Ömrün sigortasi yokAyse Hanim çalan telefona cevap verdi:

—Buyurun.

—Alo Ayse, ben Pervin, tanimadin mi? Eski komsun Pervin.

—Aaa, Pervincigim nasilsin, nerelerdesin, çok uzun zaman oldu görüsmeyeli…
—Ankara’dayim, bir is için gelmistim, müsaitsen seni görmeye gelmek istiyorum. Yarin Izmir’e geri dönecegim, gitmeden eski komsumu görüp öyle gideyim istedim.

—Elbette, bekliyorum, çok iyi olur, özlemistim ben de seni. Hadi gelince konusuruz.
Ayse Hanim alelacele evi toparlayip misafirini agirlamak ve ikram etmek için, bir seyler hazirlamaya koyuldu.

Kendi kendine, “Hay Allah, ne kadar sasirdim aramasina. O aci günlerden sonra unutmustur buralari, bizleri diye düsünüyordum hep. Yazik, ne yapti kadincagiz acaba? Hiç kolay degil yasadiklari. Allahü teâlâ kimseye vermesin” diye düsünüp eski günlere dalmisken, hazirladigi ikramin pistigini haber veren firinin alarm sesiyle kendine geldi.

Hemen çayin suyunu koydu. Eski komsusuyla konusulacak ne çok sey vardi ne kadarda özlemisti onu. O gelmeden ögle namazini kilmali, lafa dalip namazi geç vakte birakmamaliydi.

Tam namazini bitirmis dua ediyordu ki, kapi çalindi. Ayse Hanim, uzun süredir görmedigi Pervin Hanimi görecegi için çok heyecanliydi. Kosarak kapiyi açmaya gitti. Kapida duran kisiyi tanimiyordu. Kim gelmisti acaba? Sarisin, makyajli, süslü bir hanim, elinde bir buket çiçekle kapida duruyordu.

—Buyurun kimi aramistiniz acaba? diye sordu.

—Seni aramistim sekerim, seni. Tanimadin mi benim kiz, Pervin. Içeri almayacak misin beni yoksa? kapidan mi göndereceksin?

—Ta… ta… tabi, kusura bakma. Saskinliktan içeri buyur etmeyi unuttum, içeri buyur lütfen.
—Hah söyle, simdi oldu. Niye bu kadar sasirdin ki?

—Ne bileyim, çok degismissin taniyamadim birden.
—Demek o kadar degismisim ha, diye güldü Pervin.

Ayse Hanim çayi demleme bahanesiyle mutfaga gitmek için izin istedi. Mutfaga gider gitmez yüzündeki o saskin ifadeyi degistirmek için ugrasiyordu. Allah Allah, ne olmus bu kadina? Aman ya Rabbi, sen sasirtma! diyerek sesli düsündü istemeden.

Bir süre sonra, iki arkadas eskilerden bahsederek çay içip sohbeti ilerlettiler. Pervin konusurken gözlerini Ayse’den kaçiriyor, sanki isledigi bir suçu anlayacak diye annesinin yüzüne bakamayan çocuk gibi, kizarip bozariyordu.

Ayse Hanim açik sözlü lafi egip bükmeden dosdogru konusan birisiydi.

—Ne oldu sana Pervin? Nedir bu halin? Seni görünce, ne diyecegimi, nasil davranacagimi sasirdim.
—Çok haklisin, çok degistim. Ben artik eski ben degilim. Bazen ben de kendimi taniyamiyorum. Biliyor musun, aksam yatarken aynaya bakip kendi kendimle konusuyorum. Neden diyorum neden?

Sahi neydi Pervin’i bu kadar degistiren…

Pervinler, eskiden Ayse hanimlarin apartmanlarinda oturuyorlardi. Pervin’in beyinin iyi bir isi vardi. Isleri ters gidip bozulunca, issiz kalan beyi bunalima girdi. Es dost derken bir is bulundu; fakat sigortasiz bir isti. Olsun, adam isini yapiyor, üç bes kurus kazaniyor, geçinip gidiyorlardi. Pervin, ev hanimi idi. Tesettüre riayet eden, namazini kilan inançli birisiydi. Iki kizlari vardi, kizlarin biri ilkokul, digeri ortaokulda okuyordu. Sik sik Ayse hanima gelir dertlesirlerdi, ah bir sigortali is olsa diye dert yanardi. Ayse ise, Pervin’i teselli eder, sükretmesini ve dua etmesini tavsiye ederdi.

