'den naklen ha*ber verdi. (Şöyle demiş) : Mescidde yatıyordum. Ailem yoktu. Rü'yada gördüm ki, sanki beni bir kuyuya götürdüler...
Ve Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve SellemJ'den naklen Zührî'nin Sâ*lim'den, onun da babasından rivayet ettiği hadîs mânâsında nakletmiştir.
Bu hadîsin ikinci rivayetini Buhârî «Kitâbu't-Tehcccüd»'de tah-ric etmiştir.
Salih adamdan murad; Allah'ın hududunu ve kulların hukukunu bi*lip, gereğini yapan kimsedir.
Kurt ubî diyor ki : «Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) 'in Hz. Abdullah 'm rü'yasım güzel bir şekilde yorması, evvelâ cehenneme arzedilip, sonra ondan kurtarıldığı içindir. Kendisine : Korkma! denilmiş*tir. Bu onun salâhından dolayıdır. Bir kusuru geceleyin kalkıp namaz kıl-marnasıdır. Abdullah bu rü'yadan, gece namazının insanı cehen*nemden koruyan şeylerden olduğunu anlamış, onun için bir daha gece na*mazını terketmemiştir. El-Mühelleb'de: «Bundaki sır Abdul*lah'ın mescidde yatmasıdır. Mescidin hakkı ise içinde ibâdet edilmektir. İşte Cehennemle korkutulmak suretiyle kendisine bu tenbih edilmiştir.» diyor.
Übbî 'nin beyânına göre Hz. Câbit b. Abdullah onun hakkında şunu söylemiştir : «Bizden hiç bir kimse yoktur ki, dünya ona, o dünyaya meyletmesin. Yalnız Ömer'le oğîu Abdullah müstesna!»
Mihranda : «Biz Abdullah b. Ömer'den daha vera' ve takva sahibi İbni Abbâs'dan daha âlim kimse görmedik.» demiştir.

Bu Rivayetlerden Çıkarılan Hükümler:

1- Mescidde yatmakta kerahet yoktur.
2- Salih rüya görmeyi istemek caizdir.
3- Rüyada melekler görünüp rüya sahibini uyarabilirîer.
4- Müslümanm kusurlarım örtmek ve gıybetinden vaz geçmek ge*rekir. Çünkü Hz. Abdullah b. Ömer cehennemde bazı insan*ları görüp tanıdığı halde gıybet olmasın diye kim olduklarını bildirme*miştir.
5- Kadına rüya anlatılabilir.
6- Gece namazı cehennemden kurtarıcıdır.
7- Hadîs-i şerif Hz. Abdullah b. Ömer'in ve gençlikte ya*pılan ibâdetin .faziletine delildir.