***
DIŞARDA
Points: 23.513, Level: 94
Level completed: 17%,
Points required for next Level: 837
Overall activity: 99,8%
Achievements

Gaziantep Mutfağı
Gaziantep Mutfağı
Gaziantep Mutfağı seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel olarak özel damak lezzetinin zenginliği ile tüm dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimimindeki titizlik, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep Yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve arnılan damak tadı olmasına neden olmuştur.
Gaziantep Yemekleri'nde tüm yemek pişirme teknikleri cömertçe kullanılmıştır.(haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemekleri vb) Ayrıca yörede yetişen tüm meyve ve sebzeler Gaziantep Mutfağı'nda hak ettiği yeri almıştır.
Gazintep Mutfağı'nda ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, yemekte değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar bol miktarda kullanılmaktadır. Gaziantep Yemekleri'nde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde, malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının, ve el becerisinin de payı büyüktür. Gaziantep'de ev hanımlarının olduğu kadar erkeklerinin de yemek yapma konusunda uzmanlığı tartışılmaz bir gerçektir.
Gaziantep Yemeklerinin ve tatlılarının yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, hazırlamada ve pişirmede gösterilen beceri, özellikle yurt içindeki büyük yerleşim yerlerinde Gaziantep lokantalarının ve baklavacılarının şöhrete kavuşmasına ve yayılamsına sebep olmuştur.
Gaziantep Yemekleri 12 bölümde değerlendirilebilir.
1- Çorbalar: Dövmeli Alaca Çorbası, öz Çorbası, Püsürük Çorbası, Lebe Niye Çorbası, Pirinç, Şehriye, Mercimek, Tarhana, İşkembe çorbaları
2- Kebaplar: Kuşbaşı(Tike) kebabı: Kıyma kebabı, Altı ezmeli kıyma kebabı, Sarmısak ve soğan kebabı, Patlıcan kebabı, Sebzeli kebap, Ayva kebabı, Yenidünya Kebabı, Simit kebabı, Ciğer kebabı, yoğurtlu kebap
3- Et Yemekleri: Kelle paça, Et paçası, Beyran, Şiveydiz, Yoğurtlu patates, Kabaklama, Doğrama, Borani, Pirpirim aşı, Börk aşı, Sarmısaklı bakla, sarmısak aşı, Alinazik, Mıcırık aşı, Yoğurtlu soğan yahnisi, patlıcan musakka
4- Tavalar-Kavurmalar-Kızartmalar: Saçma Tavası, Sarmısak tavası, Domates tavası, Bakla ve Fasulye tavaları, Et kavurması(topaç), Ciğer kavurması, Et kızartması
5- Köfteler: Yuvarlama, İçli köfte, Ekşili ufak köfte, yoğurtlu ufak köfte, Arap Köftesi, yapma, Sini Köftesi, Çiğ Köfte, Mercimekli köfte, yağlı köfte, iç katması
6- Dolmalar-Sarmalar-Doldurmalar: Karışık dolma, Biber dolması, Kabak dolması, Firik Acur Dolması, Zeytinyağlı Patlıcan ve Biber dolması, Mum Bar dolması, Bulgurlu yaprak dolması, Pirinçli ve Zeytinyağlı yaprak sarması, lahana sarması, Pancar Sarması
7- Pilavlar: Özbek Pilavı, Havuç Aşı, Setli Dövme Pilavı, İç Pilav, mercimekli Pilav, Çağla Aşı, Kömeç Aşı
8- Hamur İşleri: Lahmacun(Gaziantep usulü), Peynirli pide, Şekerli-peynirli pide, Topaçlı börek, Yeşil Zeytin böreği, Peynir, çökelek ve lor semseği, Tatar böreği, Şiş börek, Omaç, Pişi Böreği, Bazı
9- Zeytinyağlı Yemekler: Ötce Bıbbıkiye, Ekmek Aşı, Pancar Kavurması, Zeytinyağlı kabak içi
10- Piyazla-salatalar-cacıklar: Maş Piyazı, fasulye piyazı, Loğlaz piyazı, Patates piyazı, yeşil zeytin piyazı, çoban salatası, domates salatası, koruk salatası, Patlıcan salatası ve hıyar cacığı
11- Tatlılar ve Pastalar: Baklava, Kurabiye, Kırma kadayıf, Fıstıklı kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç bastık, Nişe Helvası, irmik helvası, kuymak, kaygana,Şıllık(Akıtma), Kere Biç, Mayanalı kahke, Hedik
12- Bazı Özel kahvaltılıklar: Katmer, kaymak, Muhammara, yeşil zeytin, ekşileme, dorgambaç ve Tarhana eritmesi
Yuvarlama
Malzemeler: 750 gr parça et, ½ yağsız kıyma, 3 su bardağı pirinç, 3 su bardağı süzülmüş yoğurt, 2 su bardağı nohut( geceden ıslatılacak), 1 yumurta, tuz, karabiber, sadeyağ, nane.
Yapılışı: Yıkanmış pirinç süzdürülür, un gibi oluncaya kadar dövülür.Kıyma, karabiber, tuz ve dövülmüş pirinç, hiç su koymadan yoğrulur. Yoğurulan malzeme parmaklar zeytinyağına batırıldıktan sonra avuç içinde parmakların ucu ile nohuttan küçük bilya şeklinde yuvarlanır. Yuvarlanan köfteler ayrı bir tencerede kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Diğer taraftan geceden ıslatılan nohut ve parça et üstünü örtecek kadar su, yeteri kadar tuz konarak pişirilir. Pişen et ve nohuda, haşlanmış yuvarlamalar azar azar ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılır. Bu arada başka bir tencerede, 1 yumurta, biraz su hafif ateşte devamlı karıştırılarak pişirilir. 1-2 taşım kaynayınca ateşten indirilir. Hazır olan etli nohutlu yuvarlamanın içerisine yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Ateşte kızdırılmış sadeyağ ve nane karıştırılarak yemeğin üzerine dökülür. Şehriyeli pirinç pilavı ile servis yapılır.

Görmesekte birbirimizi,
Duyamasakta seslerimizi,
Sakın haa ayrıyız sanma,
Üzme güzel yüreğini, çaresiz yanma.
Bir kere gönle giren vuslatı bekler değil mi?
Söylesene; ayrı yerlerde olsakta baktığımız aynı gökyüzü değil mi?