10 sonuçtan 1 ile 10 arası

Konu: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    Share
  1. #1
    ***
    DIŞARDA
    Points: 6.357, Level: 52
    Points: 6.357, Level: 52
    Level completed: 4%,
    Points required for next Level: 193
    Level completed: 4%, Points required for next Level: 193
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    SEYR-I ALEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Yer
    Ahirzaman
    Mesajlar
    183
    Points
    6.357
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Karadeniz Yöresel Yemekleri

    Fındık Ezmesi (Acılı)

    Malzemeler
    2 su bardağı ince çekilmiş fındık
    Yarım bayat ekmek içi
    3 diş sarımsak
    Yarım su bardağı fındık yağı
    250 gr beyaz peynir
    1.5 çay kaşığı nane
    1.5 çay kaşığı köfte baharı
    2 çorba kaşığı domates salçası
    1 çorba kaşığı pulbiber
    1 çay kaşığı kimyon
    Tuz

    Not:
    Hazırlama Süresi : 10 dk
    6 kişilik



    Yapılışı


    Sarımsakları soyup ezin. Beyaz peyniri ufalayın. Ekmek içini ıslatıp sıkın ve ufalayın.

    Çekilmiş fındık, sarımsak, ekmek içi, peynir, salça, köfte baharı, nane, tuz, pulbiber ve kimyonu bir kapta iyice karıştırıp yoğurun. Fındık yağını azar azar ekleyip tekrar yoğurun. Ezmeyi servis tabağına alın. Üzerini çatalla şekillendirip servis yapın.




  2. #2
    ***
    DIŞARDA
    Points: 6.357, Level: 52
    Points: 6.357, Level: 52
    Level completed: 4%,
    Points required for next Level: 193
    Level completed: 4%, Points required for next Level: 193
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    SEYR-I ALEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Yer
    Ahirzaman
    Mesajlar
    183
    Points
    6.357
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri


    KABAK VE KABAK YEMEKLERI



    Hollywood filmleri aracılığıyla artık bizim de yakından tanıdığımız 'Cadılar Bayramı'nın vazgeçilmez simgesi ve aynı zamanda dekoru olan kış kabağına, eskiden 'helvacı kabağı' ya da 'kestane kabağı' da denirdi ama bu sebzeye verilen en yaygın isim, herkesin bildiği gibi 'balkabağı'dır. Kabak bir sıcak ve ılıman bölge bitkisi olup, Avrupa'ya Amerika'dan gitmiştir. Ülkemize ise 17. yüzyılda girmiş, Anadolu iklim şartlarına uyum sağlamış ve hızla çeşitlenmiştir. Pek sevilmiş, tüketimi büyük ölçüde artmış ve bugün Türkiye'yi kabağın ikinci anavatanı haline gelmiştir.

    Geçmiş yüzyıllarda insanların beslenmesinde önemli rol oynayan bu gösterişli bitkinin ülkemizde en çok ceviz ve kaymak eşliğinde tüketilen klasikleşmiş tatlısı bilinir ve tüketilir. Oysa özellikle eskiden balkabağının yanı sıra sakız ve su kabağı adı verilen kabak cinsleri de çorba, yahni ve zeytinyağlı olarak pişirilir ve ayrıca çok sevilen bir börek içi malzemesi olarak da kullanılırmış.


    KABAK ÜÇ TEMEL GIDADAN BİRİYDİ


    Balkabağı çok eski dönemlerde Batı dünyasında ve özellikle Amerika yerlilerinin beslenmesindeki üç temel gıdadan biriydi. Lifli, nişastalı ve zengin vitaminli oluşu nedeniyle önemli bir besin kaynağı olan balkabağı, tarladan koparıldığı andan itibaren serin bir ortamda altı ay kadar bozulmadan saklanabilme özelliğine sahip. Soğuk depoculuğun henüz bilinmediği dönemlerin en önemli sorunlarından biri, yiyecekleri uzun süre ve sağlıklı bir şekilde muhafaza edebilmekti. İşte balkabağı dayanıklı bir bitki olması nedeniyle her evde tercih edilen bir sebze olmuş ve geçmiş dönemlerde hem tuzlu hem de tatlı yemeklerin hazırlanmasında yoğun olarak kullanılmıştı. Pişirme kaplarının henüz ortada olmadığı dönemlerde kabağın bizzat kendisi olma işlevini de üstlenebiliyordu. Geleneksel Arjantin mutfağında kabağın içi biraz oyulup, içine et konulur ve fırında ya da köz ateşinde bu şekilde pişirilirmiş. Yine eski tariflerden anlaşılmaktadır ki, kabağın içine süt, bal konulmuş ve bunlar köz üzerinde hep birlikte pişirilerek, güzel bir kabak tatlısı elde edilmiştir.

