Soruların Gizemli Sırrı
Hoşça bak zâtına kimsin? Zübde-i âlemsin sen.
Şeyh Gâlip
Sorular... Ve ardından düşünmek... Varlıklar olmasaydı sorular da olmazdı. Varlıklar var olalı beri, beraberinde soruları da getirmiştir. Var olan şeyin varlığı da yine sorulara muhatap olmuş. Varlık, varlığıyla ilgili sorular sormasaydı, hikmet diye bir şey de olamazdı. Hikmeti hikmet yapan, sorulan hikmetli sorulardır. Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Varlık sebebim nedir? Ve daha bunun gibi ardı sıra gelen sorular...
Evet, bir noktaya varmak için kendimize yeni sorular sormaya devam edip, o noktaya varınca artık ilerleyebilmek için soru sormayı bırakıp, bir şeyler yapmaya başlamamız gerektiğini anlamalıyız. Benim değerim ne olmalı ki, istediğim ve hak ettiğim kaderi elde edeyim? Hayatın bizden istediği nedir? Acaba, hayat bir bakıma bizim değerlerimize adanmışlığımızı sınavdan mı geçiriyor? Çünkü hayatta her şey bir sebeple, bir amaca hizmet için vardır. Hayattar insan hayatı sorguladığı gibi, hayatıyla kendini dahi sorgulamalı, kendi varlığını idrak etmek için çaba sarf edebilmelidir.
-Nasıl bir insan olmak isterdiniz?
-Hayatta ne olmak isterdiniz?
-Neler öğrenmek isterdiniz?
-Nelerin peşine düşmek isterdiniz?
-Edinmek istediğiniz beceriler nelerdir?
-Diğer insanlardan daha iyi yapabildiğiniz bir şeyler var mı?
-Acaba yüksek değerlere sahip olmak, kurallarımızı onları destekleyecek biçimde biçimlendirmekle kişiliğimizi geliştirip kalifiye bir eleman olmak yolunda, kendimize doğru sorular sorarak gerçekçi değerlendirmeler yapabiliyor muyuz? Eğer cevabınız evet ise, bu sizin kendinize karşı en büyük başarınızdır.
Hepimiz olaylar karşısında zaman zaman yanlışlar yapar, hadiselerin bizi kontrolü altına almasına izin verir, kendi durumumuz ve olayların bize ne gibi manalar ilettiği yolunda habersizce davranır gideriz. Halbuki kabul ettiğimiz değerleri sürekli olarak yaşamakta olmamızı sağlayacak, açık ve net bir yönteme ihtiyacımız var. Bu değerleri gün be gün gerçekten yerine getiriyor olduğumuzu ölçecek bazı kendi prensip, kural ve düsturlarımız olmalıdır.
-Ben bugün ne öğrendim?
-Allah için ne yaptım?
-Benim hayatım neyi temsil ediyor?
- Ben neye adanmış durumdayım?
- Ben neden buradayım?
- Yaşamanın hangi yanı harika?
- Hayatta nasıl başarılı olabilirim?
Sizi bu ve buna benzer sorularla baş başa bırakıyor, sorunsuz sorularla gerçeği bulmaya ve yaşamaya davet ediyorum.
--------------------------------------------------------------------------------