39-.......Ebû Hureyre (R), Peygamber(S)'in şu hadîsini söyle*miştir: "Sizden birinize, hizmetçisi yemeğini getirdiği zaman eğer hizmetçiyi beraberinde oturtmazsa, efendi hizmetçisine bir yâhud iki lokma veya bir yâhud iki çiğnem sunsun. Çünkü o yemeğin yapılıp hazırlanması işini bu hizmetçi üzerine almıştır".

19- Bâb:

“Köle, efendisinin malında bir çobandır"; Peygamber ; (S), malı efendiye nisbet etti

40-.......Abdullah ibn Umer (R), Rasûlullah (S) şöyle buyurur*ken işitmiştir: "Her birerleriniz birer çobandır ve elinin altındakile*rin lâyıkıyle korunmasından sorumludur. Devlet başkanı da bir çobandır ve idaresi altmdakilerden sorumludur. Erkek de ailesi için*de bir çobandır; o da idaresinde olanlardan sorumludur. Kadın da kocasının evinde bir çobandır; o da idaresi altındakilerin iyi korun*masından sorumludur. Hizmetçi de efendisinin malında bir çoban*dır; o da elinin altındaki emânetlerden sorumludur".
İbn Umer dedi ki; Ben bunları Peygamber'den işittim. Bir de Peygamber'in şöyle buyurduğunu zannediyorum: "İnsan babasına âid malda da bir çobandır ve elinin altmdakilerden sorumludur. Böylece her birerleriniz çoban ve her birerleriniz güttüklerinden sorumludur"

20- Bâb:

'İnsan köleyi dövdüğünde yüzüne vurmaktan sakınsın".

41-.......Burada ayrı ayrı iki senedle Ebû Hureyre'den getirilen bu hadîste Peygamber (S): "Sizden biriniz (îcâb-ı hâlinde) dövdüğü zaman yüze vurmaktan sakınsın" buyurmuştur