DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Mukavkis’in gönderdigi iki câriye ve hediyeler
Mukavkis’in gönderdigi iki câriye ve hediyeler
Mukavkis’in, Resûl-i Ekrem Efendimize gönderdigi iki câriye Mariye ile kizkardesi Sîrin idi. Hatib bin Ebî Beltaa Hazretleri, onlara yolda Islâmiyeti anlatti ve Müslüman olmalarini teklif edince, Müslüman oldular.
Daha sonra Peygamber Efendimiz Hz. Mâriye’yi kendisine nikâhlayip zevcelige aldi. Sîrin’i ise sâiri Hassan bin Sabit’e (r.a.) verdi.2
Mukavkistan gelen diger hediyeler ise sunlardi:
Ak tüylü iki katirla bir merkep,
Bin miskal altin,
Yirmi kat Misir isi ince elbise,
Billur bir bardak,
Kokulu bal, misk gibi güzel kokular, v.s.3
Hediye edilen katira Düldül, merkebe ise Ufeyr adi takildi.
Mukavkis’in ülkesinde bes gün kadar kaldiktan sonra, oradan ayrilan Hatib bin Ebî Beltaa Medine’ye gelip Resûl-i Ekremin huzuruna çikarak bütün olup bitenleri anlatti ve Mukavkis’in mektubu ile gönderdigi hediyeleri takdim etti.
Mukavkis, cevabî mektubunda söyle diyordu:
“Muhammed bin Abdullah’a, Kibtîlerin büyügü Mukavkis’tan. Selâm olsun sana.
“Bundan sonra derim ki: Mektubunu aldim, okudum. Mektubunda zikrettigin ve beni dâvet ettigin seyleri anladim.
“Gelecek bir peygamber daha oldugunu biliyordum. Ancak onun Sam’dan zuhur edecegini tahmin ediyordum.
“Elçini agirladim. Sana Kibtîlerin yaninda mevkiileri yüksek iki câriye ile elbiseler gönderdim. Binmen için de sana bir katir hediye ettim. Selâm olsun sana!”1
Mektup okunup bitince Peygamber Efendimiz (a.s.m.), “Bedbaht adam! Saltanatina kiyamadi. Fakat, üzerinde titredigi saltanati, kendisine kalmayacaktir!”2 buyurdu.