Glisemik indekskandaki şeker düzeyinin (glisemi) yükselmesini
sabah aç karına alınan bir miktar glikoza (=100) göre
yüzde olarak gösteren bir değerlendirme sistemidir. Bir besin
glisemik indeksteki değere göre
şeker yükseltici etkisi yüksek
orta ve düşüklarak sınıflandırılır. Glisemik indeks hesaplamasında şunlar göz önüne alınır:
Mideden boşalma hızı. Yavaş boşalan besin kan şekerlerini daha yavaş yükseltir. Boşalmabesinlerin akışına bağlıdır.
Sindirilebilirlik.S özgelimi güç sindirilen mercimek kan şekerlerini az yükseltir;çabuk sindirilen beyaz ekmek çabuk yükseltir.
Besinlerin protein içeriği glisemik indeksi etkiler. Proteince güçlü soyanın glisemik indeksi düşükproteince fakir pirincin ki ise yüksektir.
Sanayii de kullanılan bazı besin işleme teknikleri glisemik indekse yükseltir. Mısır için %50 olan bu oranmısır gevreğinde (cornflakes) %80’e ulaşır.
Evdeki pişirme sırasındauzun süre ateşte kalan ya da çok yüksek sıcaklıkta pişirilen
çok ince kıyılmış bir besinin glisemik indeksi yüksektir.
Sofra tuzu (sodyum klorür) şeker yükseltici etkiyi arttırır.