10 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: kader ve evlilik

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 35%,
    Points required for next Level: 130
    Level completed: 35%, Points required for next Level: 130
    Overall activity: 0%
    Achievements
    nazgülüm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Standart kader ve evlilik

Kader, evlilik vb.

Sorum kaderle alakalı, kaderi az çok biliyoruz ama bazen bize yöneltilen sorular karşısında daha net cevap verebilmek için bunu sizden öğrenmek istiyorum; hani "ölüm doğum ve nikah bu üç şey değişmez, bunlar biz doğmadan yazılmıştır" denir ya peki bir hadisi şerif var, yanılımyorsam "la yeruddu 'l-kadere illa ed-duâ: Kaderi duadan başka bir şey değiştirmez" şeklinde, peki bu hadisi şerif söylenen söze zıt değil mi, bunu tam olarak anlamış değilim! Yani dua şayet değiştirirse neden 3 şey vardır değişmez deniyor? Değişmezse biz bu manada dua ederken yanlış mı yapmış oluruz; yani hayırlı, uzun ömür isterken Cenab-ı Hak'tan, herşeyi kadere bağlamak yanlış mı; mesela kimle evleneceğimizi Cenab-ı Hak yazmıştır, biz ne yapsak buna engel olamayız, değil mi? Yani olumsuz olsa dahi kimileri yeterince araştırmadınız mı neden araştırmadınız felan diyorlar, ama bazen olaylar o kadar çabuk gelişiyor ki, bu kaderde olduğundan mıdır hocam? Yoksa o insanların dediği mi doğru, biz araştırmalar vs. ler şeklinde yanlış bir karar vermemize engel olabilir miyiz? Ya da yazılı olduğu için araştırmalar vs. ler başımıza gelecek olumsuz olayları engelleyemez mi, nasıl olsa bunları yaşayacak mıyız; her manada soruyorum bunu, okul, hayat, iş, evlilik...

Cevap:

Kader hakkında daha önce de bazı sorulara cevap vermiştim. Burada bir daha özetlemek gerekirse her şeyden önce kaderin "Allah'a ait bilgi, Allah'ın olacakları ve olanları eksiksiz bilmesi" gerçeğine dayandığını bilmemiz gerekiyor. İnsanlarla ilgili iş, davranış ve oluşları ikiye ayırıyoruz: Kişinin iradesine (istemesine) bağlı olanlar ve iradesine bağlı olmayanlar. Dünya güneşin etrafında döner, kalbimiz çalışır, istemesek ve bir kusurumuz olmasa da bazı amiller bizde hastalık yapar, iki kişi arasında olup bitecek bir işte karşı tarafın istememesi veya kusuru sebebiyle istenen olmaz; bütün bunlar tek kişinin iradesine bağlı olmayan oluş, fiil ve davranışlardır. Öte yandan yemek, içmek, bunların çeşitlerinin seçimi, yapabileceğimiz iyi veya kötü bir şeyi yapmak (yapmaya teşebbüs etmek), eş seçimi, meslek seçimi...büyük ölçüde irademize bağlı şeylerdir. Şimdi kadere gelelim: Allah Teâlâ bizim irademize bağlı olan ve olmayan bütün işleri, fiilleri, davranışları, oluşları -zaman kaydı olmaksızın; yani oluştan evvel, olur iken ve sonra...- eksiksiz bilir. Allah bildiklerinin bir ksımını (bu arada bir insan ile ilgili olanları) ilgili meleklere yazdırır, işte bu bilgi ve yazgı kaderdir. Ancak irademize bağlı fillerde Allah Teâlâ: "Kulum filan, iyi veya kötü bir davranışı yapmak istemese de olsun, bunu yapsın, böyle yazın" demez, "O böyle isteyecek, şöyle davranacak, şu teşebbüste bulunacak ve ben de onun iradesine uygun olanı irade edeceğim, öyle de olacak" diye bilir ve yazdırır. Buna göre bir insan bir şey olsun diye dua ederse Allah da onun duasını kabul edecekse bunu ezelde bildiği için öylece yazdırır; burada dua - olmasaydı başka türlü olacak olan- bir sonucu değiştirir, dua olmasaydı A olacaktı, dua edildiği için B oldu; Allah duanın olacağını ve bu sebeple kesin sonucu da bilir; bu sebeple duanın kaderi değiştirmesi göreceli (dua olmasaydı...ihtimaline/şıkkına bağlı) bir değişmedir. Bir kızla evlenmek istiyorsunuz; iki kişi arasında evlenmenin gerçekleşebilmesi için birçok şartın gerçekleşmesi gerekir, bunları eksiksiz olarak gerçekleştirenler evlenirler, eksik yapanlar, eksikli olanlar ise başarılı olamazlar; Allah Teâlâ bir erkekle bir kızın evlenip evlenmeyeceklerini, gerekli şartları yerine getirip getirmeyeceklerini ezelde bilir ve bunu da yazdırır, eğer olma şartları içinde dua varsa bunu da bilir, bu şart da yerine gelirse evlilik gerçekleşir, dua olmasaydı evlilik olmayacaktı, dua oldu evlilik de oldu; işte bu manada dua sonucu değiştirdi. Biz kaderimizi bilmiyoruz, ama irademize bağlı işlerde neyin nasıl yapılması gerektiğini biliyoruz, bir de Allah'ın, irademize bağlı kıldığı işlerde kaderin, bizim isteme ve teşebbüsümüze bağlı bulunduğunu biliyoruz; bu manada kaderimizi biz tayin etmiş gibi oluyoruz, bu şuur içinde davranmalı, yaptığımızdan sorumlu olduğumuzu unutmamalıyız.