    Bu yöntem Türk mutfağında da uygulanır. Anadolu'nun bazı köylerinde kabağın içine pekmez doldurulur, ayrıca içine çam fıstığı, badem, çeşitli kuru meyve ve bal konularak fırında pişirilip, balkabağı dolma tatlısı yapılır.

    KABAK KULLANIMI AZALIYOR MU?
    Günümüzde dünya mutfaklarında balkabağı kullanımı eskiye oranla daha az. Bunun en önemli nedeni ise, gıda dağıtım ve tedarik koşullarının artık çok daha kolay olması. Diğer önemli bir neden de mevsimlere bağımlı olan beslenme alışkanlığının artık terk edilmiş olması. Bu durum ister istemez, bugüne kadar yaygın olarak tüketilen birçok gıdadan uzaklaşılmasına yol açıyor. Batı'da balkabağı kimi zaman yaz mevsiminin sona ermesi nedeniyle düzenlenen festivallerde, ya da 'Cadılar Bayramı' gibi folklorik etkinliklerde bir çeşit dekor olarak boy gösteriyor. Özellikle Avrupa ülkelerinde kasım ayı boyunca hemen her taraf, dükkânlar, sokaklar, evler balkabaklarıyla süsleniyor.

    Ülkemizde ise balkabağı kış sofralarının aranan ve sevilen bir tatlısı olmaya devam ediyor. Ayrıca Akdeniz ve doğu Akdeniz bölgelerimizde kireç kaymağına yatırılarak yapılan kabak şekerlemeleri, giderek moleküler bir hal alan dünya mutfağına tam anlamıyla parmak ısırtıyor. Bu yılbaşında da cevizli, tarçınlı, pekmezli veya kaymaklı balkabağı tatlısı şüphesiz sofralardaki başköşesine kurulacak…


    KABAK YEMEKLERİ TARİFLERİ


    Balkabağı Çorbası
    Malzemesi:
    250 gr balkabağı
    1 adet kuru soğan
    4 yemek kaşığı tereyağ
    2 yemek kaşığı un
    2 yemek kaşığı krema
    1/4 demet dereotu
    2 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    2 su bardağı et suyu
    Hazırlanışı:
    Balkabağının yarısı rendelenip, diğer yarısı küçük küpler şeklinde doğranır. Tencerede tereyağı eritilir ve soğan eklenir. 2-3 dakika karıştırıldıktan sonra kabaklar ilave edilir. Hepsi birlikte 4-5 dakika kadar kavrulur, karışıma un eklenir. Beraber karıştırılarak soğuk süt ve et suyu dökülür, krema, tuz ve biberi eklenir. Bir taşım kaynadıktan sonra köpüğü alınır. 5-6 dakika ağır ateşte kaynatılır. Servis ederken dereotu serpiştirilir.

    Balkabağı Broni
    Malzemesi:
    250 gr balkabağı
    1 adet ince doğranmış
    kuru soğan
    1 adet ince doğranmış
    çarliston biber
    2 diş sarımsak
    150 gr kıyma
    5 yemek kaşığı yoğurt
    4 yemek kaşığı tereyağ
    1 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    1 kahve kaşığı kırmızı toz biber
    Hazırlanışı:
    Balkabağı küp şeklinde doğranır. Tencerede yağ eritildikten sonra kabaklar eklenip sote edilir. Yumuşayınca kenara alınır. Tavada yağ eritilir, soğan ve sarımsak renk alıncaya kadar karıştırılır. Biber ve kıyma ilave edilip, kıyma pişene kadar kavrulur. Tuz ve biberi ekledikten sonra pişince kenara alınır. Diğer tarafta yoğurt iyice karıştırılır. Tavada tereyağ eritilir. Kırmızı toz biber eklenir, yağ yanmayacak kadar karıştırılır. Kabaklar servis tabağına alınır. Bir sıra dizilip üzerine kıyma harcı dökülür. Kalan kabaklar onun üzerine serpiştirilir. Kalan kıyma üzerine dökülür, üzerine yoğurt gezdirilir. Yoğurdun üzerine de biberli tereyağ dökülüp servise sunulur.

