46- (2306) Bize Ebû Bekr b. Ebî Şeybe rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Muhammed b. Bişr ile Ebû Üsâme Mis'ar'dan, o da Sa'd b. İbrahim'den, o da babasından, o da Sa'd'dan naklen rivayet etti. Sa'd şöyle demiş : Uhud gününde Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'in sağında ve solunda iki adam gördüm. Üzerlerinde beyaz elbiseler vardı. Bunları ne daha önce gördüm, ne de sonra. (Bu sözüyle Cibril İle Mikâil Aleyhisselâm'ı kasdet-mişdİr.)

47- (...) Bana İshâk b. Mansûr da rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Ab-dü's-Samed b. Abdil-Vâris haber verdi. (Dedi ki) : Bize İbrahim b. Sa'd riviiyet etti. (Dedi ki) : Bize Sa'd babasından, o da Sa'd b. Ebî Vakkas'-dan naklen rivayet etti. Sa'd şöyle demiş : Gerçekten Uhud günü Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) in sağında ve solunda iki adam gördüm. Üzer*lerinde beyaz elbiseler vardı. Onun nâmına en şiddetli çarpışmayı yapı*yorlardı. Onları ne bundan önce gördüm, ne de sonra!
Bu hadîsi Buhârî Kitafcu'l-Meğazî»'de tahric etmiştir.

Hadisi Şeriflerden Şu Hükümler Çıkarılmıştır:

1- Teâlâ Hazretleri Resulü Zişânına gökten melek indirerek ikram*da bulunmuş; onunla birlikte meleklere de harb ettirmiştir.,
2- Melekler harb ederler. Onların harb etmesi Bedir gününe mahsus değildir. Bâzıları yalnız Bedir gününe mahsûs olduğunu id*dia etmişlerse de : Bu hadîs onlara sarahaten red cevabı sayılmıştır.
3- Hadîs-i gerîf beyaz elbise giymenin faziletine ve melekleri gör*menin yalnız Peygamberlere mahsus olmayıp onları ashab ile evliyaulla-hın görebileceklerine delildir.
4- Hadîs-i şerif melekleri gören Sa'd b. Ebî Vakkâs'in menkabesine delildir.