BASIMIZIN TACI; ANNE VE BABA

Hayirsiz evlatlar çogaliyor

Iki üç ay önce Ankara'da bir aile faciasi yasanmisti. Genç bir kiz sevdigi erkekle evlenmesine karsi çikan ailesini öldürmek için bir plan yaparak evin anahtarini sevdigi erkege vermisti. Genç erkek de anahtarla eve girerek o evde bulunan anne babayi öldürmüs, kiz da ablasini öldürmüs ve bu olay sonunda üç kisinin canina kiyilmisti. Sevdigi erkek ugruna annesini babasini öldürten ve ablasini da kendi öldürerek ailesinin katili olan bir genç kiz vahseti yasaniyordu.
Diger bir olay da yillar önce Bursa'da yasanmisti. Borca giren erkek evlat borcunu ödeyebilmek için aklina seytanî bir plan gelmis, anne ve babasinin öldürtürse kendisine kalacak mirasla borcunu ödemeyi düsünmüstü. Ve kiralik katil tutan bu evlat anne ve babasini öldürtmüs ve ölen anne babasinin cenazesinde sahte gözyaslari bile dökmüstü. Polisin büyük basarisiyla olay sonradan aydinliga kavusturulmus ve anne ve babanin ölümüne azmettiren katil evlat tutuklanmisti.
Bu olay sadece benim medyadan sahit oldugum iki örnek.
Daha bunun gibi birçok anne ve babasini öldüren, yaralayan, sokaga atan, arayip hatirini sormayan, ihtiyaçlarini gidermeyen hayirsiz evlat örneklerini ne yazik ki toplumumuzda görmek ve duymak mümkün.
Etrafimizdaki insanlara ve komsulariniza kulak verdiginiz zaman birçok insan, evlatlarinin hayirsizligindan ve kötülügünden sikayet etmekte hatta bu yüzden yataklara düsen hastalanan birçok insanlar görmekteyiz. Hayirli bir evlat anne ve baba için en büyük nimet olabilirken, hayirsiz bir evlat da anne ve babalar için en büyük düsman olabilmektedir.

Sikayet etmeye hakkimiz var mi?

Peki neden anne ve babalar evlatlarindan sikayet ediyorlar? Neden evlatlar anne ve babalarini perisan ediyorlar, aglatiyorlar, inim inim inletiyorlar?
Suçlu kim? Suçlu anne baba mi? Yoksa suçlu evlat mi? Yoksa suçlu toplum mu? Yoksa maneviyatsiz egitim mi? Yoksa sorumsuz medya mi? Yoksa ……
Elbette suçu bu siniflardan birine tamamen yükleyemeyiz. Ama her birinin suçu var. Anne baba biz suçluyuz. Evlat suçlu. Görevini yapmayan egitim sistemi suçlu. Gençleri kötülüge sevk eden medya suçlu. Dini diyanetini bilmeyen ve dindar evlat yetistirmeyen anne ve baba suçlu.
Dini ögrenmeyip malayani ve geçici zevkler pesinde kosan gençlerimiz mi suçlu. Devamli bataklikta sinek üreten ortam suçlu. Velhasili hepimiz suçluyuz.
Suçu sadece baskalarinda aramaya kalkmayalim. Çocugunu haram lokma ile besleyen, onlara dinini diyanetini ögretmeyen, ahiretlerini düsünmeyen insanlarin, herhalde evlatlarindan fazla sikayet etme haklari yok.

Nasil olmali?

Anne ve baba kötü de olsa hiç bir evladin anne ve babasina isyan etmeye, eziyet etmeye hakki yoktur. Her seyde oldugu gibi iyi bir evlat isteyen anne ve babalar evlatlarini Islamî bir terbiye vermek zorundadirlar.
Islam terbiyesiyle yetisen bir evlat anne ve babasina kötülük etmez, onlari dövmez, onlari aç-açik birakmaz, onlara sövmez hatta Kur'an ifadesiyle öf bile demez. Bakiniz bunu ayeti kerimede Rabb'imiz söyle veriyor.
"Rabb'in, ancak kendisine kulluk etmenizi ve anne babaya iyi davranmanizi emretti. Onlardan (anne veya babanizdan) biri veya her ikisi senin yaninda yaslanirsa sakin onlara öf bile deme, onlari azarlama; her zaman onlara güzel degerli sözler söyle, aciyarak onlara daima kucak aç ve yumusak davran ve "Ya Rab beni küçükken bakip büyüttükleri gibi sen de simdi onlara aci, diyerek dua et!" (Isra; 24)
"Allah'a kulluk edin. O'na bir seyi ortak kosmayin. Ana babaya iyilik edin." (Nisa; 36)
Anne ve Baba hakkiyla ilgili hadislerden sadece bir kaçini örnek vermek istiyorum.
Adamin biri "Rasulullah (s.a.v.)'e gelip sordu: "Ey Allah'in Rasül'ü, insanlar içinde iyi davranip hos sohbette bulunmama en ziyade kim hak sahibidir? diye sordu. Hz. Peygamber (sa.v.): "Annen" diye cevap verdi. Adam: "sonra kim?" dedi. Rasulullah (s.av.) yine "Annen" diye cevap verdi. Adam tekrar: "Sonra kim?" diye sordu. Rasulullah (s.a.v.) yine "Annen" diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: "Sonra kim" Rasulullah (s.a.v.) bu dördüncüyü "Baban!" diye cevapladi.' (Buhari, Edeb, 2; Müslim, Birr, 1)
Abdullah bin Mes'ud'dan rivayet edildigine göre: "Allah'in Rasül'ünden, Allah'a ve Rasül'üne en muhabbetli amel nedir?" diye sordum. Cevap olarak " Vaktinde kilinan namaz" dediler. Sonra hangisidir diye sordum: "Ana-babaya iyilik yapmaktir" buyurdular. Sonra hangisidir? dedigimde, "Allah yolunda cihad etmek oldugunu söylediler." (Buhari, Mevakitüs Salat, 5; Cihad, 1; Edep; Müslim)
Sevgili Peygamberimiz bir gün ashabina :."Size büyük günahlarin en büyügünün ne oldugunu söyleyeyim mi?" diye sordu. Yanindakiler "Evet" deyince Rasulullah (s.a.v.) bu günahlari söyle ifade etti: "Allah'a sirk kosmak ve anne babaya âsî olmak!" (Buhari, Edep, 6)
Anne ve babanin hakki ve önemi ile ilgili daha birçok ayet ve hadislere yer vermek mümkündür.