"Bu, Allah'ın izniyle, insanları karanlıklardan aydınlığa, güçlü ve hamde layık olan göklerde ve yerde olanların sahibi Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz kitabtır. Uğrayacakları çetin azaptan dolayı onu tanımayanların vay haline!" (İbrahim:1-2)

Herkese bir öğüt ve hatırlatmadır:
"Kur'an, alemler için bir öğüt ve hatırlatmadan başka bir şey değildir." (Kalem:52)

Rehberdir:
"Bu, içinde şüphe götürmeyen, korunanlara yol gösteren bir kitaptır." (Bakara: 2)

Yeterli bir kitabtır:
"Kendilerine okunan kitabı sana indirmiş olmamız onlara yeterli değil midir?" (Ankebut: 52)

Kendisinden yüz çevrilemeyecek bir kitaptır:
"Kim Kur'an'dan yüz çevirirse bilsin ki kıyamet günü bir günah yükü yüklenecektir. Devamlı bu günahın azabında kalacaklardır. Kıyamet günü onlar için ne kötü bir yük!" (Tâhâ: 100-101)
"Benden size bir yol gösteren gelir. Benim yoluma uyan sapmaz ve yoldan çıkmaz. Benim kitabımdan yüz çeviren bilsin ki onun az bir geçimliği olur ve kıyamet günü de onu kör olarak haşrederiz. O zaman 'Rabbim, beni niçin kör olarak haşrettin. oysa ben, dünyada gören bir kimseydim.' der. Allah: 'Ayetlerimiz sana gelmişti sen ise onları unutmuştun. İşte bugün de sen öyle unutulursun." (Tâ hâ: 123-124)