Adaçayı - Şifalı Otlar Adaçayı
Ada çayı (Salvia)ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Salvia cinsini oluşturan kokulu bitkilere verilen ad.
Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibiet yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır. Özellikle karaciğer
ördek
kaz
tavuk ve av hayvanlannın kızartmalannda çok hoş bir koku ve tat verdiği için kullanılir. Avrupa ülkelerinin mutfaklannda kızarmış patateslerin
hamurlara koyulan yağların kokulandınlmasında
salamuralarda
etlerin dinlendirilmesinde çok kullanılır. Ayrıca haşlanarak yapılan çayı kadınların göğüslerini büyütmekte de yararlıdır.
Ada çayı 30-70 cm boyunda olan bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Karşılıklı olan beyaz keçeli yaprakları gümüş gibi parıldar ve acımtırakıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe ada çayı
güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Don olayına karşı duyarlı olduğu için
kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur. Bir başka tür olan çayır ada çayı (Salvia pratensis)
çayırlarda
bayırlarda ve meralarda yetişir. Çevresine ıtırlı hoş bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir. Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir. Anadolu ada çayından "elma yağı" veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir. Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi (bahçe) adaçayına benzemektedir.
Toplama/Kurutma
Bitki yaprakları çiçeklenme öncesiMayıs-haziran aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar
gölgeli ve havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak
hava almayan kaplarda saklanır
Tarihçe
Bu bitkinin çiçeklerigargara ve adaçayı sirkesi yapmak için toplanır (bir avuç çiçek
doğal sirkenin içinde bir süre bekletilir) ve elde edilen sirke
uzunca bir süre hasta yatağından kalkamayan kişilere rahatlatıcı ve canlandırıcı anlamda sürülerek
masaj yapılır. Yapraklar daha çiçeklenme başlamadan
mayıs ve haziranda toplanır. Bitki kuru ve güneşli günler boyunca
eterli yağlar oluşturduktan sonra
yapraklar öğlen güneşinde toplanır ve gölgede kurutulur. Adaçayı
çok eski çağlarda da ünlü bir şifalı bitki olarak tanınırdı. 13. Asırdan kalma bir dizede şöyle deniyor: “Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye
ne gerek var ölmeye!"
Adaçayının eski çağlarda da ne büyük bir övgü ile anıldığınıçok eski bir şifalı bitki kitabı şöyle anlatıyor: "Kutsal Meryemana
Bebek İsa ile Herodes’un gazabından kaçmak zorunda kaldığında
kendisini saklamaları için
çayırdaki tüm çiçeklerden yardım istemiş
ama hiçbir çiçek ona yanıt vermemiş. İşte o zaman adaçayı eğilmiş ve Meryemana sığınacak bir yer bulmuş. Onun sık ve koruyucu yapraklarının arasına girerek Herodes’un askerlerinden saklanmış ve askerler onu görmeden geçip gitmişler. Tehlike geçiştirildikten sonra
saklandığı yerden çıkan Meryemana
tatlı sesiyle adaçayına şöyle demiş: Bu andan sonra sonsuza dek insanların en çok sevdiği çiçek sen olacaksın. Seni
insanları tüm hastalıklardan koruyacak kadar güçlü kılıyorum. Bana yaptığın gibi
onları da ölümden kurtar!” İşte o zamandan beri adaçayı
insanları iyileştirmek ve onlara yardım etmek için her yıl yeniden çiçekleniyor.