DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Hz. Reyhane
Hz. Reyhane
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimiz Hendek savaşından sonra, 626 senesinde, Medinenin dışında bulunan ve bir kaleye sığınan Beni Kureyza yahudilerinin üzerine yürüdü. Çünkü bunlar orada devamlı huzursuzluk kaynağı oluyorlardı. Beni Kureyza yahudilerinin bulunduğu kale muhasara ve kuşatmadan sonra Müslümanların eline geçti. İçinde bulunan yahudiler malları, mülkleri, çocukları ve kadınları ile birlikte ganimet olarak alındılar. Beni Kureyzadan alınan savaş ganimetleri ve esirler, Müslümanlar arasında İslam dinine uygun bir şekilde taksim edildi. Ganimetler taksim edilip, sıra esirlere gelmişti. Reyhane de savaş esirleri arasında bulunuyordu. Reyhane de Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimizin hissesine düsmüştü. Bunun üzerine, Reyhane Ümmi Münzirin evine gönderildi. Resulullah efendimiz o zaman yahudilik dinine inanan Reyhaneyi, dilerse kendi dininde kalmak, dilerse Müslüman olmak hususunda serbest bırakmışlardı. Reyhane de Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimize şöyle arzetmişti:
- Ben kendi dinimde kalmak istiyorum.
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)imiz bu hareket ve davranışıyla, İIslam dinine girmek için zorlamak yoktur hükmünü bizzat kendileri tatbik etmişlerdir. Daha sonra Salebe bin Sayenin tavsiyesiyle Reyhanenin kalbi İslamiyete ısındı. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)imiz daha sonra Reyhaneye şöyle buyurdular:
- Sen Allah (Azze ve Celle)ü tealanın ve Onun Resulünün yolunu tutmak ister misin? Ben böyle münasip görüyorum.
Hz. Reyhane de Evet dedi. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimiz bu davranışından sonra Reyhaneyi azat ettiler. Kendilerini, bizzat Mehir vererek, nikahına aldılar. Düğünleri de Ümmi Münzirin evinde oldu. Böylece bütün Müslümanların annesi olmak şerefine kavuştu.
Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimiz, evlenmelerinin hepsini Allah (Azze ve Celle)ü tealanın emri ile yaptı. Bunlar dini, siyasi veya merhamet ve ihsan ederek yapılan evlenmelerdir. Reyhane ile de olan evlenme böyledir. Hadisi şerifte buyuruldu ki:
Bütün zevcelerimle evliliklerim ve kızlarımı evlendirmem, hepsi Cebrailin Allah (Azze ve Celle)ü tealadan getirdiği izinle olmuştur.
Hz. Reyhane sakin, temiz karaktere sahip, yumuşak huylu bir hanımefendi idi. Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) efendimizden önce vefat ettiği için naklettiği hadisi şerif yoktur. Hz. Reyhane, Medinede bulunan yahudilerin Beni Kureyza kabilesindendir. İlk önceleri Hakem isimli biri ile evlenmişti. Adi Reyhane binti Semundur. Doğum tarihi kesin olarak belli değildir. Baki kabristanlığına defnedilmiştir.