DIŞARDA
    Level completed: 46%,
    Points required for next Level: 162
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 162
    Achievements
    mehasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye

Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    17

Standart Cevap: kader ve evlilik

Allah razı olsun nazgülüm inçe bir konuyu paylaştın emeğine sağlık..
    ALLAH'I TANIYAN İTAAT EDEN, ZİNDANDA DAHİ OLSA BAHTİYARDIR.ONU UNUTAN SARAYLARDA DA OLSA ZİNDANDADIR, BEDBAHTTIR....

DIŞARDA
    Achievements
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Allah hepimizden razı olsun inşallah..teşekkür ederim

Reyhani
    Reyhani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Allah (c.c) razı olsun. Emeğinize sağlık.

DIŞARDA
    Achievements
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Rabbim hepimizden razı olsun inşallah..

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Emeğine sağlık.
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ

DIŞARDA
    Achievements
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Allah sizden de razı olsun abi.Okuyan gözlerinize yüreğinize sağlık

DIŞARDA
    Points required for next Level: 540
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 540
    Achievements
    mihrab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    21

Standart Evlilik ve Kader

İnsan evleneceği kişiyi kendi iradesiyle mi seçiyor, yoksa Allah (cc) mı belirliyor?

Hadis-i Şeriflerde eş seçimine dikkat edilmesi tavsiye edilir

Eş seçiminde kişinin iradesinin belirleyici olduğunu Peygamberimiz'in (asm) eş seçiminde dikkatli davranılmasını tavsiye eden hadislerinden de anlıyoruz. Eğer evlilik meselesi kendi seçimimizle olmayıp, kaderde yazılı olduğu için zorla olsaydı, eş seçiminde dikkatli olmayı tavsiye eden bu hadislere gerek duyulmazdı.

İnsan sarf ettikleri söz ve davranışlarıyla kaderine fetva verebilir

Bazı evlilikler sanki evlenen şahısların hiç etkisi olmaksızın tamamen nasip işi olarak görülse de aslında altında yine insanın iradesi yatmaktadır. Çünkü insanın geçmişinde yapmış olduğu hata ya da güzel davranışları ve ağzından çıkan sözleri, geleceğine bir zemin hazırlamaktadır. Mesela; Hz. Yusuf (as) su üzerinde kendi güzelliğini görünce “acaba köle olsam kaça satılırdım?” demiştir. Onun bu sözleri ise; kaderine fetva vermiş ve gelecekte köle olarak satılmasına sebep olmuştur. Bundan anlaşılıyor ki insanların söz ve davranışları sadece evlilikte değil tüm geleceğinde belirleyici olmaktadır.

Mesela; komşumuz olan bir karı-kocanın kavgasına şahit olduğumuzda veya buna benzer bir haber duyduğumuzda hemen yorumlar yapmaya başlarız. Ve “Ben o adamın yerinde olsam şöyle yapardım” veya “benim kocam bana asla böyle bir şey yapamaz, ben kendime laf söyletmem!” gibi neticesi düşünülmeden sarf edilen cümleler dua hükmüne geçtiği için başa bela bir koca ve başa bela bir kadının kaderde karşımıza çıkmasına sebep olabilir.

İnsanın iradesi bulunmayıp, Allah'ın iradesiyle gerçekleşen evlilikler de vardır

Bununla beraber kesinlikle insan iradesinin etkin olmadığı ve birçok hikmetler için tamamen Allah'ın iradesiyle gerçekleşmiş evliliklerin olması elbette mümkün. Bu durumda olan insanlar “Ben bu evlilikten sorumlu değilim.” düşüncesine girmeden eşlerine olan vazifelerini hakkıyla yerine getirmeye çalışmalıdırlar. Bunun bir imtihan olduğunu unutmayıp hikmetleri ve güzel neticeleri düşünmelidir . Mesela; Hz. Asiye annemiz Firavun olan eşini kendisine Allah'ın bir imtihanı görerek güzel bir sabır ile sabretmiştir. Bunun neticesinde ise cennette Peygamberimiz’e (asm) eş olmak gibi bir makama layık görülmüştür.

sorusorcevapbul
    Sessizlik de bir çeşit konuşma sanatıdır

hasretin rüzgarında savrulan bir hayat

DIŞARDA
    Points required for next Level: 540
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 540
    Achievements
    mihrab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    21

Evlenmek ve kader

Sual: Mutlaka kaderimizde olan kişiyle mi evleniriz, bizim seçme hakkımız yok mu?
    CEVAP
    Kader, insanların yapacağı işlerin önceden bilinmesi demektir. Kader ile bizim seçişimiz, ayrı değildir. Seçince, o kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bildiği için, bizim ne yapacağımızı da, bilir. İşte kader, Allahü teâlânın ezeli ilmiyle, kendi irademizle yapacağımız işleri bilmesi demektir, zorla yaptırması demek değildir.

Kısmeti çıkmamak
    Sual: Bir kız evde kalınca, (Kısmeti çıkmadı, kaderi böyleymiş) deniyor. Kaderin rolü nedir?
    CEVAP
    Her şey takdir iledir. Evlenmek, nasibi çıkmak veya çıkmamak da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Mesela bir kız dua eder, (Ya Rabbi, evlenmek hakkımda hayırlı ise, evlenmeyi bana nasip eyle!) der. Duası kabul olursa evlenir. Evlenmek için tedbir almak ve sebeplere yapışmak gerekir. Mesela kötü birisi ile evlenip de suçu kadere yüklemek doğru değildir.
    İnsan, irade-i cüziyyesini kullanarak iyilik yaratılmasını isterse sevap, kötülük yaratılmasını isterse günah kazanır. İnsan günah işlerse cezasını, sevap işlerse mükâfatını görür. Yani Allahü teâlâ hiç kimseye zorla günah işletmez. İnsan, irade-i cüziyye ile yaptığı işleri kendi yaratmıyor. Bu işlerin, hayrın ve şerrin yaratıcısı yalnız Allahü teâlâdır.

(Benim Cehenneme gideceğim alnıma yazılmışsa, yani kaderimde varsa, günah işler, Cehenneme giderim. Benim bunda ne suçum var. Suç kaderimdedir) diyenler çıkıyor. Hâlbuki Allahü teâlâ, kimseye zor ile günah işletmez. Kader Allah’tandır. Ancak, cenab-ı Hakkın, kaderi kaza haline getirmesi, yani yaratması, insanın iradesini kullandıktan sonra oluyor. Mesela, (Filan kimse, kendi isteği ile şu günahları işleyecektir) şeklindedir.

