“Peygamberimiz Diyorki:
Niyette ihlâs:
"Ebu Hureyre -radıyallahu anh-'ten dedi ki:
Resûlullah - sallallahu aleyhi ve sellem-'in şöyle buyurduğunu işittim:
Kıyamet gününde aleyhinde ilk hükmedilen insanlar şunlardır:
1 Şehid edilmiş kimsedir O, Allah'ın huzuruna getirilir Allah kendisine olan nimetlerini anlatır; o da bunları itiraf eder
Cenab-ı Hakk:
"Öyleyse bunlara karşı ne yaptın?" der
"Senin uğrunda şehid edildim" der
Allah buyurur ki:
"Yalan söyledin ancak sen, "cür'etli ve cesur" denilsin diye savaştın, Gerçek öyle de denildi" Onun hakkında emredilir ve ateşe atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir
2 İlim öğrenen, başkalarına da öğreten, Kur''an da okuyan adamdır o huzura getirilir, Allah kendisine olan nimetlerini anlatır O da itiraf eder
Cenab-ı Hakk:
"Bunlara karşı ne yaptın?" der Adam:
"İlim öğrendim, onu başkalarına da öğrettim; senin uğrunda Kur'an dahi okudum" der, Allah buyurur ki:
"Yalan söyledin, sen ilim öğrendin, "âlimdir" denilsin diye, Kur'an okudun, o kari''dir yani kıraat ehlidir, denilsin diye hakikat öyle de denildi" sonra hakkında emr olunur o ateş e yani cehenneme atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir
3 Cenab-ı Hakk' kendisine genişlettiği, malın her nevinden kendisine verdiği adamdır o getirilir Allah ona olan nimetlerini anlatır; o da bunları itiraf eder Cenab-ı Hakk:
"Öyleyse bunlara karşı ne yaptın?" der, Adam:
"Hakkında infak edilmesini emir buyurduğun hiçbir yol bırakmadım İlla malımı senin yolunda harcadım Cenab-ı Hakk:
"Yalan söyledin, ancak onları "cömerttir" denilesin diye yaptın; filhakika öyle de denildi" Sonra hakkında emredilir ve cehenneme atılıncaya kadar yüzüstü sürüklenir" Buhârî, Müslim, Ebû Dâvud, Tirmizî
--------------------