Sevginin temeli Allah'ı bilmektir
Yuce Allah soyle buyuruyor:
"Inanmis olarak, yararli isler isleyen kimse, haksizliktan ve hakkinin yeneceginden korkmaz." (20 Taha/112)
Haksizliktan maksat, baskalarin gunahlarinin kendisine yuklenmesi, hakkinin yenilmesinden maksat da kendi iyiliklerinin eksiltilmesi oldugu soylenir.
"...Biz onlara zulmetmedik, onlar kendilerine zulmediyorlardi. " (16 Nahl/118)
Sahih hadiste, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in soyle buyurdugu Ebu Zer'den rivayet edilir:
"Yuce Allah soyle der:
Ey kullarim! Ben zulmetmeyi kendime yasakladim, aranizda da haram kildim, onun icin zulmetmeyin.
Ey kullarim! Hidayet yolunu gosterdiklerim disinda hepiniz sapiklik icindesiniz, benden hidayet dileyiniz, size hidayet vereyim.
Ey Kullarim! Benim doyurduklarim disinda hepiniz acsiniz, doyurmami isteyiniz, sizi doyurayim.
Ey Kullarim! Giydirdiklerim disinda hepiniz ciplaksiniz, giydirmemi isteyiniz, sizi giydireyim.
Ey kullarim! Sizler gece gunduz gunah isliyorsunuz, ben de gunahlari bagislarim ve aldiris etmem, benden bagislanma isteyiniz, sizi bagislayim.
Ey kullarim! Once gelenleriniz ve sonra gelenleriniz, insanlariniz ve cinleriniz, hepsi en takvali adaminiz gibi de olsalar, bu benim mulkume hicbir sey katmaz.
Ey kullarim! Once gelenleriniz ve sonra gelenleriniz, insanlariniz ve cinleriniz, hepsi en facir adaminiz gibi de olsalar, benim mulkumden bu hicbir sey eksiltmez.
Ey kullarim! Once gelenleriniz ve sonra gelenleriniz, insanlariniz ve cinleriniz, hepsi bir duzlukte toplansalar ve benden isteseler, ben de onlarin her birine istedigini versem, bu, denize dusen ignenin denizden eksilttigi kadar benim mulkumden ancak eksiltebilir.
Ey kullarim! Hepsi sizin amellerinizdir, onlari sayarim vce karsiligini size veririm. Kim iyilik bulursa Allah'a hamdetsin, ama bundan baskasini bulursa, kendinden baskasini kinamasin". (Muslim (4/1995)
Buhari de Seddad b.Evs'ten soyle rivayet eder:
"Istigfarin en buyugu, kisinin soyle demesidir:
"Allah'im, sen benim rabbimsin, senden baska ibadete layik ilah yoktur, beni sen yarattin, ben de senin kulunum, elimden geldigi kadar sana verdigim sozu tutacagim, yaptigim kotuluklerden sana siginirim, bana verdigin nimetlerine sukrederim, gunahlarimi itiraf ederim, beni bagisla, senden baska kimse gunahlari bagislamaz."
Kim sabahladiginda icten inanarak bunlari soyler ve o gun olurse, cennete girer, kim aksamladiginda icten inanarak bunlari soyler ve o gece olurse, cennete girer". (Buhari (11/98), Tirmizi (5/135): Hadis hasen-garibdir, der. Ibn Mace (2/1274), Nesai (8/279)