5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Ağlayan hurma kütüğü

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 4,9%
    Achievements
    Zümrüt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Yer
    ıstanbul rize
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    24

Standart Ağlayan hurma kütüğü

Ağlayan hurma kütüğü

Peygamberlerin mûcize sûreti ile ortaya koydukları hârikalar insandaki gafletin izâlesi istikâmetinde bir şok te’sîri husûle getirmek içindir. Tâ ki insanoğlu hiçten daha hiç olduğunu anlasın ve tam bir teslîmiyetle Rabb’ine kul olsun!..
    İnsanoğlunun gafletini yırtıp izâle edecek bu hârikulâde hâdiseler gâfillerin idrâklerini acze mahkûm etmek ve ehl-i îmânın da yakînini artırmak içindir. Cansızlar bitkiler ve hayvanların Rab’lerine olan tesbîhleri Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’i tanımaları ve O’na muhabbetle meyletmeleri gibi tecellîler bu cümledendir.

Bu mûcizeler âşikâr bir sûrette gözler ve gönüller önünde defalarca sergilenmiştir. Bunların en meşhûrlarından biri de bir hurma kütüğünün meşhur olan feryâd ü figânıdır:

Mâlûmdur ki Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem- ashâbına vaaz ederken mescid direklerinden bir hurma kütüğüne dayanır öyle sohbet ederlerdi. Bu hurma kütüğü de kendisine Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’in yaslandığını duyar bu mazhariyetle mes’ûd olurdu.
    Gün geldi mescidde sohbet dinleyen ashâb o kadar çoğaldı ki sahâbelerin mühim bir kısmı kalabalıktan Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’in mübârek yüzünü göremez oldular ve:

“–Yâ Rasûlallâh! Bizler mescid hayli kalabalık olduğundan mübârek yüzünüzü göremiyoruz!” diye haklı olarak şikâyette bulundular.
    Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’den mescide bir minber yapılmasını ve O’nun bu minbere çıkarak hutbesini îrâd etmesini taleb ettiler.
    Bunun üzerine mescide bir minber yapıldı. Nûr-i nübüvvet Varlık Nûru artık bu minbere çıkarak sohbet edecekti. Fakat Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’in bu yeni minbere ilk çıkışında beklenmeyen mûcizevî bir hâdise oldu:
    O Âlemlerin Efendisi’nin daha evvel hutbe okurken kendisine yaslandığı hurma direği; duyan düşünen hicran ve hasret içinde kavrulan bir insan gibi feryâd u figân ile âh edip inlemeye başladı.
    Bu derin ve yanık bir ney sadâsı gibi öyle içten bir seslenişti ki o sohbet meclisinde bulunan genç ve yaşlı bütün mü’minler bu feryâdı duydular. Feryâd bir sadâ olmaktan da çıkarak âdetâ bir muzdarip lisân hâline geldi.
    Bütün ashâb kuru bir hurma ağacının bu kadar yanık bir sesle içindeki hasret ve ızdırâbını ifâde etmesi karşısında hayret ve dehşet içinde kaldı. (Buhârî Menâkıb 25 Buyû 32)
    Hazret-i Mevlânâ -kuddise sirruh- beyitlerinde bu hâdiseyi şöyle hulâsa eder:
    Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem- minberden indi ve mübârek elleriyle hurma kütüğünü okşayarak:
    Ey hurma kütüğü! Ne istiyorsun? Bu feryâdın niye? Nedir bu hâlin? diye derin bir anlayışla sordu.
    Hurma kütüğü kendi hâl lisânı ile konuşmaya başladı. Sıcak göz yaşları içinde dedi ki:
    Yâ Rasûlallâh! Senin hicrânın beni yaktıkça yaktı. İçime târifsiz bir gam keder ve hasret doldurdu. Daha evvel hutbe vakitlerinde senin dayandığın o tâlihli ve mes’ûd direk bendim. Şimdi ise beni terkettin; bir minbere yükseldin. Şimdi senin mesnedin o minberdir. Fakat ey Allâh’ın Rasûlü! Lutfen ve merhameten bana hak ver dünyâda hangi varlık senin bu hicrânına tahammül edebilir?
    Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem- hurmanın bu derûnî muhabbet feryâdı karşısında onu tesellî sadedinde şöyle buyurdu:
    Ey hurma kütüğü! Mâdem ki feryâdın böyle bir ayrılık acısındandır dile benden ne dilersen!..

İster misin Allâh’a yalvarayım da; seni doğunun ve batının bütün insanlarına meyve yetiştiren yemyeşil dipdiri bir ağaç yapsın? Yâhut seni bir cennet fidanı cennette bir servi fidanı yapsın ki sonsuzluğa kadar en güzel en tâze vücûdlar gibi genç ve dilber kalasın!..”

Bu iltifâta mazhar olan hurma kütüğü Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’den yakıcı ve kavurucu aşkının bir tezâhürü olarak şu talepte bulundu:
    Yâ Rasûlallâh! İkisini de istemem. Tek arzum sende fânî olmak bunun için de beni gömüp yok etmen beni bu fâni vücûdumdan kurtarmandır. Çünkü bir ağaç ne kadar taze ve güzel olursa olsun gıdâsını güneşten ve sudan alır. Halbuki benim hayâtım senin nûrâniyetinin nûruyla beslendi. Sana destek olmanın senin harâretinle ısınmanın sende yanıp kavrulmanın lezzetini tattı. Ben artık bu hoş ve tatlı hazdan ayrılamam. Dâimâ bâkî olanı isterim. Beni öylesine göm ve yok et ki sende senin biricik nûrun içinde dirilip ebedî olayım.”

“Allâh Rasûlü -sallâllâhü aleyhi ve sellem- o hurma kütüğünü toprağa gömdürdü. Tâ ki kıyâmet gününde insan gibi dirilsin!”

Bu ibretli hâdise dolayısıyla Hazret-i Mevlânâ Mesnevî’sinde şu nasîhatlerde bulunur:

“Şunu bilesin ki Cenâb-ı Hakk’ın kendine lutufta bulunduğu kul cihânın gel-geç sevdâlarını umursamayıp yüzünü asıl maksûd olan Hakk’a döndürür.”

“Ey gâfil! Mûsâ’nın ve Ahmed’in mûcizelerine nazar et! Asâ nasıl ejderhâ oldu ve hurma kütüğü nasıl irfân sahibi oldu ve inledi.”

“Muhabbetin hakîkatini bir ağaçtan duy ve ondan ibret al! Kendini vücûd ve dünya heveslerine mahkûm etme! Gerçek seâdetin ve mevkilerin en yücesinin vücûdlar ötesinde ve onların son bulduğu yerde olduğunu bil! Bil ki gerçek seâdet fânî vücûdun desîselerinden kurtulup ilâhî vuslata tâlib olmaktır.”

O hurma ağacı Rasûlullâh -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’e kendisini toprağa gömdürttü ki fâni vücûdundan kurtulsun; tâ kıyâmet gününde ilâhî ğufrâna mazhar bir insan gibi dirilsin ve maksûdunda fânî olsun…
    İbrettir ki bir hurma ağacı Hazret-i Peygamber -sallâllâhü aleyhi ve sellem-’in şefâatine mazhar olabiliyor. O’nun gönlünde mekân tutuyor. Bu geçici dünyâya aldanmayıp kâmil insan gibi olgunlaşıyor. Duâsı makbûl oluyor. Nebattan bir cisimken nice insanların varamadığı mânevî bir rütbeye ulaşıyor.
    İhtimal bu hâdiseden ilhâm alarak Âşık Yunus da dertli dolabı şöyle konuşturur:
    Benim adım dertli dolap

Suyum akar yalap yalap

Böyle emreylemiş Çalap

Derdim vardır inilerim

Beni bir dağda buldular

Kolum kanadım yoldular

Dolaba lâyık gördüler

Derdim vardır inilerim

Ben bir dağın ağacıyım

Ne tatlıyım ne acıyım

Ben Mevlâ’ya duâcıyım

Derdim vardır inilerim

Derviş Yunus eydür ahî

Gözyaşı siler günâhı

Hakk’a âşıkım vallâhi

Derdim vardır inilerim

Bundan ibret alınmaz mı ki insan sûretinde yaratılmış kendisine insanlık şeref ve haysiyeti verilmiş nice kimseler insanlık cevher ve hakîkatini anlamadıkları için taşlardan daha duygusuz ağaçlardan daha nasîbsiz kalıyor!

Mecnun Misali Leylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
    Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ Değil Mevlâ’dır Hep…

DIŞARDA
    Level completed: 11%,
    Points required for next Level: 446
    Level completed: 11%, Points required for next Level: 446
    Overall activity: 7,0%
    Overall activity: 7,0%
    Achievements
    yagmurdamlasi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Sitemizin Ninesi
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    19

Standart Cevap: Ağlayan hurma kütüğü

allah cc razı olsun zümrüdüm çok güzel paylaşım
    Yuvasız Kuşa Bile Dal Verip Yuva Kurduran Rabbim...Hakkımızda En Hayırlısı Neyse Bizlere de Onu Nasip Eyle. AMİN..

DIŞARDA
    Overall activity: 100,0%
    Overall activity: 100,0%
    Achievements
    SiLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

EMEKTAR KURUCU

.
    Yer
    ISPARTA
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Aşkından kütükler bile inledi
    Ona kimseler etki edemedi
    Mübarek elin deyince dindi
    Bir kütük kadar olamadık ki...

BİR KÜTÜK KADAR OLAMADIK Kİ ...!

DIŞARDA
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

ALLAH c.c razı olsun emeğine sağlık KARDEŞİM
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ

DIŞARDA
    Achievements
    Zümrüt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Yer
    ıstanbul rize
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    24

cezakellahu hayran kartal abimm

Mecnun Misali Leylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
    Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ Değil Mevlâ’dır Hep…