2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Kişinin {Gazveden Dönmek Yâhud Geri Kalmak Hususunda) Devlet Başkanından İzin İstemes

Share
    ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Kişinin {Gazveden Dönmek Yâhud Geri Kalmak Hususunda) Devlet Başkanından İzin İstemes

Çünkü Azîz ve Celîl olan Allah'ın şu kavli vardır:
    "Mü'minler ancak Allah'a ve Rasûlü'ne îmân edenler ve O'nun (Peygamber'in) maiyyetinde cem'iyyetli bir iş üzerinde bulundukları vakit O'ndan izin isteyip alıncaya kadar bırakıp gitmeyenlerdir. Hakikat, senden izin , isteyenler; işte onlar Allah'a ve Rasûlü'ne îmân edenlerdir. O hâlde bâzı işleri için senden izin istedikleri zaman sen de onlardan dilediğin kimseye izin ver ve kendileri için Allah'tan mağfiret iste. Çünkü Allah çoic mağfiret edici, çok merhamet eyleyicidir" (en-Nûr: 62).

172-.......Câbir ibn Abdillah (R) şöyle demiştir: Ben Rasülullah'ın beraberinde gazaya gittim. Câbir dedi ki: Yolda Rasûlullah (S) arkamdan bana ulaştı. Ben bize âid olan bir su taşıma devesi üzerinde idim. Deve yorulmuştu, hemen hemen yürüyemiyordu. Rasûlullah bana:
    — "Senin devenin nesi var?" dedi.
    Câbir dedi ki: Ben:
    — Yoruldu, dedim.
    Câbir dedi ki: Rasûlullah arka tarafa geçti, deveyi azarladı ve ona duâ etti. Artık bundan sonra benim deve diğer develerin önünde olmakta devam etti; onların önünde yürüyordu. Rasûlullah kana:
    — "Deveni nasıl görüyorsun?" diye sordu. Câbir dedi ki: Ben:
    — Deve hayırla beraberdir, ona Sen'in bereketin isabet etmiş*tir, dedim.
    Rasûlullah:
    — "Onu bana satar mısın?" buyurdu.
    Câbir dedi ki: Ben, Rasûlullah'tan utandım; hâlbuki bizim on*dan başka su taşıma devemiz yoktu. Câbir dedi ki:
    — Evet satarım, dedim. Rasûlullah:
    — "Öyleyse onu bana (şu fiâta) sat" buyurdu.
    Ben de o deveyi Rasûlullah'a, Medine'ye varıncaya kadar sırt kemikleri (yânî binme hakkı) bana âid olmak şartıyle sattım. Câbir dedi ki:
    — Yâ Rasûlallah, ben yeni evliyim, dedim ve kendisinden (ön*den gitmek hususunda) izin istedim.
    O da bana izin verdi. Bunun üzerine ben Medine'ye ulaşmak yo*lunda insanların önüne geçtim, nihayet Medine'ye geldim. Beni da*yım karşıladı ve bana devemden sordu. Kendisine deve hakkında yaptığım işi haber verdim. O da (başka devemiz olmadığı yönünden) devenin satışı üzerine beni azarladı.
    Câbir dedi ki: Rasûlullah (S), ben kendisinden izin istediğim sı*rada bana:
    — "Kızla mı, yoksa dul ile mi evlendin?" diye sormuştu.
    Ben:
    — Dul kadınla evlendim, dedim.
    Rasûlulİah:
    — "Kendisiyle oynaşacağın, ve o da seninle oynaşacak bir kızla
    evlenseydin ya" buyurdu.
    Ben:
    — Yâ Rasûlallah! Babam vefat etti -yâhud şehîd edildi-. Benim küçük küçük kızkardeşlerim var. Onları edeblendirmeyecek, onların işlerini görmeyecek olan onlara akran bir kızla evlenmemi hoş gör-
    medim. Bu sebeble onların işlerini görmesi ve onları edeblendırıp ye*tiştirmesi için dul bir kadınla evlendim, dedim.
    Câbir dedi ki: Rasûlullah Medine'ye geldiği zaman ben deveyi yanına götürdüm. O da bana hem devenin bedelini verdi, hem de de*veyi bana geri verdi.
    Hadîsin râvîsi el-Mugîre: Bu şartla yapılan alışveriş bizim hü*kümlerimizde güzeldir; biz bunda bir be's görmüyoruz, demiştir.

ACİZKUL
    ACİZKUL - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Cevap: Kişinin {Gazveden Dönmek Yâhud Geri Kalmak Hususunda) Devlet Başkanından İzin

Kendisi Zevcesi İle Yeni Evlenmiş Olduğu Hâlde Gazaya Giden Kimse Babı

Bu bâbda (yakında geçen) Câbir'in Peygamber(S)'den rivayet ettiği hadîs vardır .

114- Zifafın Ardından Gazaya Gitmeyi Seçen Kimse(Nin İşini Beyan) Babı

Başlık yapılan bu bâbda Ebû Hureyre'nin Peygamber(S)*den rivayet ettiği hadîs vardır .