Kabe'yi başı açık (tesettürsüz) ve yalınayak yürüyerek tavaf etmeyi ada*mış olan bir kadının durumu Resulullah'a (as) bildirildiğinde bir bineğe t ine*rek ve başörtüsünü giyerek Kabe'yi tavaf etmesini ye -keffaret olarak- üç gün oruç tutmasını emretti.
Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir.
Buharî ve Müslim'de Ukbe b. Amir'den rivayet olunan bir hadiste şunlar geçmektedir; Utbe şöyle dedi: Kızkardeşim Kabe'ye yürüyerek gidip tavaf e-deceğini adadı. Bu hususta Resulullah'tan (as) fetva alayım diye de beni gö*revlendirdi. Ben de Resulullah'a (as) durumu anlattım. O (as), "isteryürüsün isterse hinsin" dedi.
îmam Ahmed bu hadisin şu şekilde olduğunu rivayet etmiştir: Utbe b. Amir'in kızkardeşi yürüyerek Kabeyi tavaf etmeyi adamıştı, ama buna gücü yetmedi. Resulullah (as) Utbe'ye hitaben, "Allah senin kızkardeşinin yürü*mesine muhtaç değildir. Binerek tavaf etsin ve (bir deve yahut inek) kurban ederek tevbe etsin" buyurdu
Bu hususta bir başka rivayet ise şöyledir: Resulullah (as) güneşin altında ayakta duran bîr bedevî'ye hitaben, "niçin böyle yapıyorsun, bu durumun nedir?" diye sorunca, bedevi, "Allah'ın Resulü hutbesini tamamlayıp bitirin-ciye kadar güneşin altında durmayı adadım" dedi. Resulullah (as), "bu a-dak değildir. Adak yalnızca, yapılmasıyla Allah Azze'nin rızasının kazanı*lacağı amellerde olur" buyurdu.
Bu hadisi îmam Ahmed rivayet etmiştir.
Resulullah (as) iki oğluna yaslanarak yürüyen bir ihtiyar gördü ve "bu adamın zoru ne?"dedi. "Yürümeyi adamıştı" dediler. Resulullah (as), "Allah Azze, bu adamın kendi nefsine böylesine işkence etmesine muhtaç değildir" dedi ve ona bir bineğe binmesini emretti.
Hadis muttefekun aleyhtir.