Efendimiz Ve Riya dan Kaçınmak

" Desinler " diye yapılan her amel , sonunda kişinin akıbetini harab etmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır . Kişi yaptıklarında sadece Allah u Teâlâ'nın rızasını gözetmelidir . Madem ki bizler kendimiz için veya etrafımızdakiler için bir şeyler yapmaya Allah u Teâlâ tarafından muktedir kılındıysak , buna niçin riya karıştırmaya tenezzül ederiz . " Desinler " diye gösterişte bulunduklarımızın bize Ahıret yurdunda hiç bir menfaatleri olmayacağını bildiğimiz halde neden bile bile lades oluruz .

İbadet ediyorsak , şuna buna yaranmak yerine , sadaka veriyorsak " Ne cömert adam " desinler diye düşünmek yerine , sadece Rabbimizin emri böyledir . Allah'ımızın rızası ancak bunları kendisi için yapmamızdadır diye düşünelim . Hevamız yüzünden yaptıklarımızdan dolayı mükâfat yerine cezaya düçar olmayalım .

Bu konuda Nebiyy-i Muhterem Aleyhisselâm efendimiz şu kıssayı anlatmıştır :

"" Kıyamet günü hesabı şehit düşmüş bir kimse huzura getirilir . Yüce Allah ona verdiği nimetleri hatırlatır , o da hatırlar ve bunlara kavuştuğunu itiraf eder . Allah celle celâlûhu :

** Peki bunlara karşılık ne yaptın ? der . Şehit :

-- Şehitdüşünceye kadar Sen'in uğrunda savaştım , der . Rab-ül Alemin :

** Yalan söylüyorsun ! Sen " Babayiğit adam " desinler diye savaştın , bunlarda senin için söylendi der ve yüz üstü Cehennneme atılmasını emreder .

Bu defe ilim tahsil etmiş , öğretmiş , Kur'an okumuş kişi huzura getirilir . Allah u Teâlâ verdiği nimetlere karşılık ne yaptığını sorduğunda :

-- İlim öğrendim , öğrettim . Sen'in rızan için Kur'an okudum , der . Yüce Allah :

** Yalan ! Sen alim desinler diye ilim öğrendin , öğrettin . Güzel okuyor desinler diye Kur'an okudun . Bunlar senin hakkında söylendi , diyerek yüzüstü Cehenneme atılmasını emreder .

Daha sonra kendisine her türlü mal ve imkânın verildiği kişi huzura getirilir . Buna da verilen nimetler hatırlatılır ve bu nimetlerin karşılığı için ne yaptığı sorulur .

-- Verilmesini sevdiğin , razı olduğun hiçbir yerden esirgemedim . Sadece Sen'in rızan için verdim , harcadım , dediğinde , Hakk Teâlâ :

** Yalan söylüyorsun ! Halbuki sen , bütün yaptıklarını ne cömert adam desinler diye yaptın . Bu da zaten senin için söylendi , der ve onun da yüzüstü Cehenneme atılmasını emreder "" ( Müslim -- Nesai )

Bir başka Hadis-i Şerifde Resûlullah Aleyhisselâm Efendimiz :

"" Kim riya yaparsa , Allah'da onun riyasını ortaya çıkarır "" buyurmaktadır . ( Buhari -- Müslim )

Görüldüğü gibi kişi yaptıklarıyla ya kendisini kandırır ve cezaya müstehak olur , ya da Allah u Teâlâ'nın rahmetine kavuşur .