20-.......Câbir ibn Abdillah (R) şöyle demiştir: Babam Abdul*lah Uhud'da vuruldu. Arkada çocuklar ve borç bıraktı. Ben alacak*lılara babamın borcundan bir kısmını indirmelerini istediğimi ulaştırdım. Onlar benim isteğimi kabul etmediler. Bunun üzerine Pey-gamber'e geldim de kendisinden alacaklılar yanında bana şefaat et*mesini istedim. Peygamber onlardan bu borç indirmeyi istediğinde, onlar yine kabul etmediler. Bunun üzerine Peygamber (S) bana:
— "Yâ Câbir, hurmanı (toplayıp) herbir nev'i ayrı ayrı sınıflan*dır: Acve denilen iyi hurmayı bir boy yap; İzku ibn Zeyd denilen nev'-ini ayrı bir boy yap; el-Lıne denilen az değerli olanım da ayrı bir boy yap. Sonra ben sana gelinceye kadar alacaklıları hazır et" buyurdu. Ben Peygamber'in bu emirlerini yaptım. Sonra Peygamber (S) geldi ve hurma harmanının üzerine oturdu. Ve bu hurma nev'ilerîn-den alacaklılardan herbir adamın hakkını ölçtü, nihayet onların haklarını tastamam verdi. Ve hurma sanki ona hiç el sürülmemişçe-sine olduğu gibi artıp kaldı.
Ve ben bizim bir saka devemiz üzerinde Peygamberin maiyye-tinde gazveye gittim. Deve yoruldu ve beni ordudan geride bıraktı. Peygamber arkasından deveye deynekle vurdu. Peygamber:
— "Medine'ye kadar sırtı sana âid olarak bu deveyi bana sat"
buyurdu.
Medine'ye yaklaştığımız zaman ben kendisinden izin isteyip:
— Yâ Rasûlallah, ben yeni güveyi olmuş bir kimseyim, dedim.
Rasûlullah:
— "Ne ile evlendin; kızla mı, yoksa dul ile mi?" dedi.
Ben:
— Dul ile evlendim. Babam Abdullah vuruldu ve arkasında bir*çok küçük kız çocukları bıraktı. Bunun için ben onları öğretecek ve onları terbiye edip edeblendirecek dul bir kadınla evlendim, dedim.
Bu konuşmadan sonra Rasûlullah:
— "Ailene git" buyurdu.
Akabinde ben eve geldim. Ve dayıma deveyi sattığımı haber ver*dim. Dayım beni kınadı. Ben kendisine devenin yorulmasını, Peygam-
ber'den olan işi ve Peygamberin deveye deynekle vuruşunu haber verdim. Peygamber gelince ben kuşluk vakti devemi teslîm etmek üzere kendisine götürdüm. Peygamber bana hem devenin bedelini, hem de*veyi, hem de cemâatle beraber olan ganîmet payımı verdi