    Zeytinyağlı Balkabağı Bastı
    Malzemesi:
    200 gr balkabağı
    1 adet orta boy ince doğranmış kuru soğan
    3 yemek kaşığı pirinç
    1/2 su bardağı zeytinyağ
    1/2 limon suyu
    1 yemek kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz toz biber
    1/2 demet dereotu
    Yeterince su
    Hazırlanışı:
    Kabaklar parmak kalınlığında kesilir. Tencerede yağ kızdırılır, soğanlar renk alıncaya kadar kavrulur ve üzerine kabaklar ilave edilir. Beraber üç dört dakika daha kavrulur. Limon suyu, tuz ve biber eklenip, suyu dökülür. Bir taşım kaynadıktan sonra yıkanmış pirinçler süzdürülüp yemeğin içine katılır. Hepsi birlikte yirmi dakika pişirilir. Pişmeye yakın dereotu serpiştirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuk olarak servis edilir.

    Bütün Balkabağı Dolması
    Malzemesi:
    1 adet bütün balkabağı (takriben 3.5 kg)
    2 adet kabuk tarçın
    200 gr kuru kayısı
    200 gr kuru incir
    100 gr fındık içi
    100 gr beyaz badem
    100 gr İzmir üzümü
    100 gr yeşil fıstık (bütün)
    100 gr ceviz içi
    1 adet nar içi
    500 gr toz şeker
    100 gr su
    Hazırlanışı:
    Bütün balkabağı yıkanır ve temizlenir. Üst tarafından sapına bir parmak kala bıçak yardımı ile kesilir, kapak gibi açılır. İçi temizlenir, bütün iç malzemeler karıştırılır, kabağın içine doldurulur. Kapağı kapatılıp alüminyum folyo kağıdı ile tamamı sarılır, fırın tepsisine alınır. Tepsiye soğuk su konur. Yaklaşık dört beş saat 180-200 derecede pişirilir. Soğuyunca nar taneleri serpilir, bütün olarak servis edilir.

    Balkabaklı Pekmezli Muhallebi
    Malzemesi:
    150 gr balkabağı rendesi
    100 gr pekmez
    500 gr süt
    2 adet kabuk tarçın
    2 adet karanfil
    2 yemek kaşığı nişasta
    2 adet yumurta sarısı
    100 gr toz şeker
    Hazırlanışı:
    Balkabağı rendelenir, tencereye süt dökülür kaynamaya bırakılır. Tarçın ve karanfil atılır. Kabağın pişmesine yakın toz şeker ve pekmez ilave edilir, beraber kaynatılır. Nişasta, su ile ezilir, yumurtanın sarısı karıştırılır, beraber süzdürülür. Kaynayan sütün içine yedirilip bir taşım kaynadıktan sonra servis kabına aktarılır. Soğuyunca servis edilir




  3. #3
    ***
    DIŞARDA
    Points: 6.357, Level: 52
    Points: 6.357, Level: 52
    Level completed: 4%,
    Points required for next Level: 193
    Level completed: 4%, Points required for next Level: 193
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    SEYR-I ALEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Yer
    Ahirzaman
    Mesajlar
    183
    Points
    6.357
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    Karadeniz Mutfağı




    Karadeniz Mutfağı, yemekleri ana sayfasına dönmek için tıklayın:
    Karadeniz mutfağı, Karadeniz yemekleri
    Coğrafya ve iklimsel özellikler dünyadaki mutfak kültürlerini şekillendiren en önemli etkenlerin başında gelir. İnsanların birbirinden habersiz yaşadıkları çağlarda dünyanın farklı yerlerinde farklı beslenme sistemleri ortaya çıkmıştı. Günümüzde binlerce yılda oluşturulmuş bu mutfak kültürleri artık karşılıklı etkileşim içinde ve dünya artık iç içe geçmiş bir mutfak kültürü boyutuna geçiyor. Karadeniz Mutfağı ise hâlâ kendine özgü yapısını koruyan ender mutfaklardan biri. Çünkü burada, hemen hemen hiçbir mutfak kültüründen etkilenmeden, kendine özgü bir beslenme sistemi oluşmuş ve sofralar her gün geleneksel tatlar eksik olmadan kurulmaya devam ediyor.

    KARADENİZ COĞRAFYA VE MUTFAK KÜLTÜRÜ

    Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için elverişli düzlük alanlar yoktur. Dolayısıyla bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar altında gerçekleşir. Öncelikle iklim, Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman içinde diğer kıyı coğrafyaları ile kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratır.

    EN LEZZETLİ BALIKLARIN DENİZİ
    Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahip. Birçok nehrin buraya dökülmesi sayesinde balıkların beslenmesine imkân veren plankton zenginliği oldukça yüksek. Deyim yerindeyse Karadeniz balıklar için bir vaha gibi. Balıkçılık kıyı şeridinde en önemli geçim kaynağı ve balık beslenmede önemli yer tutuyor.

    KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI
    Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana. Karalahana, lahana ailesinin 450 çeşidinden biri. Çorbasından kavurmasına ve dolmasına, Karadeniz Mutfağı'nda yoğun olarak kullanılan bir vazgeçilmez.

    Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemekler. Özellikle fasulye turşusunun tuzu alındıktan sonra kavurması ve diplesi çok yoğun olarak pişirilir. Burada turşu bir anlamda sebzeyi muhafaza etmek için de kullanılır.

    MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE
    Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur. Özellikle mısır adeta bölgeyle özdeşleşmiştir. Güney Amerika kökenli bitki 17. yüzyıldan sonra Karadeniz'e gelmiş ve bölgenin mutfağında neredeyse baş köşeye oturmuştur. Mısır, Karadeniz Mutfağı'nda pek çok şekilde kullanılır. Tarıma elverişli olmayan tepeliklerde yaşayan halk, mısırı bahçelerinde yetiştirerek taze, kurutulmuş, haşlanmış veya öğütülmüş olarak değerlendirir, dönüştürür.
    Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir. Özellikle muhlama ve kuymak denilen peynir eritmesi, yöre halkının yaratıcılığını sergiler. Muhlama dünya mutfaklarında en az fondue kadar ilgi uyandıracak bir lezzettir.

    KARADENİZ’İN RAMAZAN LEZZETLERİ
    Özellikle Ramazan ayında hamur işleri, sahur ve iftar sofralarını donatır. Karadeniz Mutfağı'nın meşhur pideleri Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin her tarafında kendini gösterir. Pide ülkemizin her tarafında yapılır fakat en iyisi Karadeniz'in kavurması, peyniri ve tereyağı ile yapılandır. Burada ilginç olan buğday tarımının yaygın olmadığı bölgede fırıncılık mesleğinin de çok gelişmiş olmasıdır. Hamsinin mutfaktaki tartışılmaz hakimiyeti Karadeniz Mutfağı'nın diğer lezzetlerinin üzerine biraz gölge düşürse de Karadeniz pidesi de gelecek yıllarda İtalyan pizzası gibi dünya mutfaklarındaki yerini bulacaktır.

    Muhlamasından mısır ekmeğine, karalahana çorbasından Laz böreğine her damağa hitap edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı tüm dünya tarafından keşfedilmeyi hak ediyor ve belli ki bir gün keşfedilecek.

    Karadeniz yemekleri tarifleri



    Muhlama
    Malzemesi:
    1,5 su bardağı rende kaşar peynir
    1,5 su bardağı dil peyniri
    1 tatlı kaşığı tulum peyniri
    2 yemek kaşığı mısır unu
    2 yemek kaşığı tereyağ
    1 su bardağı su

    Hazırlanışı:
    Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun. Dil peyniri ve kaşar peyniri ekleyin. Hazırladığınız karışıma bir bardak su ilave edin ve karıştırmaya devam edin. Kalan tereyağını bir tavada eritin. Hazırladığınız peynir karışımı macun haline geldikten sonra karışımı tavada erittiğiniz tereyağının üzerine dökün.
    Sıcak olarak servis edin.

    Pazı kavurma
    Malzemesi:
    5 bağ taze pazı
    6 soğan
    1 çay bardağı haşlanmış barbunya
    tuz
    Hazırlanışı:
    Pazıları ince ince doğrayın. Sonra haşlayıp, suyunu sıkın. Soğanları tereyağında kavurun. Soğana pazıları ilave ederek kavurmaya devam edin. Pazılar iyice kavrulduktan sonra karışıma barbunyaları ilave edin. Bir dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis yapın.

    Hamsili ekmek
    Malzemesi:
    1 bağ pazı
    2 bağ taze soğan
    1 bağ taze nane
    1 kg hamsi
    8 su bardağı mısır unu
    Yeterince tuz

    Hazırlanışı:
    Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin. Pazı, taze soğan ve naneleri ince ince doğrayın. Doğradığınız malzemeleri mısır ununun üzerine boşaltın. Çok sıcak su ilave ederek hamsilerle diğer malzemeleri karıştıracak şekilde yoğurun. Hazırlanan karışımı tepsiye koyarak 60 dakika fırında pişirin.

