***
DIŞARDA
Points: 39.109, Level: 100
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements


Bu çay nezle ve gribe karşı birebir
Hafif grip ve nezleye karşı kesinlikle antibiyotik alınmamalı, nane-limon kaynatılıp içmek en sağlıklı yöntemlerden biri...
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, hafif seyreden grip ve nezleye karşı kesinlikle antibiyotik alınmamasını, nane-limon kaynatılıp içmenin en sağlıklı yöntemlerden biri olduğunu hatırlattı.
Prof. Dr. Şenyiğit, hava değişikliği nedeniyle soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı insanların dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini söyledi. Bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarının arttığına dikkat çeken Şenyiğit, "Nezle virüslerle meydana gelen bir hastalıktır ve hafif seyreder. Grip ise daha ani başlayan ve sıklıkla ateşin daha yüksek seyrettiği bir hastalıktır. Bu iki hastalık bu dönemde görülebilir." diye konuştu.
Grip ve nezlenin bazı risk gruplarında ciddi sorunlara sebep olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şenyiğit, yaşlılarda, akciğer hastalığı olanlarda, şeker, böbrek hastalığı olanlarda ve çocuklarda ciddi gribal enfeksiyonların görülebileceğini kaydetti. Şenyiğit, "Bu gruplara grip aşısını tavsiye ediyoruz. Bu yılki aşı kapsamına domuz gribi de alındı. Aşı yapılması durumunda domuz gribine karşı da bir vücut direnci sağlanmış oluyor." diye konuştu. Yüksek ateş, kas ve baş ağrısı şikâyeti bulunan kişilerin dikkatli olmasını isteyen Şenyiğit, şunları söyledi: "Dikkat edilmesi gereken şudur; gripte ve nezlede antibiyotik kullanmanın yeri yoktur. Mutlak suretle ninelerimizin önerdiği tedavi hâlâ geçerlidir. Nane limon kaynatılıp içilmesi en uygun yöntemdir. Ama çok yüksek ateş varsa, büyük halsizlik varsa o zaman hekime başvurulmalı."
GRİBE KARŞI NE YAPILMALIDIR?
Soğuk algınlığına karşı dengeli (bol taze meyve-sebze, meyve suları) bir beslenme uygulayın. Bunun yanında A vitamini, B kompleks vitaminleri, C vitamini, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral takviyesi özellikle faydalıdır. Polen en büyük yardımcınız olacaktır. Günde 2 kaşık polen alın. Bazı çalışmalar uzun süreli polen kullanımının direnci daha artırdığı için faydasının daha çok olacağını söylemişlerdir.
Tavuk çorbası soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir.
Tavuk çorbası soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir. Hiç bir şey yapmasa bile sinüsleri rahatlatır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Üzerine karabiber ve toz zencefil serpmeyi ihmal etmeyin. Gözlerinizi yaşartacak ölçüde baharatlı gıdalar burun tıkanıklığını giderebilir. Acı ve baharatlı gıdalar vücudun soğuk algınlığını yenmesinde yardımcı olacaktır. Ancak midenizi çok zorlamayın.
Burun kenarlarının çatlamaması için yumuşatıcı kremler kullanabilirsiniz.
Soğuk algınlığında bal mikrop öldürücü olarak boğaza iyi gelir.
Günde en az 4-5 bardak 1 litre suya 1 avuç ıhlamur, 2 yaprak adaçayı, 1 çay kaşığı kekik, 5 tane kuru karanfil, ince bir kök tarçın ile hazırlanan ot çayı içmek burun akıntısı ve terleme ile kaybettiğiniz suyu yerine koyacak, burun ve solunum yollarındaki şişme ve tıkanıklığı azaltacaktır.
Nane limon zencefil bal soğuk algınlığına birebirdir.
Tarçınlı ballı ıhlamur: Ihlamuru sıcak suda 5 dakika bekletin. Fincana bir tatlı kaşığı kestane balı ve bir miktar tarçın ekleyin. Tarçın ve kestane balının antiseptik ve antibakteriyel özelliği ve ıhlamurun sakinleştirici etkisi ile bu içecek soğuk algınlığında ve boğaz ağrılarında, rahatlatıcı, direnç artırıcı olarak tüketilebilir.
Bir kaşık kestane balı, 1/4 tatlı kaşığı toz tarçın günde üç defa yenir.
Bu uygulama birçok kronik öksürük, soğuk algınlığı ve sinüslerin temizlenmesi için de geçerlidir.
Ballı Zencefilli Limonata:
4 limon
1 çay kaşığı toz zencefil
6 taze nane yaprağı
1 çay bardağı bal
5 su bardağı (1 litre) su
Limon kabuklarını sebze soyacağı ya da keskin bir bıçakla, limonun beyaz kısımlarına girmeden soyun. Limonların suyunu sıkın. Balı, nane yapraklarını ve limon kabuklarını mutfak robotuna atıp iyice parçalayın. Limon suyuna, toz zencefili ve mutfak robotundan geçirilen karışımı ilave edip, iyice karıştırın; on dakika kadar bekletin. Karışımı süzün; beş bardak su ilave edip karıştırın. C vitamini açısından zengin olan limonla, mideyi rahatlattığı, spazm ve bulantılara iyi geldiği bilinen, aynı zamanda antiseptik özellik gösteren zencefil ve kestane balı ile hazırlanan bu içecek, soğuk algınlığı hallerinde vücudun direncini artırmasına ve daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur. Bu içecek, soğuk algınlığı hallerinde ılık olarak tüketilmelidir.
Şeker yerine bal kullanımı iyileşmeyi hızlandırır.
Ayrıca küçük bir çanakta 100 g kestane balı ile bir tatlı kaşığı toz tarçın ve bir tatlı kaşığı toz zencefili karıştırın. Ot çayının yanında kaşık kaşık bundan yiyin. Bitince yenisini yapın.
Soğuk algınlığında şeker yerine bal kullanımı iyileştirmeyi hızlandırır.
Odanızdaki havayı nemlendirin. Bunu yatmadan önce genişçe bir kaba kaynar su koyarak veya kaloriferin üstüne ıslak havlu koyarak sağlayabilirsiniz.
Vücudunuz soğuk algınlığına karşı savaşırken 12 saat veya daha fazla uykuya ihtiyaç duyabilirsiniz.
TAVUK ÇORBASI
1 Tavuk
3 yumurtanın sarısı
yarım kilo yoğurt
tuz
6 bardak tavuk suyu
Bir tavuğu büyük bir tencerede üzerini örtecek kadar su içinde haşlayıp, pişirin. Başka bir kapta 3 yumurtanın sarısını iyice çırparak yoğurda katıp karıştırın. Tavuğun yarısını iyice didikleyin, ince doğranmış katısı ve karaciğeri ile birlikte çorba tenceresine atın. 6 bardak tavu suyu, tuz koyun, karıştırarak 2-3 taşım kaynatın. Bu çorba özellikle hastalar için iyi bir çorbadır.
Nane Limon çayı nasıl yapılır, pratik tarifi :
1. Tercihe göre bir veya en fazla iki tatlı kaşığı kurutulmuş ve ufalanmış nane ve bir bardak suya cezveye katılır.
2. Sonra güzelce yıkanmış bir limonun dörtte biri veya en fazla yarısı dilimlenerek cezveye katılır.
3. Cevzeye katılan malzemeler kısık ateşte kaynatılır ve kaynadıktan sonra altı kapatılarak 2-3 dk. beklenir.
4. Soğumadan ve tercihen tatlandırıcı ve şeker ilave edilmeden tüketilmeli ve beklemiş olarak kullanılmamalıdır.
5. Uzun süre kaynatmayın!
kaynaklar: zaman, gripnedir.com, xprodıksit
Kadınca Kararınca