Edeble Bütünleşmek
Edepgüzel terbiye
iyi alışkanlıklarla birlikte
utanılacak hata ve ayıplardan korunmaktır. İnsan zekasının kapısı olan edep
inanan kimsenin eskimez giysisi
en değerli süsü
mağlup olmaz silahıdır. Edep ve güzel ahlak inanca kuvvet ve parlaklık kazandırıp kötülüklerden korur.
İnsan ilişkilerinin şekillenmesinde önemli bir özellik olan edepkişinin kendisini ve çevresindekilerini sevmesi herkese layık olduğu ölçüde değer vermesidir. Edep
başkaların kul köle olup onları üstün görmemek olduğu gibi
kendisini de abartılı gösterip insanları hor görmemektir. İslam bilginlerinden bazıları edebi şöyle tanımlar:
İmam Kuşeyri: "Edepbir insanda iyi ve güzel huyların tamamının meydana geldiğinin görülmesidir."
Mevlana: "Eğer adem oğlunun edebi yoksa adem değildir. İnsan ile hayvan arasındaki fark edeptir. Göz gezdir ve Allah'ın kelamına "Kur'an'a" ayet ayet tamamına bakKur'anın anlamı edeptir." "Eğer şeytanı ayaklarınızın altında görmek istiyorsanız gözünüzü açın ve biliniz ki şeytanın katili edeptir."
Hasan Basri: "Edepdinin gerçeklerini bilmedeki ince anlayış
dünyanın geçici ve aldatıcı zevklerine aldanmadan Allah' ı hatırlatan bilgiler edinmek için yapılan eğitimdir."
İbnul Kayyim El Cevzi: "Kişi kendisini ve sevdiklerini ateşten korumak istiyor ise edebi öğrensinedebi öğretsin."
Sehl B. Abdullah: "Edep ihlas ve kulluk ile azgın nefsi uslandırmaktır."
İmam Suhreverdi: "İlim ve bilginin yüceliği edep ile anlaşılır. Davranışlarilim ve irfan ile kabul görür ve insan
güzel edep ve ahlakı ile dünya ve ukba muradına ulaşır."
İmam Gazali: "Ahlakın en mükemmeliedebin en üstünü
Din'de edeptir. Dinde yücelmek
Allah'ın emirlerine itaat edip
peygamberimizin edeplerini bilmek ve uymak ile mümkündür."
Lokman Hekim kendisine edebin anlamını soranlara: "Ben edebi edepsizlerden öğrendim."
Bu ve benzeri pek çok tanımdan da anlaşılacağı gibi edepinsanlar için iyilikler ve güzelliklerin kaynağı olan davranış biçimidir. Kişi bu davranış kalıpları ile kendisine
ailesine ve çevresindeki insanlara daha olumlu katkılarda bulunur
gerçek kimliğini yansıtmış olur. İnsanın ailesiyle
toplumu ile ve rabbi ile olan diyaloglarında bu özellikleri yansıtan davranışlar sergilemesi önemli bir meziyet ve fazilettir.
Kişinin kendisineaile bireylerine
iş arkadaşlarına
toplumdaki diğer insanlara karşı sorumluluk duyması
karşılaştığında onları selamlaması
güler yüz göstermesi
içtenlikle iletişim kurması
sohbet etmesi
yardımda bulunması
paylaşması
değer vermesi kusur ve ayıpları ile uğraşmaması
gerektiğinde teşekkür etmesi belli başlı edep kurallarından bir kaçıdır. İnsanın bütün kusurlarını örten edep ne güzel bir örtüdür. Kişinin edebi altından daha değerlidir.
Ramazan ayıtüm insanlığı fenalıklardan koruyan sabır
bereket
mağfiret
rahmet ve edep ayıdır. Bu ayda yapılan duaların
kılınan namazların
alınan ve verilen her nefesin
yutulan her lokmanın
helal kazancın önemi hatırlatılmalıdır. Bu ayın çocuklara çok iyi tanıtılması ve onlarla paylaşılması gerekir. Sınıfların ve evlerin Ramazan'dan önce süslenmesi yaşanan güzelliklerdendir. İbadet ayı olan Ramazan'da öğretmenlerin ödevleri azaltması
öğrencilerle birlikte oruç tutması
teravih namazına gitmesi
öğrenci iftarlarında bulunması
önemli şahsiyetleri ve mekanları ziyaret etmesi
ramazan hediyeleri dağıtması önemli bir özelliktir.
İradelerin ve sabrın sınandığı mübarek ramazan ayında ve okulların öğretime başladığı şu günlerde eğitimciler okullardaaileler evlerde
niyaz kapısında sürekli dua eden
takva ve edep ile donanan özellikler taşımalıdır. Bu konuda her eğitimci ve anne baba kendini yeterli görmeyip inanarak
araştırarak
birikimlerine yeni beceri
ve yetenekler ekleyerek kendini yenileyerek çağdaş
güncel
farklı öğretim metotları ile donanarak okullarda ve evlerde farklı etkinlikler sunmalıdır. Özellikle çocukların gelişim düzeyleri göz önünde bulundurularak her fırsatta örnek ahlak ve edep ile ilgili model davranışlar sergilemeli. Edep timsali örnek şahsiyetleri tanıtmalı
güzel davranış kalıplarını sergilemeli. Uzmanlardan ve güvenilir kaynaklardan yardım almalı .
Edebin İlkeleri:
Ululukbüyüklük
izzet ve şeref parada
sözde ve yaşta değil
ancak edep ve kemaldedir. Bu nedenle "kişinin edebi
altınından daha hayırlıdır" denmiştir. Edebin temel ilkelerini şöyle sıralayabiliriz:
* Her türlü şüphe ve tereddütten uzaklaşarak sağlam ve kesin bir inanca sahip olmak
* Rabbinepeygamberine
kitabına ve tüm manevi değerlerine karşı sorumluluklarını bilmek
öğrenmek
araştırmak
öğrenmede istekli ve gayretli olmak
bilgisizlikten arınmak
* Temiz bir niyetle sahip olduğu inancın gereklerini yerine getirmeksöz ve davranışlarında doğruluktan ayrılmamak
* İbadetleri efendimizin yaptıkları gibihuzur ve huşu ile yapmaya çaba göstermek
* Bilgi ile dost olmakahlaksız bilginin felaketlerini ve sonuçlarını kavramak
* Bilge insanların meclislerinde oturmakonları sevmek
hürmet etmek
destek olmak
dualarını almak
* Söz ve davranışları ile tutarlı olmakböyle olmayan kimselerden uzaklaşmak
* Yaptığı tüm davranışların temelinde sadece Allah'ın rızasını aramakO'nun rızasını kazanmak
ödülü O'ndan beklemek
O'nun buyruklarına göre hareket etmek
* Öğrendiklerini uygulamadayerine getirmede
sorumluluklar taşımak
* Ne iş yaparsa yapsın edebinkişisel gelişimine olan katkılarını belli aralıklarla sorgulamak
* Nefsineailesine
diğer insanlara ve rabbine karşı edep kurallarını noksansız yerine getirmek
* İşindedavranışlarında sözlerinde her zaman edepli tavırlar sergilemede sürekliliğini sürdürmek
* Edepte ve ahlakta örnek şahsiyetleri ve hayat hikâyelerini yakından bilmekonların izinden gitmek…
Bilge insan sayısı çok olan bir kültürden geliyoruz. Yüzyıllar öncesi yaşayanseslerini bize duyuran
bilgileri
yetenekleri
yaşam hikâyeleri
ahlak ve edepleri ile karanlıklarımızı aydınlatıp ışık saçan
güzelliklerimizi sevgi çiçekleri ile süsleyen
düşünceleri ile huzurumuzun
mutluluğumuzun kaynağı olan örnek modellerimizin sayısı oldukça çoktur. Bu şahsiyetlerin başında efendimiz ve onun izinden giden pek çok güzel insan vardır. Biz burada birkaç örnek vermekle yetineceğiz:
Hz. Ebubekir'in (r.a) Edebi: Efendimizin hastalığında İslam'ın birinci halifesi Hz. Ebubekironu ziyarete gider. Bir müddet sohbet ettikten sonra tekrar evine döner. Efendimize olan sevgisinden dolayı üzüntüsünde o da hasta olup yatağa düşer. Efendimiz onun hastalığını duyunca iade-i ziyaret nedeniyle evine gittiğinde Hz. Ebubekir onun gelişini görünce bir anda yataktan kalkar ve "habibim hastalandı
ona olan üzüntümden dolayı ben yatağa düştüm
o iyileşince
onu iyileşmiş görünce ben de iyileştim
şifa buldum" diyerek sevgi ve bağlılıkta edebin en güzel örneğini gösterir.
Hz. Ömer'in (r.a) Edebi: Adaleti ve cesareti ile İslam düşmanlarını titretendize getiren Hz. Ömer'e bir gün: "Ey Ömer
Allah'tan kork" denildiğinde hayvandan çabucak inip yüzünü toprağa sürer. Rengi kaçmış
sesi sönük bir halde" Ömer kim oluyor ki Allah'tan korkmasın" der. Onun bu davranışı
Rabbine olan inancı ve edebinin örneğidir.
Hz. Osman'ın (r.a) Edebi: Hilafeti döneminde evinin etrafı kuşatılan Hz. OsmanKur'an okurken bir ara uyuklar. Rüyasında efendimizi görür. Efendimiz ona "Ya Osman
dilersen iftarı bizim yanımızda yapabilirsin
istersen yardımına gelip seni kurtarsınlar" denildiğinde o
"şehit olup sizinle birlikte iftar etmek isterim ya Resulallah" der. Zor zamanlarda bile efendimize olan sevgisi
edebi
her türlü yardımı reddetmesini belirten ne güzel bir örnektir bu.
Hz. Ali'nin (r.a) Edebi: Savaşta düşmanı mağlup edipaltına aldığında düşman onun yüzüne tükürür. Bu davranışından dolayı onu serbest bırakır. Şaşırıp "yüzüne tükürdüğüm halde beni niçin serbest bıraktın" diyen düşmana Hz. Ali
"biz savaşı Allah için yaparız
senin bu davranışın nefsi duygularımı kabarttı
eğer seni öldürseydim bu Allah için değil nefsim için olacaktı" der ve İslam düşmanı bu ince davranıştan dolayı iman edip erenler safına katılır. Hz. Ali'nin bu davranışı ihlas ehlinin savaştaki edebinin en güzel örneğidir.
Her Müslümanedep ile ilgili benzeri örneklerden etkilenerek elde edilen güzel ve olumlu davranışlar sergilemeli
eğilip bükülmeden
böbürlenmeden
şımarmadan
tevazu ve ağırbaşlılıkla yürümeyi
yapmacık hareketlerden kaçınmayı önemli bir davranış biçimi olarak yaşayabilmeli "edeple bütünleşmelidir".. "Rahman'ın kulları tevazu ve vakar ile yürürler. Cahiller kendilerine laf atıp
sataştıkları zaman
aldırmadan
selametle (esenlikle) kalın deyip geçerler." (Furkan-65)
Ahmet Çağlayan