    Laz böreği
    Malzemesi:
    10 yaprak yufka
    4 yumurta
    8 su bardağı süt
    2 paket vanilya
    3 su bardağı kıyılmış fındık içi
    5 su bardağı tozşeker
    2 paket buğday nişastası
    5 çay bardağı eritilmiş tereyağı
    1 su bardağı su
    Şerbeti için:
    10 su bardağı su
    10 su bardağı toz şeker
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın. Başka bir kapta buğday nişastası, yumurta, vanilya ve biraz suyu karıştırın. Hazırladığınız malzemeyi kaynayan sütün üzerine dökerek muhallebi haline gelinceye dek karıştırın. Bir tepsinin altını yağlayın. Yufkaların üstlerini yağlayarak beş kat halinde tepsiye dizin. Dizdiğiniz beş kat yufkanın üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün. Yufkaların üzerindeki muhallebiye, dövülmüş fındıkları yayın. Kalan beş kat yufkayı üstlerini yağlayarak muhallebili yufkaların üzerine dizin. Şerbet malzemelerini karıştırarak pişirdikten sonra soğumaya bırakın. Hazırladığınız böreği dilim dilim keserek fırında pişirin. Börek soğuduktan sonra soğumuş tatlı şerbetini ekleyin.

    Laz helvası
    Malzemesi:
    3 kg süt
    1 kg şeker
    3 paket vanilya
    3 yumurta sarısı
    300 gr beyaz un
    200 gr irmik unu

    Hazırlanışı:
    Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin. Bir taşım kaynatın ve tepsiye boşaltın. Soğuyunca arzuya göre dondurma ile servis edin.




  4. #4
    ***
    DIŞARDA
    Points: 6.357, Level: 52
    Points: 6.357, Level: 52
    Level completed: 4%,
    Points required for next Level: 193
    Level completed: 4%, Points required for next Level: 193
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    SEYR-I ALEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Yer
    Ahirzaman
    Mesajlar
    183
    Points
    6.357
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri


    lahana


    Cömert tabiat ananın bizlere sunmuş olduğu gıdaların başında lahana da var ve tam bir vitamin deposu, doğal bir eczane olan bu sebze, insanların kendisini keşfetmesinden bu yana geliştirilen yüzlerce yeni türüyle mutfaklardaki önemini sürdürüyor.

    İnsanların ateşi keşfedip onu kullanmasını öğreninceye kadar sadece doğada kendiliğinden yetişen sebze ve meyveleri toplayıp yiyerek hayatta kalmayı başardıklarını biliyoruz. ‘Toplayıcılık’ denen bu dönemden sonra insanlar sebze ve meyveye de müdahale etmeye, onları ekip biçmeye başlamış. Tarım dediğimiz bu faaliyetler sonucunda, insanlık tarihinde ‘tarım toplumu’ denilen yeni bir dönem ortaya çıkmış. İnsanlar tarım sayesinde her sebzenin neye iyi geldiğini kendi tecrübeleriyle öğrenmişler. Mesela soğuk bölgelere yerleştikleri için hastalıklar karşısında daha dayanıksız olan insanlar, lahananın hastalıklara karşı ne kadar etkin olduğunu hemen keşfetmişler.

    Günümüzde hiç işlenmeye gerek kalmadan doğrudan tüketilebilen doğal gıdaların önemi bir kez daha anlaşılıyor. Teknolojinin gelişmesi, nüfusun hızla artması sonucunda dünyanın her yanında insanlar tek tip bir beslenme tarzı geliştirdiler. Bu, insanları tabiattaki çeşitlilikten uzaklaştırdı. Ayrıca, daha kısa bir sürede ve daha ucuza karın doyurmak isteyen insanlar, doğadaki kaynaklardan da uzaklaşmaya başladılar. Güzelim sebzeler, artık neredeyse sadece seralarda ve çoğu kez bir ‘aksesuar’ olarak yetiştiriliyor. Eskiden sadece kış mevsiminde çıkan ve dolayısıyla sadece kış mevsiminde pişirilen, bu nedenle de uzun bir süre özlemle beklenen kış yemeklerinin tarifleri de hatırlanmaz oldu.

    lahana: SARAYIN GÖZDE YEMEĞİ


    Birçok yöremizde ‘kelem’ de denilen lahana, unutulmadı ama kendisinden yeterince yararlandığımız da söylenemez. Yabani lahana ilk kez Akdeniz kıyılarından Kuzey Avrupa’ya kadar bir alanda görüldü. Onun ne kadar faydalı bir sebze olduğunu anlayan insanoğlu, yabani lahanadan 400 kadar yeni tür üretti. Doğu Roma ve Osmanlı imparatorluğu gibi, yaşadıkları dönemin en zenginleri olan devletler, lahanayı hem beslenmede hem de tedavide yoğun şekilde kullandılar. Romalı Marcus Porcius Cato, Latinlerin asırlarca hekim geçinmelerinin sebebinin, lahananın yararlarını bilmeleri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in ‘Fatih Devri Yemekleri’ kitabında yer alan saray mutfakları envanterindeki bilgiler, lahananın sarayda en çok tüketilen sebze olduğunu ortaya çıkardı. Sultan III. Selim’in sırf lahanayı övmek için bir ‘Methiye’ yazmış olduğunu da unutmayalım. Feyzi Halıcı’nın Çağrı Dergisi’nde yayımlanan bu şiirin sadece son dizesi bile padişahın lahanayı ne kadar çok sevdiğini anlatmaya yetecektir: “Helva sohbetinin lezzeti mi olur şayet bulunmazsa lahana”...

