DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Yedinci Risale olan Yedinci Mesele .
Yedinci Risale olan Yedinci Mesele
-1-
-2-
Su Mesele, Yedi Isarettir.
Evvelâ, tahdis-i nimet suretinde birkaç sirr-i inâyeti izhar eden Yedi Sebebi beyan ederiz.
Birinci Sebep: Eski Harb-i Umumîden evvel ve evâilinde, bir vakia-i sadikada görüyorum ki, Ararat Dagi denilen meshur Agri Daginin altindayim. Birden o dag müthis infilâk etti. Daglar gibi parçalari dünyanin her tarafina dagitti. O dehset içinde baktim ki, merhum validem yanimdadir. Dedim: "Ana, korkma. Cenâb-i Hakkin emridir; O Rahîmdir ve Hakîmdir."
Birden, o halette iken, baktim ki, mühim bir zat bana âmirâne diyor ki: "I'câz-i Kur'ân'i beyan et."
Uyandim, anladim ki, bir büyük infilâk olacak. O infilâk ve inkilâptan sonra, Kur'ân etrafindaki surlar kirilacak. Dogrudan dogruya Kur'ân kendi kendini müdafaa edecek. Ve Kur'ân'a hücum edilecek; i'câzi onun çelik bir zirhi olacak. Ve su i'câzin bir nev'ini su zamanda izharina, haddimin fevkinde olarak, benim gibi bir adam namzet olacak. Ve namzet oldugumu anladim.
Madem i'câz-i Kur'ân'i bir derece beyan, Sözlerle oldu. Elbette, o i'câzin hesabina geçen ve onun resehâti ve berekâti nev'inden olan hizmetimizdeki inâyâti izhar etmek, i'câza yardimdir ve izhar etmek gerektir.
Ikinci Sebep: Madem Kur'ân-i Hakîm mürsidimizdir, üstadimizdir, imamimizdir, her bir âdabda rehberimizdir. O kendi kendini methediyor. Biz de onun dersine ittibâen, onun tefsirini methedecegiz.
Hem madem yazilan Sözler onun bir nevi tefsiridir. Ve o risaleler ki, hakaik-i Kur'âniyenin malidir ve hakikatleridir. Ve madem Kur'ân-i Hakîm ekser sûrelerde, hususan elif lâm râ'larda, hâ mim'lerde kendi kendini kemâl-i hasmetle gösteriyor, kemâlâtini söylüyor, lâyik oldugu methi kendi kendine ediyor. Elbette, Sözlerde in'ikas etmis Kur'ân-i Hakîmin lemeât-i i'câziyesinden ve o hizmetin makbuliyetine alâmet olan inâyât-i Rabbâniyenin izharina mükellefiz. Çünkü o üstadimiz öyle eder ve öyle ders verir.
1- Rahman ve Rahim olan Allahin adiyla.
2- Onlara söyle ki: Allah'in lütfuyla ve rahmetiyle-ancak bununla ferahlansinlar. Bu, onlarin dünyada toplayip durduklarindan daha hayirlidir. (Yûnus Sûresi: 10:58.)