Sehid ve ölü sayisi

Harp sonunda 1600 kisilik Islâm ordusunun yirminin üzerinde sehid vermis oldugu görüldü. Buna karsilik, müdafaada bulunan ve harbi kendi kalelerinde kabul etmek gibi bir avantaja sahip olan 20.000 kisilik Yahudi ordusunda ölü sayisi ise 93’ü buluyordu.4

Bu parlak muzafferiyet neticesinde Hayber de Islâm devleti hudutlari dahiline alinmis oldu.

Resûl-i Kibriyâ Efendimiz, henüz Hayber’den ayrilmamisti. Câfer bin Ebî Talib baskanligindaki Habesistan muhacirleri çikip geldiler.1 Resûl-i Ekrem Efendimiz bundan son derece memnun oldu ve bu sevincini söyle izhar etti:

“Bilmem bu iki seyden hangisi ile sevineyim? Feth-i Hayber’e mi, yoksa Câfer’in gelisine mi?” buyurdu.2

Medine’ye gelindikten sonra, Hayber fethine katilan mücahid muhacirlerden bazilari, Habesistan muhacirlerine, “Biz hicrette sizi geçmisizdir” dedikleri duyulmustu.

Hattâ bir gün, Hz. Câfer bin Ebî Talib’in Habesistan’a hicret etmis bulunan hanimi Hz. Esmâ, Hz. Hafsa’nin ziyâretine gitmisti. Orada Hz. Ömer’le karsilasmisti. Hz. Ömer onun Esmâ bint-i Umeys oldugunu ögrenince, “Bizler, hicrette sizleri geçmisizdir. Bu sebeple de, Resûlullah Aleyhisselâma sizden daha yakiniz” demisti.

Hz. Esmâ buna kizmis ve “Hayir! Gerçek senin bildigin gibi degildir! Vallahi, sizler Resûlullahin yaninda bulunuyordunuz da, o sizin aç olanlarinizi doyuruyor, cahillerinizi de vâaz ve nasihat ederek yetistiriyordu.

“Bizler ise, dinimiz yolunda ugradigimiz düsmanliklar yüzünden Habes ülkelerine gitmek zorunda kalmistik. Bunu da ancak, Allah ve Resûlünün rizasini kazanmak yolunda göze almistik” dedikten sonra sunu ilave etmisti:

“Vallahi, ben senin bu dediklerini Resûlullaha söyleyecegim ve bunun dogru olup olmadigini soracagim!”

O sirada Resûl-i Kibriyâ Efendimiz geldi.

Esmâ bint-i Umeys, Hz. Ömer’in kendisine söylediklerini nakletti.

Resûl-i Ekrem, “Buna karsilik sen ona ne söyledin?” diye sordu.

Hz. Esmâ, “Ben de ona söyle söyle cevap verdim” dedi.

Bunun üzerine Resûl-i Kibriyâ Efendimiz Hz. Esmâ’ya, “Bu hususta, bana sizlerden daha yakin kimse yoktur” buyurduktan sonra ilâve etti:

“Ömer ve arkadaslarina bir hicret sevabi vardir. Siz gemi halkina ise, iki hicret sevabi vardir!”1

Bunu duyan Habesistan’dan gelen Müslüman muhacirler de son derece sevindiler. Bu da Müslümanlarin hicrete ne derece ehemmiyet verdiklerini açikça göstermektedir.