    Öte yandan lahanayı sevmeyenler de oldu. Onda doğal olarak bulunan sülfürün kokusunu arıların üzüm bağlarına ya da arı kovanına taşıması endişesi ile çiftçiler lahanayı kendi arazilerinden uzak tuttular. Öyle ki Romalı soylu Lucullus, saldığı kokudan dolayı lahananın “asil sofralarına” alınmamasını istedi.

    Tarihte lahana konusunda ironik bir olay da var. Rivayete göre ünlü filozof Diyojen, matematikçi Pisagor’un tavsiyesi üzerine bulabildiği her gün lahana yemiş. Filozof Aristippus ise lahanayı mutfağına hiç sokmamış. Tarihler Diyojen’in 90 yaşına kadar yaşadığını, Aristippus’un ise daha 40 yaşındayken öldüğünü yazıyor. Bunda lahananın rolü var mı bilemiyoruz. Ama Roma ve Osmanlı gibi iki görkemli sarayda boy göstermesine karşılık ‘asil sebzeler’ listesine pek sokulmamış olan lahananın, gelecekte layık olduğu yere yükseleceğini, bilinçlenen insanların, atalarının en önemli yaşam takviyesi olan bu güzel sebzeyi yeniden keşfedeceklerine inanıyoruz.

    lahana yemekleri, Tarifler


    Coleslaw Salatası
    Malzemesi:
    1/2 beyaz lahana
    2 adet elma
    2 yemek kaşığı mayonez
    4 yemek kaşığı yoğurt
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 kahve kaşığı beyaz biber
    2 yemek kaşığı zeytinyağı
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Beyaz lahananın yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Çok ince şekilde doğrayın. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Karıştırma kabına yoğurt, mayonez, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve baharat katarak çırpma teli ile karıştırın. Doğranan lahana ve rendelenmiş elmaları da ekleyerek hepsini yeniden karıştırın. Servis kabına alıp servis edin.

    Bütün Lahana Dolması
    Malzemesi:
    1 adet orta boy beyaz lahana
    300 g kuzu kuşbaşı, doğranmış
    3 adet kuru soğan, ince doğranmış
    1 çay kaşığı domates salçası
    70 g pirinç
    4 yemek kaşığı tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1/4 demet ince kıyılmış maydanoz
    1/4 demet ince kıyılmış dereotu
    1/4 demet ince kıyılmış nane

    Hazırlanışı:
    Soğanları ince doğrayın, tencerede tereyağı ile kavurup renk alıncaya kadar karıştırın. Etleri ilave edin, 5-6 dakika kavurup salçayı ekleyin. 3-4 dakika karıştırıp su ilave edin. Etlerin pişeceğine yakın pirinçleri ekleyin. Tuz ve baharatını katıp pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede, kaynar suda bütün lahanayı 3-4 dakika kadar bekletin. Sonra soğuk suya çıkartın. Lahananın suyu süzüldükten sonra fırın tepsisine alın. Yapraklarını tersinden, kopartmadan açın ve orta göbeğini çıkarın. Hazırlanan iç malzemeye nane, maydanoz, dereotu karıştırın. Lahananın içine doldurup yapraklarını tekrar kapatın. Yağlı kağıda sarıp 150 derece fırında 45 dakika pişirin. Daha sonra yağlı kağıdını açın ve biraz renk alması için 4-5 dakika daha pişirin. Sıcak olarak servis edin.

    Lahanalı Kuzu İncik Kapama
    Malzemesi:
    4 adet kuzu incik
    1 bağ karalahana
    6 adet taze soğan
    8 yaprak beyaz lahana
    1 adet kuru soğan
    100 g tereyağı
    1 çorba kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    1 litre su

    Hazırlanışı:
    Kuru soğanları ince ince doğrayın ve yağda pembeleştirin. Kuzu incikleri haşladıktan sonra kavurun ve su ilave edin. Etler pişmek üzereyken yaprak halinde sebzeleri atın. Sebzeler de piştikten sonra süzülen terbiyeyi karıştırarak ilave edin. Baharatını ekleyip sıcak olarak servis edin.

