DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Cevap: Hz. Muhammed (s.a.s.)
IV- HiCRETIN DÖRDÜNCÜ YILI (625-626 M.)
1- RACI' OLAYI (Safer 4 H./ Temmuz 625 m.)
Uhud savasi'ndan sonra müsriklerin cesâretleri arttigi için Medine'de Müslümanlarin güvenligi genis ölçüde sarsildi. Rasûlullah (s.a.s.) bir taraftan gerekli savunma tedbirleri aliyor, bir taraftan da Islâm'i yaymak için her firsattan yararlanmaga çalisiyordu. Müslümanligi kabûl edip, dinin hükümlerini ve Kur'an-i Kerim'i ögrenmek isteyen kabîlelere mürsitler gönderiyordu.
Adal ve Kare kabîlelerinden bir hey'et, Rasûlullah (s.a.s.)'e basvurarak, kabîlelerine Müslümanligi ve Kur'an-i Kerim'i ögretecek mürsidler gönderilmesini istediler. Rasûlullah (s.a.s.) bunlara Sâbit oglu Âsim baskanliginda, 10 kisi gönderdi. Yolda, Usfan ile Mekke arasinda Raci' suyu yakinlarinda Hüzeyl kabîlesi'nden 100 kisilik bir çetenin hücûmuna ugradilar. Mürsitlerden 8'i çarpisarak sehid oldu, 2'si teslim oldu. Zeyd b. Desine ve Hubeyb b. Adiy adlarindaki bu iki zâti Hüzeyl'liler Mekke'ye götürüp sattilar.(213)
Zeyd'i, Bedir Savasi'nda öldürülen babasi Ümeyye'nin öcünü almak için, Ümeyye oglu Safvan satin almis, öldürülmesini seyretmek üzere bütün Mekke ileri gelenlerini dâvet etmisti. Ebû Süfyân Zeyd'e yaklasarak:
-Dogru söyle, hayâtinin kurtarilmasi için, senin yerine Muhammed (s.a.s.)'in öldürülmesini istemez miydin? demisti.
Zeyd hiç tereddüt göstermeden:
-Asla, Rasûlullah (s.a.s.)'in hayâti yaninda, benim hayâtim hiçtir. Benim kurtulmam için degil O'nun öldürülmesini, Medine'de ayagina bir diken batmasini bile istemem, diye cevap verdi. Bu kuvvetli iman karsisinda Ebû Süfyân:
-Gerçek su ki,hiç kimse, arkadaslari tarafindan Muhammed (s.a.s.) kadar sevilmemistir, demekten kendini alamadi.
Hubeyb, Uhud Savasi'nda Âmir oglu Hâris'i öldürmüstü. Babasinin intikamini almak üzere onu da Haris'in kizi satin almisti. Hubeyb öldürüldügü esnâda hiç metânetini kaybetmedi. Izin alarak, 2 rek'at namaz kildi. Ölümden korktu da uzatti, demeyesiniz diye kisa kestim, dedi.(214) O zamandan beri idâm edilen müslümanlarin, infâzdan önce namaz kilmalari âdet olmustur.(215)
Dininden dönersen, serbest birakacagiz, dedikleri zaman:
-Benim için, Müslüman olarak öldürülmek, dinimden dönmekten daha hayirlidir, diye cevap verdi. Müsrikler tarafindan bir direge asilarak sehid edildi.
Olay. Medine'de duyulunca, Rasûlullah (s.a.s.) ve Müslümanlar son derece üzüldüler. Medine'li Sâir Hassân, Zeyd ve Hubeyb için mersiyeler yazdi. Rasûlullah (s.a.s.)'de:
-"Allah lâyik olduklari cezâyi versin" diyerek, cânileri Allah'a havâle etti.
2- MEÛNE KUYUSU FÂCIASI (Safer 4 H./ Temmuz 625 M.)
Necid Seyhi Ebû Berâ Mâlikoglu Âmir, Medine'ye gelerek Rasûlullah (s.a.s.)'e:
-Eger Necid Bölgesine bir irsât hey'eti gönderirseniz, büyük bir kisminin Müslüman olacagini ümüd ediyorum, dedi. Rasûlullah (s.a.s.):
Necid Bölgesi halkina güvenemiyorum, diye cevap verdi. Ebû Berâ, mürsitlerin hayati için kabîlesi adina kesin teminât verdiginden, Rasûlullah (s.a.s) Ebû Berâ'nin kardesinin oglu Âmir b. Tufeyl'e bir mektup yazdirarak, Münzir b. Amr'in baskanliginda 70 kisilik bir hey'eti Necid Bölgesine gönderdi. Bunlarin hepsi de Suffe ashâbindandi. Kafile Medine'den 4 konak uzaklikta Meûne Kuyusu (Bi'r-i Meûne) denilen yere varinca, içlerinden Harâm b. Milhân ile Rasûlullah (s.a.s.)'in mektubunu Âmir b. Tufey'le gönderdiler. Âmir mektubu bile okumadan Harâm'i sehid etti. Hey'etin tamamini öldürmek üzere kabîlesini (Âmirogullarin'i) tesvik ettiyse de onlar "Biz Ebû Berâ'nin emân ve sözünü ayaklar altina alamayiz", diyerek ona uymadilar. Âmir b. Tufeyl Süleym Kabîlesi'ne mensûp Usayye, Ri'l, Zekvân ve Lihyânogulari ile Harâm b. Milhân'in dönmesini beklemekte olan mürsitler üzerine hücum etti. Hepsi sehid oldu. Içlerinden yalnizca Ka'b b. Zeyd yarali olarak kurtulmustu. O da Hendek Savasi'nda sehid oldu.
Rasûlullah (s.a.s.)'i, Cibrîl bu fâciadan haberdar etti. Seriyyedeki bütün ashâbin Rablarina kavustular, Allah onlardan râzi oldu... diye bildirdi. Rasûlullah (s.a.s.) bu fâciadan son derece elem duydu. Tam 40 sabah Ri'l, Zekvân, Usayye ve Lihyanogullari için bedduâ etti.(216)
Amr b. Ümeyye ise, olay esnâsinda develeri otlatmakla görevli oldugu için esir düsmüs, sonra kurtulmustu. Medine'ye dönerken, iki Necidliye rastladi. Sehid edilen arkadaslarinin öcünü almak için bunlari uyurken öldürdü. Halbuki bunlar, müslümanlarin himâyesinde olan Âmir ogullarindandi. Bu sebeple bunlarin âilelerine diyetleri (kan bedelleri) ödendi.