Nasibin çıkmaması
    Sual: Hiçbir ahlaki ve bedeni bir kusurum olmadığı halde, yaşım otuzu geçmesine rağmen evlenemeyen bir kızım. Çevremdekiler, (evde kaldı) diye dedikodu ediyorlar. Bunda benim suçum olmadığı halde, bu da kaderden midir?
    CEVAP
    Cebriyye denilen bid’at fırkası, kaderi suçlar. Mutezile fırkası da, kaderin rolünü inkâr eder. Her şey takdir iledir. Kaderin, iyisi, kötüsü, tatlısı, acısı, hep Allahü teâlâdandır. Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır.

Tedbir alıp sebeplere yapıştıktan sonra evlenemedim diye kendini sıkıntılara sokmak çok yanlış olur. (Nasibuke, yusibuke) buyurmuşlardır. (Nasipse, kavuşursun) demektir. Yine, (Nasipse gelir Hint’ten, Yemen’den, nasip değilse, ne gelir elden) demişlerdir.

Sıkıntılı şeylerden kurtulmak için,rahat ibadet edebilmek ve haramlardan kaçmak için, sabrederek dua etmek gerekir. Peygamber efendimiz, (Müminin silahı duadır) buyurdu. (İ. Ebiddünya)

Kur’an-ı kerimde de mealen, (Ey iman edenler, Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyiniz) buyuruluyor. (Bekara 153)

Görüldüğü gibi, sabrın, namaz ve duanın önemi çok büyüktür. İnsana sıkıntı bazı şeylerde ısrar etmesinden ileri gelir. Tedbir almalı, fakat tedbire de güvenmemeli. Çünkü tedbir, takdiri bozamaz. Takdire boyun eğmek ve ona inanmak farzdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Kadere rıza göstermek mutlu olmaya, rızasızlık ise mutsuzluğa alamettir.) [Tirmizi]

Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
    İnsana gelen elemler, takdir-i ilahi ile gelmektedir. Razı olmak gerekir. İbadetlere devam, elemlere, hastalıklara sabredebilmelidir. Allahü teâlânın kereminden afiyet beklemelidir! Mahlûklardan bir şey beklememeli, her şeyin Hak teâlâdan geldiğini bilmelidir! Dertlerden, elemlerden kurtulmak için dua ve istiğfar etmelidir! Onun takdiri, iradesi olmadıkça, kimse kimseye zarar veremez. Bununla beraber, sebeplere yapışmak, Peygamberlerin yoludur. Sebeplerin tesirini de Allahü teâlâdan talep etmelidir! (1/72)

Kader mi?
    Sual: Salih bir genç bana talip iken, işsiz güçsüz ama boyunu posunu beğendiğim biri ile evlendim. Ahlakı da iyi çıkmadı. Sıkıntı içerisindeyim. Kaderim mi böyle idi?
    CEVAP
    Siz istemişsiniz, Allahü teâlâ da onu yaratmıştır. İnsan, irade-i cüziyyesini kullanarak iyilik yaratılmasını isterse sevap, kötülük yaratılmasını isterse günah kazanır. İnsan, günah işlerse cezasını, sevap işlerse mükâfatını görür. Allahü teâlâ, sizin ne yapacağınızı bildiği için bunu levh-i mahfuza yazıyor. Buna kader veya alın yazısı deniyor. Levh-i mahfuzda yazılı olduğu için siz onu yapmıyorsunuz. Yapacağınız bilindiği için levh-i mahfuza yazılmıştır. Bundan dolayı, kötü bir iş yapıp, (Ne yapayım, kaderim böyle imiş) demek yanlış olur.

alıntı
    Sessizlik de bir çeşit konuşma sanatıdır

hasretin rüzgarında savrulan bir hayat

DIŞARDA
    Level completed: 83%,
    Points required for next Level: 35
    Level completed: 83%, Points required for next Level: 35
    Achievements
    burcum - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye