Anneleri hamileyken haftada en az üç porsiyon balık yiyen çocuklarınilk yıllarına ait zeka testlerinin yüksek değerlere sahip olduğu belirtiliyor.[/b]
Bu verilerİngiliz-Amerikan ortak çalışmasına ait sonuçlardır.
Amerikan Ulusal Alkol Bağımlılığı ve Alkolizm Enstitüsü’nde araştırmacı ve aynı zamanda The Lancet’te 17 Şubat’ta yayımlanacak olan bu çalışmanın başkanı Dr. Joseph Hibbeln açıklıyor: “Hamilelik sırasında her hafta tüketilen yaklaşık 340 gram balıkla elde edilen besinler besinlerbebeğin gelişimi sırasında karşılaşabileceği riskleri ortadan kaldırıyor.”
Amerikan Çevre Koruma Örgütühaftada 340 gramdan fazla balık tüketmemeleri gerektiği belirtilmişti.
Yapılan yeni bir araştırmadailetişim ve sosyal gelişim testlerindeki performansın da normalin altında olabileceği belirtildi.
Amerikan Çevre Koruma Örgütü sözcüsü Suzanne Ackerman çalışmayı şu şekilde değerlendiriyor: “Bildiriler yayımlanmadan öncekonuyla ilgili pek çok bilgi analiz edilmektedir. Sadece bir tek çalışmayla bu bildirilerin değişeceğini söylemek çok erken olur.”
Gıda ve İlaç Kurumu sözcüsü açıklıyor: “Hamileler ve deniz ürünleri ile ilgili bildirilerimizde henüz herhangi bir değişiklik yapmadık.”
Çalışmayı yürüten araştırmacılar bildiriyor: “Anneleri hamileyken 340 gramdan daha az deniz ürünleri tüketmiş çocukların nörogelişim sonuçlarınınanneleri önerilen miktarda deniz ürünü tüketmiş çocukların sonuçlarından daha alt seviyelerde kaldığını tespit ettik.”
Hibbelnbalıktan elde edilen en fazla yararın omega-3 yağ asitlerinden sağlandığını söylüyor.
Bristol Üniversitesi pediatrik epidemiyoloji bölümünde emekli profesör Jean Golding ve çalışma ekibi belirtiyor: “Yaptığımız araştırmalardaancak yaptığımız çalışmalarda balık yemenin herhangi bir zararını tespit etmedik.”
Rochester Üniversitesi nöroloji ve pediatri profesörü Dr. Gary Myersbir çocuğun kognitif gelişiminde yeterli miktarda uzun zincirli yağ asitleri almasının son derece önemli olduğunu belirtiyor.
Myersayrıca ceviz ve keten tohumunda da bol miktarda bulunduğunu belirtiyor.
Myers açıklıyor: “Yapılan bu çalışmayala balığın yararları ortaya konmaktadır. İnsanların yedikleri balıktan dolayı bir zarar gördüğüne dair bir kayıt yok. Zararlı olduğunun açıklandığı raporlarkompleks ve değerlendirilmesi güç epidemiyelojik çalışmalara dayanmaktadır.” kaynak realage