Bütün bu hazırlıklarını tamamlayan insanları işyerlerinde, okullarında veya farklı ortamlarda çeşitli uğraşılar beklemektedir. Bu uğraşlara gitmeden önce doğal olarak yemek yer. Yemeğe başlarken besmele ile başlanır. Eğer besmele unutulup yemek ortasında hatırlandığında şöyle denilir: "Bismillâhi evvelehu ve ahirehü" "Başında da sonunda da Allah'ın ismini anıyorum." (Beyhaki)
Yemeğini yedikten sonra, bu nimetleri bağışlayan Allah-u Zülcelal’e hamd ve şükrederek şöyle dua etmelidir: "Elhamdülillâhillezi et’amenâ ve segânâ vecealenâ mine’l-müslimin" "Bizi yediren, içiren ve müslümanlardan kılan Allah'a hamd olsun."
Bu dua hakkında Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Kim yemek yer de böyle dua ederse geçmiş küçük günahları bağışlanır.” (Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace)
Kişi yemeği murakabe ile yemeli; bu nimet bana nasıl geldi, Allah-u Zülcelal hangi safhalardan geçirerek bana nasip etti, diye düşünmelidir. O zaman yemek nasıl zahiri olarak vücuda kuvvet veriyorsa manevi olarak da kalbe kuvvet verir.
Seyda Muhammed Konyevi Hz. (K.S.)