Resulullah'a (as), kısrak karşılığında at ve soylu bir deve karşılığında normal bir deveyle takas (trampa) yapmanın hükmü1 sorulunca Resulullah (as), "hemen pazarlık anında mallar alınıp verilirse herhangi bir mahzuru yoktur" dedi
Bu hadisi İmam Ahmed kitabına almıştır.
İbn-i Ömer, Resulullah'a (as), "allım gümüş karşılığında satın alıyo*rum " dedi. Resulullah (as), "sen altın ve gümüşten herhangi bitini aldığında alışveriş yaptığın kişi senden ayrılmaz ve kendisiyle senin aranıza herhangi bir engel (örtü ve perde) konmaz ise herhangi bir sakınca yoktur" dedi.
Bir başka rivayette de tbn-i Ömer şöyle diyor: Develeri satıyor bu alış*verişte altın ve paranın üstü olarak gümüş yahut gümüş verip üste altın ya*hut dinar verip üste dirhem yahut da dirhem verip -üstünü- dinar olarak alı*yordum. Bu durumu gidip Resulullah'a (as) sordum. Resulullah (as), "eğer bunlardan birini aldığında diğerini verdiysen ve bu sırada alışveriş yaptığın kişi senden ayrılmamış ve seninle kendi arasında herhangi bir engel, örtü, perde vs. koymamış ise bunda bir sakınca yoktur" dedi.
Bu hadisi İbn-i Mâce kitabına almıştır.
Bunun bir açıklaması olarak Ebu Davud'da şu haber geçmektedir; İbn-i Ömer şöyle diyor: Dedim ki, "ey Allah'ın elçisi! Nekî'de develeri sattım.
Dinar verdim karşılığında dirhem, dirhem, satıp karşılığında dinar aldım. Bunlardan birini alınca diğerini veriyor ya da birini verince diğerini alıyor*dum". Resulullah (as), "bunları aynı günkü fiatîa (değerle) alıp satıyor ve se*ninle alışveriş yaptığın kişilerin arasını (zaman, örtü, engel vs. gibi) herhan*gi bir şeyle ayırmıyor idiysen bunda bir sakınca yoktur" dedi.
Hadisi İmam Ahmed kitabına almıştır.
Resulullah'a (as) kuru hurmanın yaş hurma karşılığında satılması (takası ve trampası) hususu sorulunca, "yaş olan şey kuruduğunda noksanlaşır mı?" diye sordu. Sahabeler, "evet" dediler. Resulullah (as) bunun üzerine böyle bir alışverişi yasakladı.
İmam Ahmed, Şafiî ve Malik kendi kitaplarında bu hadisi naklettiler.