    Zeytinyağlı Midyeli Lahana Sarma
    Malzemesi:
    1 adet beyaz lahana (dolmalık olacak)
    20 adet iç midye
    Zeytinyağlı dolma içi
    1 su bardağı sızma zeytinyağı
    1 su bardağı su
    1 yemek kaşığı tuz
    1/2 limon suyu

    Hazırlanışı:
    Bir tencerede, sıcak ve tuzlu suda lahanaları haşlayın. Soğuk suya alıp parçalar halinde kesin. Dolma içinin içine ayıklanmış iç midyeleri karıştırın ve lahana yaprağına yaprak sarma gibi sarın. Tencerenin altına havuç, kuru soğan, maydanoz sapı, limon dilimleri ile altlık yaptıktan sonra üzerine dolmaları dizin. Sızma yağ, tuz, limon suyu ve su ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika pişirip soğuyunca servis edin.

    Kıymalı Lahana Böreği
    Malzemesi:
    1 adet beyaz lahana
    200 g dana kıyma
    1 adet kuru soğan
    1/2 demet maydanoz
    1 çay kaşığı tuz
    1 çay kaşığı karabiber
    150 g süt
    3 adet yumurta
    70 g tereyağı

    Hazırlanışı:
    Harcı için; önce ince doğranmış soğanı kıymayla kavurun ve maydanoz ilave edin.
    Sosu için; süt, yumurta ve yağı karıştırıp iyice çırpın. Lahanayı haşladıktan sonra yapraklar halinde ayırın. Tepsiyi yağlayın. Yaprakları tepsiye dizin. Aralarına sosu dökerek dizmeye devam edin. Tepsinin ortasına gelindiğinde kavrulan kıyma harcını döküp sosla birlikte tekrar lahanaları dizmeye devam edin. Son katta üzerini yağlayıp fırına verin. 160 derecede 30 dakika pişirin ve sıcak servis edin.




  5. #5
    ***
    DIŞARDA
    Points: 6.357, Level: 52
    Points: 6.357, Level: 52
    Level completed: 4%,
    Points required for next Level: 193
    Level completed: 4%, Points required for next Level: 193
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    SEYR-I ALEM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2010
    Yer
    Ahirzaman
    Mesajlar
    183
    Points
    6.357
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri


    Trabzon Çaykara bölgesi yemekleri

    Mısır Ekmeği
    Malzeme: Mısır unu, sıcak su, tuz.
    Yapılışı:
    Mısır unu derin bir kap içerisine koyu­larak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş ya­vaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinin içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya pilitada pişirilir.)


    Papa (Haşıl)
    Malzeme: 1 Lt. su, 1 kase mısır unu, tuz, tereyağı
    Yapılışı: 1 Lt Su kaynatılıp içerisine 1 kase mısır unu yavaş yavaş ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak mısır unu katılaşana kadar kaynatılır. Katılaşan unun içerisine tereyağı ilave edilir servis yapılır.

    İç Hoğiç (Sebzeli Ekmek)
    Malzeme: 1 kg mısır unu, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 kg ıspanak, pazı
    Yapılışı:
    Pazı yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Doğranmış olan yeşil sebzelerin içerisinde bir miktar tuz koyularak suyu çıkartılır. Yoğrulmuş hamuru bir tepsiye alarak ortası açılır, ortasına yeşil sebzeler koyulur. Üzerine hamurun kalan yarısı koyu­larak kapatılıp. Üzerine sıvı yağ veya tereyağı konu­larak fırına verilir.


    Fasulye Kavurması
    Malzeme:
    Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağı, maydanoz, tuz<

    Yapılışı:
    Fasulyenin kılçıklarını temizleyerek bol suda yıkanır. Ortadan ikiye bölerek haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur. Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ilave edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.


    Kuru Fasulye
    Malzeme: Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tereyağı, içyağı nane
    Yapılışı:
    Kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir ten­cerede tereyağı, soğan, içyağı ve et kavrulur. Kavrul­duktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.


    Kete
    Malzeme: Un, süt, tuz
    İçi için malzeme (Hoğüs): Tereyağı, mısır unu, şeker

    Yapılışı:
    Un, süt ve tuz karıştırılarak bir hamur yapılır, içi için tereyağı eritilir. Mısır unu katılarak iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra şeker ilave edilir. Hamur açılır. Kare olarak kesilir, Malzemeden içine 1çorba kaşığı koyulup, köşelerinden dörde katlanır. Isıtılmış sal üzerinde veya tepsiye konularak plekide veya pilita'da pişirilir.


