138- (2477) Bize Züheyr b. Harb ile Ebû Bekr b. Nadr rivayet et*tiler. (Dediler ki) : Bize Hâşim b. Kaâsım rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Verkaâ' b. Ömer El-Yeşkürî rivayet etti. (Dedi ki) : Uheydullah b. Ebî Yezid'i, İbnu Abbas'dan naklen rivayet ederken dinledim ki, Peygamber (Sallaîlahü Aleyhi ve Sellem) helaya geldi. Ben de onun için abdest suyu koydum. Çıktığı vakit:
«Bunu kim koydu?» diye sordu. Züheyr'in rivayetinde İbni Abbas de*diler. Ebû Bekr'in rivayetinde ise :
— Ben: İbni Abbas! dedim.
«Allah'ım, bunu fakih öyle!..» buyurdular, demiş.
Bu hadîsi Buhârî «Kitâbu'l-Vudu»'da; Nesâî «Menâkıb» bahsinde tahric etmişlerdir.
Fakîh'dan murad din âlimidir. ResûKiIlah (Sallaîlahü Aleyhi ve Sellem)ıin duâsma sebep Abdullah b. Abbâs (Radiyallahû anh) da gördüğü zekâ Ve kabiliyettir. Çünkü Hz. Abdullah küçük çocuk olmasına rağmen kolaylığı düşünerek suyu helanın yanma koymuştur. Uzak bir ye*re-koysaydı, suyu aramaya veya istemeye muhtaç olurdu. Bu ise ona me*şakkat verirdi. Suyu yanma götürmüş olsa kazayı hacet ederken hâline muttali olurdu. Bu düşünce ile hareket ettiğini görünce U&sû\aWah.(SallaUahü Aleyhi ve Sellem) onun son derece zeki olduğunu anlamış ve kendisine du*ada bulunmuştur.
Bu Hadisden Çıkarılan Hükümler:
1- Âlim bir zâta emri olmaksızın hizmet ve riâyet etmek caizdir.-
2- Dua ile mükâfatta bulunmak müstehabehr.
3- Yıkanılacak yere hizmetçinin su götürmesi mekruh değildir. Yal*nız edeb ve terbiye bu işi küçük hizmetçilerin görmesini gerektirir.
4- Haclîs-i şerîf Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Seltetn) 'in duasının ka*bulüne kat'iyetle delildir. Çünkü Hz. İbni Abbâs bu dua bereke-tiyle en büyük din âlimi olmuştur.
5- Hadîs-i şerif fıkhın faziletine de delildir.