Bir adam, Resulullah (as) İle geç vakte kadar meşgul oldu. Daha sonra evine döndüğünde çocuklarının uyuduğunu gördü. Hanımı kendisine yemek getirdiğinde, vaktin geç olup çocukların uykuda olmaları nedeniyle yemeyi yemeyeceğine yemin etti. Sonra fikrini değiştirerek yemeği yedi. Resulullah'a (as) gelerek durumu anlattı. Resulullah (as), "yemin edip yeminin bozulma*sında hayır gören yeminini bozsun ve keffaretini ödesin" buyurdu. Hadisi imam Müslim rivayet etmiştir.
Malik b. Fadıla şöyle dedi: Resulullah'a (as), "ey Allah'ın elçisi.'Benim hir amcaoğlum var. Onun yanına gidip bir şey istesem vermiyor ve beni zi*yaret de etmiyor. Ama onun bir ihtiyacı olunca hemen bana geliyor ve iste*yeceğini istiyor. Bu nedenle ona hiçbir şey vermeyeceğime ve onu ziyarete gitmeyeceğime dair yemin ettim," dedim, Ama Resulullah (as) yeminimin hi*lafında (bozulmasında) hayır bulursam onu bozup keffaretini ödememi em*retti.
Suveyd b. Hanzala ve Vail b. Hucr kendi kavimleriyle birlikte Resulul-lah'ın (as) yanına gitmek istediler. Zira Suveyd, Vail'i kendine düşman say*mıştı. Bunun üzerine VaiL Süveyd'in kendi kardeşleri olduğuna yemin etsin*ler diye kavmini zorlayınca Suveyd de Vail'in kendi kardeşi olduğuna yemin etti. Böylece düşman olan kavim O'nun yolundan çekilip serbest bıraktılar. Resulullah (as) durumu sorunca, Suveyd, "sen onların en iyisi, en hayırlısı ve en sadık olanısın. Müslüman da Müslümanın kardeşidir" dedi.
Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir.