3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: Acemi aşçılar için mutfak sözlüğü..

    Share
  1. #1
    ***
    DIŞARDA
    Points: 39.109, Level: 100
    Points: 39.109, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Günışıgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üye

    Üyelik tarihi
    Nov 2008
    Yer
    memleketim (sivas) yaşadığım yer (istanbul)
    Mesajlar
    6.281
    Points
    39.109
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart Acemi aşçılar için mutfak sözlüğü..

    Mutfaktaki acemi aşçılar için hazırlanan bu sözlük gerçekten çok işe yarar gibi gözüküyor... İşte sizler için hazırlanan acemi sözlük..
    Yeni başlayanların yabancılığını az da olsa giderecek mutfak sözlüğünü buzdolabın üstüne asmak iyi bir fikir olabilir...

    Alaca soymak: Kabuklu meyve veya sebzelerde kabuğun birer parmak arayla uzunlamasına soyulmadır.

    Aperatif: Yemekten önce iştah açıcı olarak alınan yiyeceklerdir.

    Aroma: Meyvelerdeki hoş kokuya denir. Tatlı ve pastalarda güzel koku vermek amacıyla portakal, limon kabuğu rendesi veya vanilya kullanılır.

    Bağlamak: Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmaya denir. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir.

    Barsama: Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

    Benmari: Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine daha küçük bir kap tabanı ve kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir.

    Boca etmek: Bir kerede hepsini dökmek.

    Buket garni: Birbirine bağlanmış defneyaprağı, maydanoz, kekik.

    Çentmek: Sebze ya da meyveleri bıçakla dikine her yönde kesikler yaparak minik minik doğramak.

    Çeşni: Yemeklerde farklı tatlar elde etmek için kullanılan çeşitli baharatlara denir.

    Demlemek: Pişen yiyecekleri ateşten indirerek kapaklarını kapalı tutup kendi buharlarında dinlemeye bırakılması.

    Fiske: Başparmağıyla işaret parmağı arasında kalan miktardır.

    Flambe: İkram sırasında hazırlanıp sunulan alevli yemek veya tatlılara verilen addır.

    Fondan: Şekerleme haline gelmiş beyaz krema.

    Füme: Kurutarak saklama yöntemlerinden biri. Et, balık gibi gıdaların ateş dumanında kurutulması.

    Gato:
    Pastaların pandispanyasına verilen addır.

    Göz göz olmak: Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara denir.

    Gratine etmek: Genellikle gratine edilecek yemeğin üzerindeki sosa rendelenmiş peynir serpilerek fırın ızgarasında kızartılması işlemidir.

    Harç: Kullanılan malzemelerin doğranarak karıştırılması.

    Islatmak: Zor pişen kuru baklagillerin pişirme sürelerini kısaltmak için önceden su içinde bekletilmesi.

    Jelatin: Toz ya da tabaka halinde satılan bir kıvam verici.

    Karanfilli soğan:
    Kabukları soyulmuş soğana 2-3 diş karanfil saplanarak bazı yemeklerin haşlaması sırasında kullanılır.

    Kef: Kaynatılan yemeğin üzerinde istenmeyen kısımların oluşturduğu köpük.

    Konkase domates: Kaynayan suya atılan domatesler kabukları çatlamaya başlayınca çıkarılır, soğuk suya atılır böylece kolayca kabukları soyulur. Domatesler ikiye kesilip çekirdekleri çıkarılır ve tavla zarı büyüklüğünde doğranır.

    Közlemek: Izgara veya kömür ateşinde sebzelerin kabuklarıyla pişirilmesi.

    Krim: Taze, dinlenmiş sütün üzerinde biriken yağlı kısım.

    Kuzu gömleği: Kuzunun karın kısmındaki iç organlarını göğüs kafesindeki organlardan ayıran zar kısmı.

    Labne: Hiç tuzu olmayan yumuşak krem peynir. Daha çok tatlılarda ve pastacılıkta kullanılır.

    Lapa: Taneli gıdaların genellikle pirinç suyuyla kaynatılarak bulamaç haline getirilmiş şekli.

    Marinat: Et yemeklerine lezzet katmak veya yumuşamalarını sağlamak için taze ot ve baharatlardan hazırlanan sıvılar.

    Meyane (Beyaz): Eşit miktarlarda un ve yağ kullanılarak hazırlanır. Yağ eridikten sonra unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak ağır ateşte pişirilir.

    Meyane (Kahverengi): Bu meyane de aynı biçimde yapılır. Ancak daha uzun süre pişirilerek meyanenin açık kahverengi bir renk alması sağlanır.

    Nektarin: Şeftali ağıcına erik aşılanarak elde edilen şeftali tadında tüysüz meyve.
    Özemek: Birkaç şeyi birbirine karıştırıp iyice çırparak yoğunlaşmasını sağlamak.

    Pastörize: Besinlerin özel cihazlarda 65 derece kadar ısıtılarak birdenbire soğutulmasıyla, içindeki mikropların öldürülmesi işlemi.

    Pembeleştirmek: Yağda kavurarak rengin dönmesini sağlamak.

    Plaki: Bol sarımsak, soğan, domates ve zeytinyağı ile pişirilen yemek türü.

    Poşe etmek: Yiyeceğin kaynama noktasının altındaki sıcaklıkta pişirilmesidir. Kullanılacak sıvı bir taşım kaynadıktan sonra altı kısılarak kaynaması durdurulur.

    Silkme: Çeşitli sebzeler ve etle pişirilen bir tür sıcak yemek.

    Soğan (Piyaz): Kabukları soyulan soğan ikiye kesilir. Kesilmiş yüzü altta kalacak şekilde kesme tahtasına konur. Birbirine paralel çok ince dilimler halinde kesilir.

    Sote etmek: Eşit parçalara ayrılmış sebze veya etin sürekli karıştırılarak kahverengileşinceye kadar pişirilmeleri.

    Tavuk ütüleme: Tavuğun tüylü kısımlarının aleve tutularak tüylerinin yakılarak yok edilmesi.

    Terbiye etmek: Hazırlanan karışımda bir süre bekletilerek yumuşaklık ve lezzet kazandırmak veya yemeklerin suyuna un, yumurta, limon gibi malzemeleri ekleyerek koyulaşmasını sağlamak.

    Tuzlama: Yiyeceklerin bir süre bozulmadan saklanmasına yarayan yöntem ve bu yolla hazırlanan yiyecek.

    Yedirmek: Bir sıvının kendisinden daha yoğun kıvamda olan bir maddeye eklenerek karışımının sağlanması.


  2. #2
    ***
    DIŞARDA
    Points: 25.810, Level: 96
    Points: 25.810, Level: 96
    Level completed: 46%,
    Points required for next Level: 540
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 540
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    mihrab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    May 2009
    Mesajlar
    4.559
    Points
    25.810
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    21

    Standart Cevap: Acemi aşçılar için mutfak sözlüğü..

    güzel bilgiler
    teşekkürler günışığı'm
    Sessizlik de bir çeşit konuşma sanatıdır





    hasretin rüzgarında savrulan bir hayat

  3. #3
    ***
    DIŞARDA
    Points: 39.109, Level: 100
    Points: 39.109, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Günışıgı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üye

    Üyelik tarihi
    Nov 2008
    Yer
    memleketim (sivas) yaşadığım yer (istanbul)
    Mesajlar
    6.281
    Points
    39.109
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart Cevap: Acemi aşçılar için mutfak sözlüğü..

    rica ederim bacım beğendiğine sevindim bagırmaa


Benzer Konular

  1. Acemi Üye Çatlat Moderatör
    By sitare in forum Kevserdenizi C@fe
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 13.10.09, 08:09
  2. Tıp Sözlüğü Y
    By ArzuNur in forum Tıp Sözlüğü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 24.05.09, 22:32
  3. mutfak sözlüğü
    By Konyevi Nisa in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 26.02.09, 15:03
  4. mutfak havlu kenarları
    By Günışıgı in forum Oya & Dantel
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 02.02.09, 20:00
  5. Mutfak Terimleri
    By SiLa in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.09.08, 13:23

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •