16. -Buharı, Tefsir, Casiye Suresi tefsiri,C.6,s.l33
el- Humeydî Sufyan'dan, o da ez-Zuhrîden, o da Saîd ibni'l-Museyyeb'den, o da Ebu Hureyre Radiyallahü Anh'den Resulullah Aleyhisselâm'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir:
Allahü Teala buyurdu ki; Ademoğlu, dehre küfrederek Bana eziyet eder. Dehr Benim. İş Benim elimdedir, gece ile gündüzü bir*biri ardına Ben getiririm.
Bu Hadisi Buharı, "Dehre Küfretmeyiniz" babında da rivayet etmiştir.

17. Bu Hadisi de
Ebu Hureyre Radiyallahü Anh'den rivayet edildiğine göre Resulullah Aleyhissetâm şöyle buyurmuştur:
"Allah Teala buyurdu ki: Ademoğullarıdehre küfreder. Dehr Be*nim, gece ile gündüz Benim elimdedir."
Buharî bu hadisi aynı lafızla Kitabu't-Tefsir'den naklen Allahü Teala'mn, "Allah'ın kelamını değiştirmek istiyorlar" ayetiyle ilgili babda da rivayet etmiştir,

18, Bu Hadisi Müslim ve Ebu Davud Kitabu'l-Edeb'de, en-Nesâî de Kitabu't-Tefsir'de rivayet etmiştir. Müslim'in ri*vayetlerinden birindeki lanz şöyledir:
"Ademoğlu, ey yıkılası dehr diyerek Bana eziyet eder. Oysa dehr Benim, onun gecesiyle gündüzünü birbiri ardına getiren Benim."
Müslim'in diğer rivayetleri Burahî'nin yukarıda geçen rivayet*leri gibidir. Dolayısıyla burada zikredilmesine gerek görmedik.