Bugün bizlere evinin kapısını açan Nazife Hanım’ın yanındayız. Kendisi çocuk gelişim uzmanı. Ramazan ve çocuk üzerine konuştuk Nazife Hanım ile. Çocuklarımızın bizler için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Ramazan’ı çocuklarımızla nasıl değerlendirebiliriz sorusuna yanıtlar aradık kendisiyle…
Evet efendim, çocuklara çok yakınsınız mesleğiniz gereği. Çocuklara Ramazan’da nasıl yaklaşmalıyız ve tabi yaklaşmamalıyız?
Çocuklar Ramazan’ın ne denli güzel bir ay olduğunu bizim tutumlarımızdan anlarlar. Şayet iftara yakın bağırıp çağıran bir babaya sahip ise bir çocuk, Ramazan’ı sevmeyecektir. Veya asabileşip çocuğunu döven, söven bir anne… Aynı şekilde çocuk bu olumsuzlukları Ramazan’a bağlayacak ve Ramazan’dan nefret bile edebilecektir. Ramazan’da çocuklara her zamankinden daha iyi davranmalıyız ki bu ayın ne denli huzur verici olduğunu fark etsinler. Oruç bizi tutmamalı, biz orucu tutmalıyız.
Peki bizlere ne tavsiye edersiniz?
Çocuklarımızla Ramazan’da büyük camilere gitmeliyiz. Onunla birlikte dualar etmeliyiz. İlkokula başlamış çocuklarımız tutabildikleri kadar oruç tutmalıdırlar. Küçük yaşlarda atılan temeller daha sağlam olacaktır. Oruç tutmasalar dahi sahura kaldırmayı ihmal etmesinler. Sahurda bereket ve muhabbet vardır.
Bizlere son olarak ne söylemek istersiniz? Ve ne pişireceksiniz bizler için?
Hayırlı Ramazan’lar diliyorum. Çocuklarımızla sağlıklı, huzurlu ve saadet dolu bir hayat niyaz ediyorum Rabbimizden. Sizlere dalyan köfte pişireceğim inşallah.
Dalyan köfte
1 kilo az yağlı kıyma, 2 adet soğan, 2 yumurta, Bayatlatılmış yarım ekmek içi, Tuz, karabiber, 1 kutu bezelye, 2 adet havuç, 2 adet domates, 1 çay fincanı un
Kıyma, soğan, biber, 2 yumurta ve bayat ekmeği iyice yoğuruyoruz. El yardımıyla 2 cm kalınlığında kare şeklinde açıyoruz. İçine haşlanmış bezelye, 1-2 dakika haşlanıp kabukları soyulmuş ve ufak küpler halinde doğranmış havuç koyuyoruz ve rulo şeklinde sarıyoruz. Dikdörtgen şeklindeki bir tepsiye koyuyoruz ve 170 derecedeki fırında 40 dakika kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra altına biriken suyu alıyoruz. Rendelenmiş domatesi hafifçe pişirip üzerine köftenin suyu ve unu ilave ediyoruz. Boza kıvamında bir sos elde ediyoruz. Servis yapılacağı zaman köftenin üzerine bu sostan döküyoruz. Arzuya göre haşlanmış yumurta, püre veya pilav ile garnitür yapılabilir ve sıcak olarak servis edilir.
Dünyada imân, âhirette mekân
Bize Ramazan mesajı olarak neler söylemek istersiniz?
Tarık Zoga
Herkesin Ramazan’ı hayırlı olsun. Allah herkese bu ayı en iyi şekilde değerlendirmeyi nasip etsin. Huzur, mutluluk ve sağlık temenni ediyorum herkese. Bizim dinimiz çok güzel bir din. Bu dini bulduğumuz için çok şükretmeliyiz Allah’a. Peygamber’imize layık olan ümmet olalım inşallah.
Ahmet Türkmen
İnsanlar barış ve huzur içerisinde yaşasınlar. Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm din kardeşlerimizin Ramazan’ı hayırlar getirsin. İnsanlar iman ettikçe var olduklarının bilincinde olsunlar inşallah. Tüm din kardeşlerime dünyada iman, ahirette mekan diliyorum. Huzur ve kardeşlik temenni ediyorum.
Ümit Yıldırım
Tüm dünyadaki Müslüman’ların Ramazan’larını kutluyorum. Her şey gönüllerince olsun diyorum. Allah bizi sevdiklerimizle, kendi sevdikleriyle birlikte eylesin. Çünkü malum kişi sevdiğiyle beraber olacak ahirette. Sevdiklerini sevdir bize Allah’ım, yerdiklerini yerdir. Allah dostlarına dost olalım inşallah.
Alıntıdır.