Ömer b. Ebu Seleme, Rcsulullah'a (as) oruçlu kimsenin öpmesi (öpüş*mesi) hususunu sorduğunda Resulullah (as) Ümmü Seleme'yİ göstererek, "Ona sor" dedi. Ümmü Seleme, Resulullah'ın (as) oruçlu iken (-kendisiyie-öpüştüğünü anlattı. Bunun üzerine Ebu Seleme, "ey Allah'ın elçisi! Senin geçmiş ve gelecek tüm günahlarını Allah Azze affetmişHr (yani sen öpüşsen de birşey olmaz. Ama ya biz oruçlu iken öpüşürsek durumumuz ne olur?)" deyince Resulullah (as), "ben içinizde Allah Azze'nin buyruk ve yasaklarını en çok gözeteniniz ve Allah Azze'den en çok korkanınızın (yani ben hu işi yaptığım halde siz neden yapnıayasınız?)" dedi.
Bu hadisi Müslim rivayet etmiştir.
İmam Ahmedden aktarılan bir rivayette şöyle denmiştir: Ramazan'da o-ruçlu İken karısıyla öpüşen, bundan çok büyük bir tad alan ve şehveti kaba*ran bir kimse hemen hanımım Ümmü Seleme'ye göndererek bu işin hakika*tini sordurdu. Ümmü Seleme bu kadına Resulullah'ın (as) Ramazan'da oruçlu iken hanımıyla (yani kendisiyle) öpüştüğünü anlattı. Kadın da gelip bunları kocasına aktardı. Bu durum adamda kuşkuya sebep oldu. Anlatılanlardan tatmin olmadı. Şöyle dedi: "Bizler Resulullah (as) gibi değiliz. Allah Azze kendi peygamberi için dilediği şeyi helal kılar". Sonra hanımını tekrar Ümmü Seleme'ye gönderdi. Kadın Ümmü Seleme'nin yanına geldiğinde Resulullah da (as) oradaydı, şöyle buyurdu: "Bu hanımın durumu ne?" Ümmü Seleme olup biteni anlattı. Resulullah (as) o hanıma hitaben, "Ümmü Seleme bu işi yaptığımı (oruçlu iken hanımlarımla öpüştüğümü) sana anlatmadı mı?" di*ye sordu. Kadın, "anlattı" dedi. Daha sonra kadın kocasının yanına döndü ve olanları anlattı. Adam bundan da tatmin olmadı. İçine daha çok kuşku düştü ve "bizler Resulullah (as) gibi değiliz. Allah Azze kendi Peygamberi i-çin dilediği şeyi helal kılar' dedi. Bunun üzerine Resulullah (as) kızdı ve şöyle dedi: "Allah'a yemin ederim ki ben içinizde Allah'tan en çok korkanı*nız ve O'nun buyruk ve yasaklarını en çok gözeteninizim".
Bu hadisi İmam Ahmed, Şafiî ve Mâlik rivayet ettiler.
İmam Ahmed'den şunlar aktarılmaktadır: Bir delikanlı İmam'a gelerek şöyle sordu: "Ben oruçlu iken -hanımımla- öpüşebilir miyim?" İmam Ahmed, "hayır..." diye cevapladı. Bir kez de ihtiyar bir kimse kendisine, "oruçlu ol*duğum halde -hanımımla- öpüşebilir miyim?" diye sorunca İmam, "evet" de*di, sonra şunları ekledi: "Zira ihtiyar (veya olgun) bir kimse oruçlu olduğu halde öpüşürse kendi nefsine sahip olabilir, kendini kontrol edebilir. (Ama delikanlı kendini kontrol edemez)".