. Zübeyr b. Avvam'm azadlı kölesi Yuhannes şunları anlattı: «Fitne (karışıklık) zamanında Abdullah b. Ömer (r.a.)'ın yanında oturuyordum. Azat ettiği bir cariye gelerek ona selam verdi ve:
«— Ya Eba Abdurrahman ben Medine'den çıkmak istiyorum. Açlık sıkıntısı çekiyoruz.» deyince:
«— Otur ey akılsız! Şüphesiz ki ben Resûlullah (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu işittim: «Medine'nin mihnet ve sıkıntısına sab*reden kimseye, kuşkusuz kıyamet gününde şefaatçi veya şahîd olurum.
4. Cabir b. Abdullah anlatıyor: «Bir bedevi Resûlullah (s.a.vje müslüman olmak üzere biat etti. Daha sonra Medine'de sıtma hastalığına yakalanınca Resûlullah (s.a.v.)'e gelip:
«— Ya Resûlallah! Biatimi boz. (Medine'den ayrılmama mü-sade buyur)» dedi. Resûlullah (s.a.v.) kabul etmedi. Daha sonra tekrar gelip:
«— Biatimi boz» dedi. Resûlullah (s.a.v.) yine kabul etmeyince bedevi tekrar gelip:
«— Benim biatimi boz» dedi. Bu defa da Resûlullah (s.a.v.) is*teğini kabul etmeyince, bedevi çıkıp gitti. Bunun üzerine Resûlul*lah (s.a.v.):
«— Şüphesiz ki Medine şehri demirci körüğü gibidir. (Nasıl ki körük demir üzerindeki kir ve pası giderirse) Me*dine şehri de kötüleri atar. İyiler orada kalır» buyurdu.
5. Ebu Hüreyre (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.)'i işittim şöyle bu*yurdu:
«— Rabbim bana öyle bir şehre hicret etmemi emretti ki bu diğer bütün şehirlere galip gelip hükmeder. İnsanlar ona Yesrib diyorlar, onun ismi Medine'dir. Körüğün demi*rin pasını giderdiği gibi Medine de kötü insanları yok eder, dışarı atar.
6. Urve'den: Resûlullah (s.a.v.): «Medine'den hoşlanmıya-rak sevabını istemeyerek çıkan birinin yerine Allah daha hayırlı kimseleri getirir» buyurdu.
7. Ebû Züheyr oğlu Süfyan'dan: Resûlullah (s.a.v.)'ı işittim Şöyle buyurdu: «Yemen fethedilecektir. Medine'lilerden bir grup ailelerini ve kendilerine tabi olanları alıp Yemen'e göçeceklerdir. Halbuki —bilseler— Medine kendileri için daha hayırlıdır. Şam da fethedilecektir. O zaman Medi*ne'lilerden bir grup ailelerini ve kendilerine uyanları alıp Şam'a göçeceklerdir. Halbuki —bilseler— Medine kendile*ri için daha hayırlıdır. Irak da fethedilecektir. O zaman da Medine halkından bir grup ailelerini ve kendilerine uyan*ları alıp Irak'a göç edeceklerdir. Bilseler Medine kendileri için daha hayırlıdır.
8. Ebû Hüreyre (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.):
«— Medine şu en güzel haliyle terkedilecek. Hatta kö*pek ve kurt mescide girip, mescidin bir kısım direklerine veya minbere siğecek (çişleyecek).» buyuranca:
«— Ya Resûlallah o zaman meyveler kimin olacak?» dediler.
«— Rızıklarını arayan kuş ve yırtıcı hayvanların ola*cak» buyurdu.
9. İmam Malik'e şöyle rivayet edildi: Ömer b. Abdülaziz, Medi*ne'den çıkacağı zaman ona yönelip ağladı, sonra yanında bulunan arkadaşına seslenerek:
«— Ey Müzahim! Medine'nin barındırmayıp dışarı sürdüğü kimselerden olmamızdan korkuyor musun?» dedi.