9-.......Ebû Hureyre (R) şöyle demiştir: Peygamber'in üzerin*de (bedevi) bir kimsenin genç bir deve alacağı vardı. Bu zât Peygam*ber'e geldi ve alacağının ödenmesini istiyordu. Peygamber (S):
— "Bu adama devesini veriniz!" buyurdu.
Sahâbîler onun devesi yaşında bir deve aradılar, fakat ona veri*lecek yaşta deve bulamadılar, ancak ondan daha yüksek yaşta ve de*ğerde deve buldular. Peygamber:
— "Bu daha yüksek kıymetteki deveyi ona veriniz" buyurdu. Bu emir üzerine o bedevî:
— Sen benim hakkımı bana mükemmel bir surette verdin; Al*lah da sana mükâfatını eksiltmeden versin! diye duâ etti.
Peygamber:
— "Şübhesiz sizin hayırlınız, borç ödeme yönünden en güzel ola-nınızdır (yânî borcunu en güzel ödeyeninizdir)" buyurdu .

10-.......Bize Muhârib ibnu Disâr tahdîs etti ki, Câbir ibn Abdillah (R) şöyle demiştir: Ben (bir sefer dönüşünde) Peygamber'e gel*dim. Kendisi mescidde bulunuyordu. Râvî Mıs'ar ibnu Kidâm: Öyle zannediyorum ki, Câbir'den bana bu hadîsi rivayet eden Muhârib ibnu Disâr duhâ vaktinde demişti, dedi. Peygamber (S) bana: "Haydi iki rek'at namaz kıV buyurdu. Benim Peygamber üzerinde (deve bede*linden) bir alacağım vardı. Peygamber bu alacağımı bana ödedi ve (bir kîrât da) ziyâde verdi