DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 4,9%
Achievements

Hac ve Umrenin Yapılışı
HACC VE UMRENİN YAPILIŞI
Hacca gidecek olan kimse hacca gitmek için hazırlandığı zaman ilk önce tevbe eder.
Hac için ihramını satın alırken, sanki kendisine kefen alıyormuş gibi düşünür.
Kalbi mutmain bir şekilde ailesine ve arkadaşlarıyla vedalaşırken şöyle dua eder.
“Estevdiukümullâhe ellezi lâ tadîu vedâiuhû.”
Bu duayı duyan ailesi ve arka-daşları da ona şu şekilde dua eder;
“Estevdiullâhe dîneke ve emâneke ve havâtîme amelike.”
Hacca gidecek olan kimse evinden çıkmadan önce iki rekat namaz kılar.
Şayet biliyorsa birinci rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun, ikinci rekatta ihlâs suresini okur. Namazını huzurlu olarak huşu içinde kılar.
Evden ayrılırken şu duayı okur;
Manası:
Allah'ım ismini anarak yola çıkıyorum. Ben Allah’a tevekkül ettim.
“Kuvvet ve kudret Allah’ın lütuf ve ihsaniyledir. Allah’ım (bu yolculukta) sapıklığa düşmekten, ve düşürmekten, hata yapmaktan ve yaptırmaktan, zulmetmekten ve zulme uğramaktan, cahillik etmekten ve cahilce davranışlarla karşılaş-maktan Sana sığınıyorum.”
Hacc yolcusu vasıtaya bineceği zaman üç defa tekbir getirir ve şu duayı okur;
Manası:
“Bu vasıtaları hizmetimize veren şanı yüce Allah’ı tesbih ve tenzih ederiz. O’nun lütfu olmasaydı biz bunlara güç yetiremezdik. Hiç şüphesiz biz Rabbimize döneceğiz.”
Allah’ım! Biz bu yolculuğumuzda Sen’den iyilik, takva ve Sen’in hoşnud olacağın işleri nasib etmeni dileriz.
Allah’ım! Bu yolculuğumuzu bize kolaylaştır, uzaklığını yakınlaştır.
Allah’ım! Yolculukta bize güven verecek arkadaşımız, ailemizi bıraktı-ğımız vekilimiz ve koruyucumuz ancak Sensin.
Allah’ım! Yolculuğun her türlü sıkıntı ve meşakkatlerinden Sana sığınırım.
Çirkin bir görünüşe düşmekten, malıma ve aileme kötü bir dönüşle dönmekten de Sana sığınırım.”
Daha sonra Ayet’el-Kürsi, ihlas-ı Şerif, Felak ve Nas surelerini okur.
Hacc yolcuğunda günahlardan uzak durmalı ve ibadete düşkün olmalıdır. Hacc yolcuğu dünya yolcuğuna benzemez, bu yolculuk ahiret yolcuğudur.
Hacc yolcusu yol arkadaşlarına güzel ahlakla davranmalıdır. Fasık-lıktan, arkadaşlarıyla münakaşa etmek-ten kendisini korumalıdır.
Böylelikle Mikat’a kadar gider. Cidde, Harem’in içinde olduğu için, hacc yolcusu uçağa binerken yada uçağın içinde ihramını bağlar, niyet ve telbiye getirir.
Eğer doğrudan Medine’ye gidiliyor-sa, uçağa binmeden yada vasıta da ihrama girmesi gerekmez.
Medine’ye vardığında Zülhüleyfe’de ihrama girer. Mikat’a vardığında ihram niyeti getirmeden önce zahiri olan vücudunda tırnak gibi yerleri keser ve temizler.
Sonra gusül abdesti alması iyidir. Olmazsa normal abdest alır ve iki rekat ihram için namaz kılınır. Şayet biliniyor-sa birinci rekatta Fatiha’dan sonra Kafirun, İkinci rekatta ihlas suresi okunur.
Haccı Temettü’ yada Umre yapan kimse kalben niyet eder ve şöyle der;
“Allâhümme innî üridül umrete feyessirhâ lî vetekabbelhâ minnî.”
Manası:
Allah’ım Senin rızan için umre yapmak istiyorum, O’nu bana kolaylaştır ve benden kabul et.
Daha sonra telbiye getirir.
Mecnun Misali
Leylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama. Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ Değil
Mevlâ’dır Hep…