Üçüncü Grup Ayetler:
Bu gruptaki ayetler, Hz. Peygamber (sav)'e emir ve nehiylerinde mutlak olarak uymanin vacip, O'na itaatin Allah (cc)'a itaat oldugunu gösteren, kendisine muhalefetten ve sünnetini degistirmekten sakindiran ayetlerdir:
Allah'a ve elçisine itaat edin, ki merhamet olunasiniz. (Al-i Imran Suresi, 132)
Ey iman edenler, Allah'a itaat edin, Resûl'e itaat edin ve kendi amellerinizi geçersiz kilmayin. (Muhammed Suresi, 33)
Allah'a itaat edin, peygambere de itaat edin ve sakinin. Eger yüz çevirirseniz, bilin ki, elçimize düsen, ancak apaçik bir tebligdir. (Maide Suresi, 92)
Ibn Kayyim el Cevziyye (751/1350) demistir ki: "Allah Teala Kendisi'ne ve Resulü'ne itaati emretti. Peygambere emrettiklerini, Kitab'a arzetmeksizin bizatihi kendisine itaatin vacip oldugunu bildirmek için 'peygambere de itaat ediniz' buyurarak "itaat" emrini tekrarladi. Hz. Peygamber (sav) bir emir verdigi zaman, o emir Kuran'da bulunsun bulunmasin, mutlak ve müstakil olarak kendisine itaatin vacip oldugunu bildirdi. Çünkü O'na, Kitap ve beraberinde benzeri degerde sünnet verilmistir."
Kuran'da Rabbimiz Resul'e itaatin önemiyle ilgili olarak söyle buyurmaktadir:
Sana iyilikten her ne gelirse Allah'tandir, kötülükten de sana ne gelirse o da kendindendir. Biz seni insanlara bir elçi olarak gönderdik; sahid olarak Allah yeter. Kim Resûl'e itaat ederse, gerçekte Allah'a itaat etmis olur. Kim de yüz çevirirse, Biz seni onlarin üzerine koruyucu göndermedik. (Nisa Suresi, 79-80)
Dördüncü Grup Ayetler:
Bu gruptaki ayetler, Hz. Peygamber (sav)'den bildirilen bütün söz ve hareketlerde O'na tabi olmanin ve kendisini örnek almanin vacip oldugunu, Allah (cc)'in muhabbetinin tahsisi için O'na uymanin gerekli oldugunu gösteren ayetlerdir.
De ki: "Eger siz Allah'i seviyorsaniz bana uyun; Allah da sizi sevsin ve günahlarinizi bagislasin. Allah bagislayandir, esirgeyendir." (Al-i Imran Suresi, 31)
Andolsun, sizin için, Allah'i ve ahiret gününü umanlar ve Allah'i çokça zikredenler için Allah'in Resûlü'nde güzel bir örnek vardir. (Ahzab Suresi, 21)
Muhammed b. Ali Hakim et Tirmizi demistir ki: "Hz. Peygamber (sav)'i örnek almak, O'na uymak sünnetine tabi olmak ve sözde veya fiilde kendisine muhalefet etmemektir."
Dördüncü Delil: Peygamberimiz (sav)'in Sünneti
Sünnetin delil olusunu gösteren birçok hadis-i serif ve rivayetler vardir. Bunlari da üç grupta toplayabiliriz:
Birinci grup hadisler:
Hz. Peygamber (sav) kendisine, Kuran ve onun disinda hadis olarak vahyedilen seylerde yalan söylemekten uzaktir.
Hz. Peygamber (sav)'in açikladigi ve ortaya koydugu hükümler, Allah Teala (cc)'nin hükmüyle olusmustur. O'nun Katindan gelmistir. Resulullah (sav)'in bizatihi kendinden degildir.
Sünnet'le amel, Kuran ile amel demektir.
Allah Teala (cc), ümmete Hz. Peygamber (sav)'in sözünü alip uygulamayi, O'nun emrine itaati ve sünnetine uymayi emretmistir.
Kim, Hz. Peygamber (sav)'e itaat eder, sünnetine uyarsa, Allah (cc)'a itaat etmis, hidayet bulmus olur.
Iman, ancak O'nun getirdigi seylere bütünüyle uymakla tamam olur. O'ndan hakkin disinda bir sey çikmaz. Hidayet yolunun en hayirlisi, O'nun getirdigi yoldur.
Hz. Peygamber (sav)'in getirmedigi ve tasvip etmedigi, insanlarin kendi heva ve heveslerine göre icat ettikleri hersey, bidattir, kabul görmez, uygulanmaz.
Imam Beyhaki, Medhal adli kitabinda, Talha bin Nüdayle'nin söyle dedigini rivayet etmistir:
"Kitlik oldugu yil, (asiri pahalilik karsisinda) bazilari, Hz. Peygamber (sav)'e gelerek, "Ya Resulullah! Bizler için fiyatlara narh koyun" dediler. Hz. Peygamber (sav) de: "Allah, emretmedigi bir sünneti (uygulamayi) sizlere sünnet olarak koymami benden istemiyor. Fakat siz, Allah'tan lutfuyla size genislik vermesini isteyiniz."
Ibn-i Hibban (354/966), Abdullah bin Ömer'den O'nun söyle dedigini isittigini rivayet etmistir:
Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki: "Her amel için bir dinçlik ve istiyak zamani vardir. Kim önceki amelindeki dinçlik ve istiyaki kesilince yeni amelinde benim sünnetime yönelirse o, dogruyu bulmus olur. Kim de sünnetin disina yönelirse helak olmus olur." (Ahmet ibn-i Hanbel, Müsned, 2, 158)
Ibn Abdülberr, Kesir b. Amr b. Avf'dan, o da babasindan, o da dedesinden, O'nun söyle dedigini rivayet etmistir:
Hz. Peygamber (sav) söyle buyurdu: "Size kendisine yapistiginiz zaman asla sapitmayacaginiz iki sey biraktim: Allah'in kitabi ve Resulü'nün sünneti." (Suyuti, Camius Sagir, hadis no: 3282)
Beyhaki, Medhal'de, Abdullah b. Amr (ra)'dan, O'nun söyle dedigini rivayet etmistir.
Hz. Peygamber (sav)'den duydugum her seyi ezberlemek isteyerek yaziyordum. Kureys beni bundan nehyetti ve: "Sen Resulullah (sav)'tan duydugun her seyi yaziyorsun. Halbuki o da bir insan, kizginlik, ve hosnutluk hallerinde konustugu olur (hepsinin yazilmasi dogru olmaz)" dediler. Bunun üzerine ben de yazmayi biraktim. Durumu Allah Resulü'ne (sav) söyledim, o da buyurdular ki: "Yaz, nefsimi kudreti elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, ondan (eliyle agzina isaret etti) haktan baskasi çikmaz." (Ibn Abdülberr, Beyan-ül Ilm, 2, 27)