2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Büyük Bir Seferberlik Başlasa...

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 4,9%
    Overall activity: 4,9%
    Achievements
    Zümrüt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Yer
    ıstanbul rize
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    24

Standart Büyük Bir Seferberlik Başlasa...

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

"Bitkiler ve ağaçlar secde ederler." (Rahman6)

Rasûlullah (sav) buyuruyor:

"Bir müslüman bir ağaç diker veya bir tohum eker de bunların mahsülatından bir kuş insan ya da hayvan yiyecek olsa bu onun için bir sadaka olur." (Buhari Hars 1 Edeb 27; Müslim Müsakat 12 (1553))

Kendi hayatında birçok fidan diken Hz. Peygamber (sav) müslümanlara kıyamet koparken bile ellerinde bulunan ağaç fidanını dikmeyi tavsiye etmiş ve "Kim yolcuların ve hayvanların gölgelendiği bir ağacı boşuboşuna keserse da onu başaşağı cehenneme atar" buyurmuştur. (Ebu Davud Edeb 5239)

Her Çocuk İçin Bir Fidan!

Her okulun bir ormanı olsa... Her caminin... Her devlet dairesinin... Her mahallenin... Her evin... çocuklarımızla birlikte onlar adına dikilen fidanlar da büyüse... Bizler gittikten sonra bile isimlerimiz bir ağaçta yaşasa... Türkiye ağaçlarda yaşayan ve hep genç kalanlar ülkesi olsa...

Türkiye her bahar ürpertici sel felaketleri yaşar. İstanbul'da Batman'da Şanlıurfa'da Diyarbakır'da insanlar ölür binlerce hayvan telef olur.

Selin oluşumunda ve ölümle sonuçlanmasında pek çok sebep üzerinde durulabilir ama en önemli sebebin ormansızlaşmış halkın diliyle kelleşmiş dağlar - dereler olduğu muhakkak.

Türkiye bu kelleşmiş dağları yeşillendirebilir mi?

Ben gelin diyorum bir tarihi adım atalım.

Konya'ya sık gider gelirim. Konya'nın içi yeşildir ama hemen etrafındaki dağlar çıplaktır.

Ramazan içinde Malatya Darende Erzincan Kelkit Erzurum'a gittim. Daha önce Diyarbakır Van Batman Midyat Nusaybin'e gitmiştim. Uçak yolculuğunda Ankara doğusunun çıplak dağlarına bakar kahrolurum.

Erzincan ovası münbit dağları çıplak. Kelkit yolu çıplak Erzurum - Erzincan arası çıplak... Malatya'ya doğru dağlar çıplak.

Bir Konya gezimde oradaki dostlarıma "Bir ağaç dikme kampanyası başlatsanız dedim. İslami cemaatler olarak..."

Önce bir şaşkınlık oldu.

İslami cemaatler ve ağaç dikme kampanyası...

Bu yeni bir şey!

Kur'an eğitimi yapalım çocuklarımıza dini eğitim kazandıralım bizler islami şuurumuzu geliştirelim vs...

Ağaç dikmek!

Böyle bir gündemi olmalı mı islami cemaatlerin?

-Evet böyle bir gündemi olmalı islami cemaatlerin. Bu memleket bizim. Bu memleket bir İslam ülkesi. Türkiye'nin taşına toprağına emek vermek aynı zamanda manevi bir hizmettir. Kaldı ki dünyanın neresinde olursanız olun bir ağaç dikmek bu dünyada bir iyilik bırakmak demek. Kurtların kuşların gıdalanmasına yarayacak bir hizmet bile insanın artıları arasında...

Oradaki dostlarım buna çok çabuk intibak ettiler çok iyi kavradılar.

-Neden olmasın!

-Evet neden olmasın! Çoluk çocuk onbinlerce insan yılın sadece bir günü Orman Bakanlığı vs. ile ilişki kurarak bir bölgeyi ağaçlandırsa... Her sene bir gün. O orman o topluluğun ismini hatıra olarak taşısa... Her çocuğun bir ağacı bulunsa annelerin babaların...

Bu fikrimi beni Erzincan'a davet eden Erzincan Eğitim Kültür Yardımlaşma Derneği (KEYDER) yöneticilerine Darende'de Diyanetsen ve Somuncu Baba Vakfı'nın değerli yöneticilerine de açtım. Onlar da heyecanlandı.

Konya'da ve Erzincan'daki dostlarıma Balıkesir Valiliği'nin yıllardır yürütmekte olduğu ağaçlandırma kampanyasından bahsettim. Bursa'dan Balıkesir ve Edremit'e doğru kara yolu ile giderseniz Balıkesir Valiliği'nin yol kenarlarına yerleştirilmiş levhalarını okuyorsunuz. Ormanı koruma konusundaki uyarılar ağaçlandırmaya teşvikler... Tepeler yeşermiş. Belki 10 - 15 yıl önce dikilmiş ağaçlar dipdiri ışkınlarla göğe doğru boy salıyor. İçinizde bir dirilik hissediyorsunuz. İşte bunun gibi bir ağaç dikiyorsun asırları yeşertiyorsun. Dağlar senin oluyor dağlar içini açıyor dağlar bereket kaynağı haline geliyor. Neden Konya'da Enrzincan'da Erzurum'da Batman'da böyle bir hamle olmasın? Olmalı.

