Ebeveynler gıda katkı maddelerinin çocukların davranışlarına etkileri konusunda uyarıldı.





Katkı maddesi içeren gıdalar İngiltere'de yeni tartışma konusu



İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmada gıda katkı maddelerinin hiperaktivite ile bağlantısı olabileceği ortaya kondu.

İngiltere Gıda Standartları Ajansı'nın (FSA) çocukların katkı maddeleri içeren bir içeceği içtikten sonra ani hareketler yaptıklarını ve konsantrasyonlarını kaybettiklerini ortaya koydu.

İngiltere Gıda Standartları Ajansı şimdi hiperaktif çocukların durumunda daha az katkı maddesi kullanımı yoluyla bir iyileşme sağlanabileceğini söylüyor.

Ancak uzmanlar pek çok ileri vakalarda diyet değişikliği yerine ilaç kullanımının daha etkili sonuçlar vereceğini söylüyor.

Gıda Standartları Ajansı'nın bilim kurulunun başkanı Dr. Andrew Wadge şu açıklamayı yaptı:

"Tüketicilere yönelik tavsiyemizi gözden geçirdik. Çalışmamızın sonucuna göre boyasız gıdalar yemesinin bazı faydaları olabileceğini tespit etmiş bulunuyoruz."

Katkı maddelerinin kullanım alanları



Hangi Katkı Maddesi Nerede?

Günbatımı sarısı (E110) Meşrubat ve meyve sularında

Karmoizin (E122) Yumuşak şekerlemelerde kırmızı renk olarak

Tartrazin (E102) Lolipoplarda ve gazlı içeceklerde kullanılan bir renk

Ponso 4R (E124) Kırmızı renk olarak

Sodyum benzoat (E211) Koruyucu madde

Kinolin sarısı (E110) Gıda boyası

Allura kırmızısı (E129) Turuncu / kırmızı gıda boyası

Kaynak: FSA



Araştırma özellikle içeceklere şekerlere ve özel işleme tabi tutulmuş gıdalara eklenen yapay katkı maddeleri üzerine yoğunlaştı.

Katkı maddelerinin sağlığa zararlı etkileri hakkında yapılan araştırma sonucunda çocuklarının hiperaktif olduğunu düşünen ailelerin özellikle E kodlu katkı maddeleri taşıyan gıdaların tüketimini kesmeleri tavsiye edildi.

E kodlu katkı maddelerine örnek olarak verilen bazıları şunlar:Alkolsüz içeceklerden ketçaplara kadar birçok gıdada kullanılan ve ürünlerin raf ömrünü iki yıla kadar uzatan E211 kodlu sodyum benzoat Dondurma şeker ve bisküvilerde kullanılan E102 kodlu tartrazin Yine şekerlere eklenen E104 kodlu kinolin sarısı
Yoğurt reçel gibi gıdalara katılan E 110 kodlu günbatımı sarısı