    Fasulye Turşusu
    Malzeme: Fasulye, su, tuz, sarımsak
    Yapılışı:
    Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.


    Muhlama
    Malzeme: Peynir, un, tereyağı, az miktarda su<
    Yapılışı:
    Peynir ince ince doğrandıktan sonra içeri­sine un ve bir miktar su katılır diğer taraftan tereyağı ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın içeri­sine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene kadar pişirilir. Bazı köylerde muhlamalara soğan, yumurta ilave edilerek yapılır.


    Lahana Yemeği
    Malzeme: Kara Lahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz.
    Yapılışı:
    Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış la­hanalarla birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağı ile beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahana ve fasulyeyi de kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma konulabilir.


    Ezme Lahana
    Malzeme: Kara Lahana, içyağı, mısır unu, tuz.
    Yapılışı:
    Lahanayı yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir. Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.


    Etli Karalahana Sarması
    Malzeme: Karalahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydanoz, sarımsak, nane, karabiber, tuz.
    Yapılışı:
    Karalahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.





  6. #6
    ***
    DIŞARDA
    Points: 155.310, Level: 100
    Points: 155.310, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Konyevi Nisa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Yer
    Dünyadan !!
    Mesajlar
    20.631
    Points
    155.310
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    38

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    Muhteşem paylaşımlar emeğine sağlık..


    Seni çok Özledim Annem

  7. #7
    ***
    DIŞARDA
    Points: 42.870, Level: 100
    Points: 42.870, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 4,9%
    Overall activity: 4,9%
    Achievements
    Zümrüt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jan 2009
    Yer
    ıstanbul rize
    Mesajlar
    7.510
    Points
    42.870
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    24

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    tşk ederim hemşerim muhteşem görünüyor yemeklerimiz bagırmaa

    Mecnun Misali Leylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
    Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ Değil Mevlâ’dır Hep…

  8. #8
    ***
    DIŞARDA
    Points: 8.888, Level: 63
    Points: 8.888, Level: 63
    Level completed: 46%,
    Points required for next Level: 162
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 162
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    mehasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    Üye

    Üyelik tarihi
    Nov 2009
    Mesajlar
    1.152
    Points
    8.888
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    17

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    Tatmayan kalmasın leziz yemekler emeğine sağlık
    ALLAH'I TANIYAN İTAAT EDEN, ZİNDANDA DAHİ OLSA BAHTİYARDIR.ONU UNUTAN SARAYLARDA DA OLSA ZİNDANDADIR, BEDBAHTTIR....

  9. #9
    ***
    DIŞARDA
    Points: 3.664, Level: 38
    Points: 3.664, Level: 38
    Level completed: 10%,
    Points required for next Level: 136
    Level completed: 10%, Points required for next Level: 136
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    elem - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Aug 2010
    Mesajlar
    62
    Points
    3.664
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    16

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    uy bizim yemekler emeğinize sağlık
    Akıp giden zaman içinde bir kafesteyim, Her türlü amelde çok ahesteyim, Kabrim beni bekliyorken dünyalık hevesteyim, Uyandır artık Ya Rab! belki son nefesteyim. . . !

    (mevlana)

  10. #10
    ***
    DIŞARDA
    Points: 7.952, Level: 60
    Points: 7.952, Level: 60
    Level completed: 1%,
    Points required for next Level: 198
    Level completed: 1%, Points required for next Level: 198
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    sürur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Sep 2010
    Mesajlar
    1.029
    Points
    7.952
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    17

    Standart Cevap: Karadeniz Yöresel Yemekleri

    yemeklerimizçok nefis görünüyor kokusu buraya geliyor meğine sağlık...
    Sen burada misafirsin.
    Ve buradan da diğer bir yere gideceksin.
    Misafir olan kimse , beraberce getiremediği bir şeye kalbini bağlamaz
    Bu menzilden ayrıldığın gibi, bu şehirden de çıkacaksın.
    Ve keza,bu fani dünyadan da çıkacaksın.
    Öyle ise aziz olarak çıkmaya çalış.
    Vücudunu mucidine feda et.
    Mukabilinde büyük bir fiat alacaksın

Benzer Konular

  1. Rize Yöresel Hoşmer yemegi ve yapilişi
    By Zümrüt in forum Yemek Tarifleri
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 20.01.10, 13:24
  2. Karadeniz İklimi
    By Kartal__13 in forum Coğrafya
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 27.09.08, 10:21

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •