“Yas Dönümü” döneme özgü degisikliklik ve sikâyetleri ortaya cikartir.

“Yas dönümü” sizi nasil etkileyecektir?

Bu kadinlarin çogunda ortaya çikabilecek sorunlari gözden geçirmekte yarar vardir.

“ATES BASMASI”

“Ates basmasi sikâyetiyle doktora bas vurmam hayli güç oldu. Arkadaslarim beni neredeyse doktora gitmekten vaz geçirecekti Her kadin bu sikâyetlere katlanmali diyorlardi”

Ates basmasi sikâyetiyle doktora bas vurmak’çok isabetli bir davranistir. Ates basmalari vücudumuzun hormon (iç salgi) dengesinin degistiginin bir isaretidir. Doktorunuz bu durumu taniyip size gerekli tedaviyi uygulayacaktir.

Bu durumda doktorunuzun tavsiye edecegi östrojen tedavisiyle ates basmalarindan kurtulmak artik sizin elinizdedir.

“KASlNTILAR BENI DELI EDlYOR”

“Her zaman vücut temizligine öZen gösterir ve özellikle Adet zamanlarinda dikkatli oluRdum. Adetlerim iki yildir kesildi. O zamanlar kasinti ve akintim menopoza bagli olabilirmis. Acaba bu dogru mudur?

Sizi böylesine rahatsiz eden probleminiz “yas dönümü”nde bu hormonlar artik yapilmamakta ve sizin kasinti ve akinti sikâyetleriniz ortaya çikmaktadir. Doktorunuzun uygulayacagi tedaviyle bu yakintilariniz kaybolacaktir.

“HER SEY CANIMI SIKIYOR. MORALIM DEVAMLI BOZUK”

Çocuklarim evdeyken “yasdönümü”ne bagli olabilir mi?”

Simdi artik çocukrariniz büyümüs ve bir anlamda sizden kopmus olduklarindan fakat yine de tam çözüm sagiayamaz.

Gerçekten “yas dönümünün sik rastlanan helirtilerindendir ve bunlara katlanmak gereksizdir.

Doktorunuz rahat ettirecektir.

“BAZEN KOCAM BENI ISTEMIYORMUS GIBI DAVRANIYOR”~

Benim artrk görünüsüme aldirmadigimi evime eskisi gibi bakmadigimi söylüyor.”

Kocanizin dediginde dogruluk payi oldugunu kabul etmelisiniz. Fakat eslerini desteklemektedir.

“HAYATIMDA BU KADAR SIKILMAMISTIM”

“Öteden beri gezmekten hoslanirdim sik sik idrar etmek ihtiyacini hissediyorum ve hatta bazen de idrarimi kaçiriyorum.”

Mesane kontrolunun kaybi menopozda rastlanan bir durumdur. Doktorunuz bunu defalarca tedavi etmistir; sikayetinizi çekinmeden kendisine anlatmalisiniz.

“BU DÖNEMDE DOGUM KONTROLU UYGULAMAK GEREKLI MIDIR ARTIK?

“Yaklasik sekiz aydir adetlerim düzenini yitirdi ve son üç aydan beri de tamamen kesildi. Simdi artik dogum kontrolu uygulamasam olmaz mi?”

Hayir. Doktorlar dogum kontrolü uygulamasini birakmamanizi ögütler.

“TEDAVI DOGUM KONTROLU HAPI GIBI BIR ILAÇLA MI OLMAKTADIR?”

“Bazi doktorlarin dogum kontrolu hapi yutmaya benzer mi?”

Her iki ilaç da hormon ilaci oldugu halde kadinin gebe kalmasini önler.

Menopozda kullanilan östrojen tedavisiyse ona eksilen östrojeni disardan vermek demektir.

“ÖSTROJEN TEDAVISI CILDIME IYI GELIR MI?”

“Doktorum öströjenlerin cildi güzellestirdigini okudum. Bu dogru mudur?”

Kadinin kendi vücudunun yaptigi östrojenlerin bazi kadinlar ciltlerinin de giderek kuruyup esnekligini yitirdigine dikkat eder.

Böylece tedavinin esas amaci bu degildir.

“KOCAM ANLAMIYOR”

“Ortak yasamimizda bir kaç gün dargin duruyoruz. Bunun yasima bagli oldugunu ve beni artik böyle kabul etmesini anlatmaya gayret ediyorum”

Hem hakli tedavisi kabil bir tibbi durumdur sizinki.

‘’NICIN BAZI KADINLAR BU DÖNEMDE ÇOK SINIRLI OLURLAR?”.

“Benimle yasit arkadaslarimdan biri onlari azarliyor. Ates basmalariiidan hiç sikayet etmedi. Bu davranisi menopoza bagli olabilir mi?”

Büyük ihtimalle doktoruna görünüp tedavi edilmesini ögütleyebilirsiniz.

“BU ÖSTROJENLER MÜSEKKIN HAPLAR (TRANKILIZANLAR) GIBI MIDIR?

“Ablama östrojenlere benzer mi?”

Östrojenlerle müsekkinler daha etken tedaviyi tercih etmektedirler.

Zaten her zaman ortaya çikabilecek endise halinin ilâcidir yas dönümünün ana tedavisini olusturamaz.

“LÜTFEN HAYAT KIRKINDAN SONRA BASLAR DEMEYIN ARTIK”

“Belki bu deyim bana oldugu gibi ters etki yapmaz ama ben bu lafa çok sinirleniyorum. Tabii ki hayat kirkinda baslamaz ve bunu iddia etmek saçmadir”.

Evet gereken tedaviyi görmüs ve uyumlarini saglamis orta yasli kadinlarin sakin güzelligini görün.

Bu kadinlarin bazilari hayranlik uyandirmaktadir.

Siz de “yas dönümü” devresinde uyumunuzu saglayip kadinliginizi ve güzelliginizi sürdürebilirsiniz