Aşı ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuğun ölümünün engellenebildiğini belirten Prof. Dr. Tomris Türmen rutin olarak uygulanması gereken aşıların yapılamaması nedeniyle beş yaşından küçük 1.4 milyon çocuk yaşamını yitiriyor” dedi.

Başarılı aşı kampanyaları ile birçok hastalığın önlenebilineceğine işaret eden Uluslararası Çocuk Merkezi (ICC) Başkanı Prof. Dr. Tomris Türmen tetanos ve kızamık hastalıkları ise nadiren görülür hale geldi” dedi.

“Aşılarla her yıl rutin olarak uygulanması gereken aşıların yapılamaması nedeniyle beş yaşından küçük 1.4 milyon çocuğun yaşamını yitirdiğini söyledi.

Türmen “Yeni aşıların uygulanmaya başlanması ile dünyada her yıl 2.5 milyon çocuk ölümünü önlemek mümkün olacaktır. Yani her 20 saniyede bu nedenle bir çocuk ölmektedir” dedi.

Her çocuğun bağışıklanma ve ölümcül hastalıklardan korunma hakkının olduğuna dikkati çeken Türmen çocuk sağlığı açısından çok önemli olan aşıların her zaman gündemde tutulması gerektiğini vurguladı.

Türmen yeni aşılar için yeterli yatırımların yapılmadığını ve kaynak ayrılmadığına işaret etti.

SAĞLIK BAKANLIĞININ AŞI TAKVİMİ

Sağlık Bakanlığı difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısıyla birleştirme kararı almıştı.

Bakanlık yan etkileri daha az “asellüler” boğmaca aşısını uygulayacağını açıklamıştı.

Bakanlığın işin yükleme süresinin 31 Haziran 2008 tarihini aşması sebebiyle iptal kararı alınmıştı.

Türkiye’de uygulanan çocukluk çağı aşı takvimi şöyle:

Verem aşısı: 2. ayın sonunda bir doz

Karma aşı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz 16-24 ay arası rapel (tekrar) doz

Menenjit aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz 16-24 ay arası rapel doz

Çocuk felci aşısı: 2. 3. ve 4. ayların sonunda birer doz 16-24 ay arası ve ilköğretim 1. sınıfta rapel dozlar

Kızamık kızamıkçık ve kabakulak (karma) aşısı: 12. ayda bir doz ve ilköğretim 1. sınıfta rapel doz

Hepatit B: Doğumda ilköğretim 8. sınıfta rapel doz

Tetanos ve difteri aşısı: İlköğretim birinci ve 8. sınıflarda

Kızamıkçık: İlköğretim 8. sınıfta.