Bir gün Pervin, Ayse’ye kendisi de çalisirsa daha rahat geçineceklerini, sigortali is aradigini söyledi. Madem kocasi sigortali degildi, bari kendisi sigortali is bulmali, hayatlarini garanti altina almaliydi. Bir anlamda, hayatlarini sigorta etmek istiyordu. Bu konu Pervin’de saplanti olmus, artik dua ederken bile, (Ya rabbi sigortali is… ) diyordu. Bir cumartesi sabahi kayin validesine kahvaltiya gittiler. Kahvaltiyi yaptiktan sonra beyi disari çikmak istedi, paltosunu giyerken birden yere yigildi. Herkes basina toplanmis kimi agliyor kimi su getiriyor kimi paltosunu çikarip rahatlatmaya çalisiyordu. Fakat beyi, o anda ruhunu teslim etmisti bile.

Beyinin vefatinin ardindan Pervin kizlarini da alarak Izmir’e ailesinin yanina gitmisti. Maalesef, is sigortali olabildi ama hayat sigortali degildi. Kimsenin ömrü sigorta edilemiyordu. Bütün bu yasananlari, Ayse biliyordu. Onun merak ettigi, sonra ne oldu da inançli Pervinin böyle degistigi idi.

—Pervin, kizlar ne yapiyorlar? sen neler yapiyorsun? anlat azicik.
—Kocam öldükten sonra, Izmir’e annemlerin yanina gittim, biliyorsun. Babam emekli, kendilerini ancak geçindiriyorlar. Bir de biz olunca, bir hayli zorlandilar. Sag olsun, akrabalar bir is buldular; fakat sigortasizdi. Bir isyerinde, çalisanlara yemek yapacaktim; ama sigortasiz olunca bir müddet çalisabildim. Biliyorsun, insan hasta olur, doktor falan lazim, sigorta sart. Neyse, akrabalar el kol oldular da bu isi buldular. Simdi bir sirkette sekreter olarak çalisiyorum. Ankara’ya da, sirketin bir evrak isi için geldim.

—Peki, neden basini açtin?…
—Aslinda önceleri kapali gidiyor, içeride açiyordum. Daha sonra, kapat aç, kapat aç, mücadele edemedim iste. Kizlari sormustun, kizlarla basim dertte. Inan bana, babasiz evlat yetistirmek çok zor. Hele de bunlar kiz olursa... Baba olunca, baba takip ediyor. Ben yapamiyorum, beni takmiyorlar. Ne görseler istiyorlar. Alsan bir türlü, almasan bir türlü... Niye arkadaslari tatile gidiyormus da, bunlar gitmiyorlarmis? Neden herkes arkadaslariyla geziyormus da, bunlar gezip eglenemiyorlarmis. Velhasil, çok zor çok!

—Iyice büyümüslerdir, gelinlik kiz olmuslardir. Var mi bir sey Pervin?
—Evet, öyle bir seyler var ama bilemiyorum. Büyük kizin görüstügü bir oglan varmis, evlenmeye karar vermisler. Ben buradan gidince oglanla beni tanistiracakmis, bakalim ne olacak.

—Pervin sana bir sey söylemek istiyorum; ama ne olur bana kirilma hani demin bir sey söylemistin ya, ne oldu bana bilmiyorum diye… Ben sana söyleyeyim ne oldugunu. Allahü teâlâ herkese istedigini verir yahut istedigi seye kavusacak yollara ulastirir. Hatirlar misin, beyin sigortasiz bir iste çalisiyordu ve zor günler geçiriyordunuz. Bende çalisayim madem onun sigortasi yok, benim sigortali bir isim olsun diye, az mi konustuk seninle. Sen Allahü teâlânin rizasini isteseydin elbet kavusurdun. Tipki sigortali is istegine kavustugun gibi...