Bunu valilikler de yapabilir okullar da devletin başka kurumları da... Ama tüm bunlar sınırlı kalmaya biraz zorlama olmaya mahkum oluyor.

Ben burada bir sivil hamle teklif ediyorum.

O alanda da kendi içlerinde büyük bir dinamizm taşıyan cemaatlerin devreye girmesini öneriyorum.

Bu defa emin olun kimse "irtica"dan bahsedemeyecek.

Bu ağaçlar büyür de memleketi ele geçirir demeyecek kimse...

Taze fidanların ışkını kimsenin uykusunu kaçırmayacak.

Cemaatler islami hizmetlerle de Türkiye'ye hizmet ettiler bugüne kadar yeterince anlaşılmasa ve takdir edilmese de...

Ağaç dikerek Türkiye'ye hizmetin bir başka veçhesini hayata geçirecekler.

Her yıl sadece bir gün Türkiye'nin dağlarına tepelerine milyonlarca fidan dikildiğini düşünün...

Ve 20 yıl sonra Türkiye'yi uçaktan bir kere daha seyredin...

Ağaç diken yaşıyor.

Onun için sevgili Peygamberimiz “Kıyametin koptuğunu görseniz ve elinizde bir fidan bulunsa onu dikiniz” buyuruyor.

Ben bu kutlu sözden hep “Kıyametten sonraki hayat”ın umudunu ve müjdesini okudum.

Bizim Peygamberimiz savaşa giden komutana “Yaşlılara çocuklara kadınlara din adamlarına dokunmayın” uyarısı yanında “Ağaçları kesmeyin yakmayın” diye tembihte bulunur.

Bizim kültürümüzde ağaç dokunulmazdır.

Bizim “ebed – müddet” yani “ebediyyen yaşayacak” diye tanımlanan Osmanlı devletimizi çınarlar temsil eder. Şimdi gidin Bursa'ya gelin Bartın – Amasra yoluna 500 yıllık çınarlar görürsünüz.

Dedeler dikmiş bırakmış tarihe...

Bir de Anadolu'nun dağlarına bakın.

Bütün dağlar çırılçıplak.

Tek ağaç görünmüyor.

Ne oldu oralara?

İklim toprağın yapısı şu bu... Tesiri elbet vardır. Ama bizim baltalarımız da boş durmuyor. Ya da bizim ihmallerimiz yara sarmıyor. Kaç ağaç kesildi kaç tane dikildi...

Büyük bir seferberlik başlasa...

Her okulun bir ormanı olsa... Her caminin... Her devlet dairesinin... Her mahallenin... Her evin... çocuklarımızla birlikte onlar adına dikilen fidanlar da büyüse... Bizler gittikten sonra bile isimlerimiz bir ağaçta yaşasa... Türkiye ağaçlarda yaşayan ve hep genç kalanlar ülkesi olsa...

Bu büyük bir aşk hareketi...

Hükümet tarafından da hedef olarak 5 yılda Trakya büyüklüğünde 2 milyon 300 bin hektarlık alanın ağaçlandırılması öngörülmüş.

Bu büyük hedef bile Türkiye'nin ihtiyacı dikkate alındığında küçük kalacak...

Ama yola çıkmak lazım.

Kolay bir şey değil.

İş sadece fidanı dikmekle bitmiyor. Fidanın kurumaması yer altı sularından istifade edecek seviyeye gelinceye kadar sulanması keçilere yem olmaması kesilmemesi...

Çocukluğumdan kalan iki mısra şöyle:

“Emmi diyor ki

Yaş kesenler baş keser!”

Bu bizim kültürümüz.

Ağaçla insanı birebir tutmuşuz.

Ama sonra kalp değerlerimiz tahrip olmuş hassasiyetlerimiz aşınmış ve her şeye talan zihniyetiyle yaklaşmaya başlamışız.

Oysa ağaç olmazsa toprak olmuyor yağmur olmuyor ekmek olmuyor hatta solunacak bir temiz hava olmuyor....

Erozyon her yıl Türkiye'nin topraklarını alıp götürüyor.

Geriye çakıl taşları ya da kayalıklar kalıyor.

korusun düşman istilası olsa topraklarımızı savunuruz. Bir avuç toprağımızı ona kaptırmak istemeyiz.

Ama erozyon alıp götürüyor toprağımızı...

Bir ağaç bir vatan toprağını kurtarıyor..

Bu tarihi oluşumun bir yerinde bir fidanla olsa dahi yer almak tarihe not düşmektir inancındayım.

(Ahmet Taşgetiren Altınoluk Dergisi Mart-2008 Sayı 265)

Mecnun Misali Leylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
    Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ Değil Mevlâ’dır Hep…

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Standart Cevap: Büyük Bir Seferberlik Başlasa...

Ellerin dert görmesin, emeğine sağlık KARDEŞİM.
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