Ana-babaya hizmetSual: Ana baba hakki, onlara hizmetin önemi hakkinda bilgi verir misiniz?
CEVAP
Imandan sonra birinci vazifemiz ana-babanin kalbini kirmamaktir. Onlar ne kadar kötü olsalar da, yine her seyin üstünde haklari vardir. Onlarin kalbini kiranin ibadeti kabul olmaz. Müslüman dogmamiza ve müslüman yetismemize sebep olan ana-babamizin kalbini kirarsak Cennete girmemiz düsünülebilir mi? Müslüman ana-babamiz, bizden razi olmadikça, Allahü teâlânin sevdigi kulu olmamiz çok zordur. Iyilik ederek rizalarini almaya çalismalidir!

Allahü teâlâ ana-babaya iyilik edin buyuruyor. (Nisa 36, Enam 151, Ankebut 8)

Hadis-i seriflerde de buyuruldu ki:
(Ana-babasina hizmet edenin ömrü bereketli ve uzun olur. Onlara karsi gelenin, âsi olanin ömrü bereketsiz ve kisa olur.) [Ey Ogul Ilm.]

(Ana-babasi, yaninda ihtiyarladigi halde,
[onlarin rizalarini alamayip] Cenneti kazanamayanin burnu sürtülsün.) [Tirmizi]

(Cihad, fisebilillah
[Allah yolunda] sadece kiliç sallamak degildir. Ana-babaya veya evlada bakmak da cihaddir. Ele muhtaç olmamak için çalismak da cihaddir.) [Deylemi]

Ana babanin yüzüne sert bakmamali, sefkatle ve sevgi ile bakmali! Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Ana-babanin yüzüne sevgi ile bakmak ibadettir.) [Ebu Nuaym]

(Ana-babanin yüzüne sefkatle bakana, kabul olmus bir hac sevabi yazilir.)
[I.Rafii]

(Huzurunda alici ile satici arasindaki köle gibi durmayan kimse babasinin hakkini ödeyemez.)
[I.Gazali]

Evladin, ana-babasina, sevgi ile bakisi için, kabul edilmis bir hac sevabi verilecegi bildirilince, oradakiler, (Günde bin defa bakarsa da böyle sevaba kavusur mu?) dediklerinde, Peygamber efendimiz, (Günde yüzbin defa baksa da) buyurdu.
(Sir’a)

Evliyanin büyüklerinden birisi, nafile hacca gitmek üzere yola çikti. Bir ara Bagdat’a ugradi. Orada Ebu Hâzim-i Mekki hazretlerini ziyarete gitti. O anda uyuyordu. Biraz bekledi. Uyandi ve o zata dedi ki:
- Simdi Resulullah efendimizi rüyada gördüm. Bana, senin hakkinda, (Annesinin hakkini gözetsin, bu, hac etmekten daha iyidir) haberini ulastirmami emretti. Bunun üzerine o zat geri döndü ve bütün hayati boyunca annesine hizmet edip duasina kavustu.

Buhari’deki hadis-i serifte özetle deniyor ki:
Eski ümmetlerden üç kisi yolculuga çikarlar. Geceyi geçirmek üzere bir magaraya girince dagdan bir kaya parçasi yuvarlanarak magaranin agzini kapatir. “Bizi bu kayadan ancak iyi amellerimizi dile getirerek Allahü teâlâya yapacagimiz dua kurtarabilir” derler.

Içlerinden biri söyle dedi:
Anam-babam çok yasli idi. Onlari doyurmadan çoluk çocugumu ve hayvanlarimi doyurmazdim. Bir gün, odun toplamak için uzaklara gitmistim. Geç vakte kadar da dönemedim. Aksam içecekleri sütü, getirdigimde anamla babam uyumuslar. Onlara sütlerini içirmeden önce çoluk çocugumun ve hayvanlarimin karinlarini doyurmazdim. Çocuklar da, yanimda agliyorlardi. Çanak elimde tanyeri agarincaya kadar onlarin uyanmalarini bekledim. Anamla babam uyanip sütlerini içtiler. (Ya Rabbi bunu senin rizan için yapmissam buradan bizi kurtar)
Kaya biraz açildi. Fakat çikmak mümkün degildi.

Ikincisi, her türlü imkan varken çok sevdigi amcasinin kizi ile zina etmedigi ve kiza verdigi 120 dinar altini almadigi olayi hatirlayip, (Ya Rabbi, bunlari senin rizan için yapmissam bizi buradan kurtar) dedi. Kaya biraz daha açildi. Ancak yer çikabilecekleri kadar degildi.

Üçüncüsü söyle dedi:
Çalistirdigim isçilerden biri ücretini almadan gitmisti. Ben de onun ücretini ürettim. Bundan birçok mal meydana geldi. Bir müddet sonra bana gelip ücretini istedi. (Su gördügün develer, sigirlar, koyunlarin hepsi senin ücretinden üremistir, al götür) dedim. O da (benimle alay etmiyorsun ya) dedi. Ben de (hayir, alay etmiyorum, dogrusu bu) deyince, mallarin hepsini alarak götürdü. Bana hiçbir sey birakmadi. (Ya Rabbi bunu senin rizan için yapmissam, içinde bulundugumuz su beladan bizi kurtar.)

Bunun üzerine kaya tamamen açildi. Onlar da magaradan çikti.
(Buhari