DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Efendimiz ve Borçluya Anlayışlı Davranmak
Efendimiz ve Borçluya Anlayışlı Davranmak .
Geçinmek bazen öyle bir hal alır ki , insanın eve ekmek götürmeye , hastasını tedavi ettirmeye , zaruri , olmazsa olmaz ihtiyaçlarını karşılamaya ne maddi ne de manevi çaresi kalmaz . Bu durumlar bazen kısa süreli olur . Bazen de uzun uzadıya sürer ki insanın bütün umudunu kaybettirir . Bununla birlikte kişinin mahcubiyeti artar ki insan içine çıkamaz olur .
İşte bu durumlarda kişi kendisine uzanacak bir yardım elinin gözetleyicisi olur . Bu durumlarda ki kişinin iman zaafına uğrama tehlikesi vardır ki , kendisine uzanacak elin ve eli uzatanın mahkûmu durumuna düşer .
"" Müslüman müslümanın kardeşidir "" düsturu üzre bu durumda olan kardeşlerimizden haberdar olmak , elimizden gelen yardımı hibe veya borç olarak yapmak , elimizden gelmiyorsa en azından yardım edebilecek kişi veya kuruluşları devreye sokmak , kardeşimizin bizim üzerimizde ki hakkıdır .
Ayrıca komşularımız içinde bu durumlarda olan dini veya milliyeti ne olursa olsun kişilerie yardım konusu da aynı mesabededir .
İhtiyaç sahibine karşı takınacağımız tutum , ihtiyacını giderme yöntemi konusunda Efendimiz aleyhisselât-ü ve sellem şöyle buyurmuştur :
"" Darda kalmış birine borç verene , borcun vadesi gelinceye kadar , her gün için bir sadaka , borcun vadesinden sonra erteleme halinde ise her gün için borcun misli kadar sadaka sevabı vardır "" ( Buhari -- Müslim )
"" Kim darda olan borçluya mühlet tanır veya borcunu silerse , o kimseyi Yüce Allah hiç bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Arşının gölgesinde gölgelendirir "" ( Müslim -- Tirmizi )
"" Duasının kabul olunmasını , kederlerinin açılmasını isteyen , darda olan borçlu kimseye yardım etsin "" ( Ahmed bin Hanbel )
"" Yüce Allah , satarken ve alırken , borcunu isterken veya öderken anlayışlı davranarakkolaylık gösteren kişiye rahmetiyle muamele eder , Cennet'e kor "" ( Buhari -- Nesai -- İbn Mace )
Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur...