::
BUGÜNÜN TESBİHATI
::
Sübhâne Rabbiyel A'lâ (Ulu Rabbim! Seni her türlü noksan sıfatlardan tenzih ederim)Namazda! secde halindeyken söylenen bir tesbihtir
<<< 750 Adet >>>
::
BUGÜNÜN TESBİHATI
::
Sübhâne Rabbiyel A'lâ (Ulu Rabbim! Seni her türlü noksan sıfatlardan tenzih ederim)Namazda! secde halindeyken söylenen bir tesbihtir
<<< 750 Adet >>>
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
::
BUGÜNÜN KURÂN ÂYETİ
::
بِسْـــــــــــــــــــــ ـمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
" Hani İbrahim“Rabbim! Bana ölüleri nasıl dirilttiğini göster” demişti. (
ona) “İnanmıyor musun?” deyince
“Hayır (inandım) ancak kalbimin tatmin olması için” demişti. “Öyleyse
dört kuş tut. Onları kendine alıştır. Sonra onları parçalayıp her bir parçasını bir dağın üzerine bırak. Sonra da onları çağır. Sana uçarak gelirler. Bil ki
şüphesiz
mutlak güç sahibidir
hüküm ve hikmet sahibidir.”
(Bakara 260 . Ayeti)
::
BUGÜNÜN HADİSİ
::
Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh...
Rasulü Hazret-i Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)
Kim kötü ve çirkin bir iş görürse onu eliyle düzeltsin; eğer buna gücü yetmiyorsa diliyle düzeltsin; buna da gücü yetmezsekalben karşı koysun. Bu da imanın en zayıf derecesidir.
MüslimÎmân
78; Ebû Dâvûd
Salât
248
::
BUGÜNÜN SÖZÜ
::
Bir adamın aklının derecesini soru sormasından anlarım. (Hz. Ömer)
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
tşk ederim kardeşim beyenen yüreyine sağlık
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
دعاء اليوم الرابع: اللهمّ قوّني فيهِ على إقامَةِ أمْرِكَ واذِقْني فيهِ حَلاوَةَ ذِكْرِكَ وأوْزِعْني فيهِ لأداءِ شُكْرَكَ بِكَرَمِكَ واحْفَظني فيهِ بِحِفظْكَ وسِتْرِكَ يا أبْصَرَ النّاظر
4. Günün Duası: “umme gavvinî fîhi alâ igameti emrik ve ezignî fîhi halâvete zikrik ve evzi’nî fîhi li-edâi şukrik bi-keramik vehfeznî fîhi bi-hifzike ve sitrik, ya ebsar’an-nâzirîn.”
Anlamı:’ım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretli!
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
Essalâtu vesselâmu aleyke Yâ Rasûlallâh
Tüm Mü'minlerin şefeatçisi ol yaa Resulallah....
Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamin aleyke Ya Resulallah
Sana binlerce salât ü selam olsun Ey’ın Resûlü
Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamün aleyke Ya Habiballah
Binlerce salat ü selam Sana ey’ın Sevgilisi
Elfü elfi salatin ve elfü elfi selamin aleyke ya Emîne vahyillah
Sana binlerce salat ü selam olsun ey’ın vahyinin emîn temsilcisi
![]()
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
Alış-verişte basit bir aldatma anlamında kullanılan bir İslâm hukuku terimi.
Gabn; aldatmak, aşırı yararlanmak ve bir şeyin miktarını eksiltmek gibi anlamlara gelir. Bir terim olarak ise; hususî akitlerde, anlaşma sırasında, akitte iki tarafın bedellerinin eşit olmamasıdır. Gabn, miktar ve derecesine göre ikiye ayrılır: Gabn-i fâhiş (çok aldatma) ve gabn-i yesir (az aldatma).
İslâm hukukunda, alış-verişte kâr yasaklanmadığı gibi ona bir sınır da konulmamıştır. Ancak alış-verişte yalan, hile, satılacak mallarda bulunmayan sıfatlarla malı övme veya satılan maldaki bazı kusurları gizleme yasaklanmıştır (el-Cezîrî, Kitâbü'l-Fıkh ale'l-Mezâhibi'l-Erbaâ, II, 283, 284). Tarafların yalan ve hile ile birbirlerini aldatması ve böylece malın çok yüksek veya çok düşük fiyatla satılması meşrû görülmemiştir. Alış-veriş yapanlar piyasa fiyatlarının esneklik alanı içinde hareket edebilirler. Bu alanın dışına çıkılınca gabn (aldatma) hâli başlar ve nisbet yükseldikçe sorumluluk da artar. Gabn-i yesîrin, satım akdinin sıhhatine zarar vermeyeceği ittifakla kabul edilmiştir. Çünkü bundan kaçınmak güçtür. Diğer yandan, insanlar az miktardaki aldanmalara razı olurlar. Çok aldatmanın miktar ve sınırı hakkında ise kesin bir nass (delil) yoktur. Bu konuda, piyasadaki uygulamaları dikkate alan müctehidlerin ortaya koyduğu ictihadlar ise farklı olmuştur (el-Cezirî, a.g.e., II, 284, 285).
Hanefîler bir malın piyasa fiyatını veya piyasadaki kıymetini ölçü alarak gabni belirlemeye çalışmışlardır. Bilirkişilerin değerlendirme alanına girmeyecek ölçüde, yüksek veya düşük fiyatla yapılan satım akdinde gabn vardır. Meselâ;10 liraya alınmış mala bilirkişilerden biri beş, diğeri altı, başka birisi de yedi lira fiyat biçse ve on lira fiyat biçen olmasa, fâhiş gabn meydana gelmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü'l-Muhtâr, IV,159). Fâhiş gabn derecesine ulaşmayan az aldatmalar ise gabn-i yesîr adını alır.
Belh fakîhlerinden Nusayr b. Yahyâ (Ö. 268/881) alış-verişte fâhiş gabn miktarlarını, gayr-i menkullerde %20, diğer menkul mallârda %5, hayvanlarda % 10 olarak sınırlamış ve piyasa fiyatının üstünde veya altında bu nisbetler aşılarak yapılacak satışların fâhiş gabn derecesinde olacağını belirtmiştir (İbn Nüceym el-Bahru'r-Râik, Mısır 1334, II, 169).
İşte yukarıda belirtilen nisbetlere varmayan aldanmalar az aldanma (gabn-i yesîr) sayılır ve bunun akde etkisi olmaz. Meselâ; piyasa fiyatı dokuz-on bin lira arasında olan menkul bir malın onbinikiyüzelli veya sekizbinsekizyüz liraya satılması gibi; çünkü bu malın fâhiş gabn için üst sınırı onbinbeşyüz, alt sınırı ise sekizbinaltıyüzelli liradır (Ali Haydar, Düraru'l-Hukkâm Şerhu Mecelleti'l-Ahkâm, I, 238).
Ancak paranın sık sık değer kaybettiği, eşya fiyatlarının yükseldiği ekonomilerde yukarıda belirtilen gabn miktarı önemini kaybedebilir. Çünkü böyle bir piyasada meselâ %5 olan menkul mal gabn-i fâhiş miktarı onbin liralık malda beşyüz liraya tekâbül eder. Böyle bir malı onbinbeşyüz veya onbirbin liraya satın alan kimse aldatıldığını düşünmez. Mâlikî mezhebine göre gabn-i yesîrin, malın kıymetinin üçte birinden az olan aldatmada gerçekleşmesi gabn konusunda İslâm'ın esnek bir yol izlediğini gösterir (el-Cezîrî, a.g.e., II, 284; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 585). (Ayrıca bk. Gabn).
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…
Salata: Yeşil Zeytinli Salata
Çorba : Şehriyeli Tavuk Çorbası
Anayemekler: Fırında Karnıbahar Böreği
Arayemek: Buhara Pilavı ve Hoşaf
Tatlı: Yalancı Tavuk Göğüsü
YEŞİL ZEYTİNLİ SALATA:
Malzemeler:
1 kâse çekirdekleri ayıklanmış yeşil zeytin
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı limon suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Doğradığınız soğanı, salçaları, nar ekşisini, zeytinyağını iyice karıştırın. Sonra doğranmış zeytini de ilave edip karıştırın. Bir servis tabağına alarak, buzdolabında en az yarım saat bekletip servis yapın. Arzu ederseniz bu salataya domates ve kekikte ekleyebilirsiniz, ekşi ve yağ miktarını da ağız tadınıza göre artırıp, azaltabilirsiniz.
Afiyet olsun.
ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI
İçindekiler
1 adet kemikli tavuk göğsü
3 yemek kaşığı tel şehriye
2 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Terbiyesi için
1 adet yumurta sarısı
1 adet limon
tuz
Hazırlanışı
Tavuk göğsü yaklaşık 2 litre tuzlu suda haşlanır.
Haşlanan tavuk kemilerinden ayrılıp didiklenir.
Un zeytinyağında kavrulur.
Kavrulan unun üstüne yavaş yavaş tavuk suyu ilave edilir.
İçine şehriyeler ve tavuklar konulup ara sıra karıştırılarak kaynamaya bıraklır.
Yumurta sarısı ve limon suyu iyice çırpılır.
Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alınıp yumurtaya ilave edilir.
Ilıklaştırılan terbiye çorbaya eklenip iyice karıştırılır.
Notlar
Limon miktarını damak zevkinize göre azaltıp arttırabilirsiniz.
Kemikli göğüs eti yullanılırsa çorbada daha yoğun tavuk tadı alınıyor.
Çorbanın suyunu yumurtalara ilave ederken yumurtanın birden bire pişmemesi için kaseye suyu yukarıdan boşaltıp hafif soğutmak gerek. Aynı şekilde terbiyeyi tencereye boşaltırken de yukarıdan dökerek eklemek daha iyi sonuç almanızı sağlar.
FIRINDA KARNI BAHAR BÖREĞİ
Malzemeler:
1 adet küçük boy karnıbahar,
1 su bardağı yoğurt,
1/2 çay bardağı sıvıyağ,
2 adet yumurta,
1 yemek kaşığı un,
Tuz,
1,5 çay bardağı kaşar peyniri
Hazırlanışı
Karnıbaharı çiçek çiçek kopararak makarna gibi tuzlu suda haşlayın. Kare veya diktörtgen fırın kabına düzgün bir biçimde yerleştirin. Mikserde yoğurdu, unu, yağı, yumurtayı ve tuzu koyarak karıştırıp karnıbaharların üzerine dökün. Üzerine 1-2 parça katıyağ koyup, 200 derecede 20 dak kadar fırında pişirin. Fırından almadan önce kaşarları üzerine dökün . Kaşarlar eriyip kızarınca fırından çıkarın . Afiyet olsun .
BUHARİ PİLAVI
Malzemeler :
2 bardak pirinç
5 çorba kaşığı margarin
250 gr. koyun eti
30 gr. badem
2 orta boy havuç
Karabiber
Tuz
Hazırlanışı :
Bir tepsiye ayıklanmış 2 bardak pirinç, 2 çorba kaşığı tuz ile pirinçlerin üstlerini kaplayabilecek kadar sıcak su ilave ederek iyice soğuyana kadar bir kenara bırakın.
Soğuyunca suyunu dökün, pirinçleri iyice yıkayın, süzün ve bir kenara bırakın. Diğer taraftan bir küçük tencereye irice kuşbaşı doğranmış koyun eti, 4-5 bardak su ile, 1/2 çorba kaşığı tuz koyarak, tencerenin kapağını kapatıp etler pişip iyice yumuşak bir hal alıncaya kadar orta ateşte yaklaşık 2 saat pişirip pilavda kullanılmak üzere bir tarafa bırakın.
Havuçların üstünü kazıyıp irice rendeleyin ve yağda 1-2 dakika pişirip bir kenara bırakın. Sonra bir tencereye 5 çorba kaşığı margarin ile bir taşımlık kaynatılmış ve kabukları ayıklanmış bademleri koyarak 2 dakika kavurun. Buna, daha önce yıkayıp süzülen pirinci katarak, kuvvetli bir ateşte durmadan 10 dakika kavurun.
Pirince, küçük etlerle birlikte etlerin içinde haşlandığı sudan da 3 bardak ilave edin, ayrıca rendelenmiş hafif pişirilmiş havuçları, 2 tutam karabiber ve 1/2 çorba kaşığı tuzu da katarak, tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler sularını çekinceye kadar önce kuvvetlice, sonra da orta ateşte olmak üzere pilavı pişirin. Suyunu çekince pilavı gayet kısık ateşte yarım saat demlenmeye bırakın ve iyice bir karıştırdıktan sonra servis yapın.
YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
MALZEMELER
3 çay bardağı un
3 çay bardağı şeker
1 lt süt
vanilya
YAPILIŞI
Bir kapta 3 çay bardağı unu rengini değiştirmeden bir süre kavurun
üzerine 3 çay bardağı toz şeker, vanilya ekleyip altını kapatın.
üzerine azar azar karıştırarak 1 lt sütü ekleyin
tekrar ocağa alarak muhallebi kıvamında karıştırarak pişirin
damla sakızını ekleyin, ılınıncaya kadar mikserle çırpın.
silikon yada başka bir kalıba dökün ( ben arasına eritilmiş çikolata ekledim )
buzdolabında soğuyup katılaşıncaya kadar bekletin.
AFİYET OLSUN...
TÜRKÇE DUA
Yâ Rab! Ancak sana kulluk ederiz. Yâ Rab! Bütün İbâdetlerimizde ancak senden yardım isteriz. Bütün hayırlı işlerimizde senin lütfunu bekleriz. Lûtfeyle, bize yardımını esirgeme Yâ Rabbi! Mübarek Ramazanda mağfiretine eren, kullarının içine bizleri de girmek nasib eyle Yâ Rabbi!”
Mecnun MisaliLeylâ’nın Zülfüne Hemen Gönül Bağlama.
Çünkü seni AŞK Çöllerinde Gezdirip Duran Leylâ DeğilMevlâ’dır Hep…