4-.......Bize Vuheyb ibn Hâlid, Eyyüb'dan; o da Abdullah ibn Ebî Muleyke'den; o da Ukbe ibnu'l-Hâris(R)'ten şöyle tahdîs etti: Pey-gamber(S)'in huzuruna Nuaymân yâhud Nuaymân oğlu sarhoş ola*rak getirildi. Bu kendisine çok ağır geldi de evde bulunan kimselere onu dövmelerini emretti. Oradakiler onu hurma deynekleri ve na'l*lerle dövdüler. Ben de onu dövenler arasında idim .
5-.......Bize Katâde tahdîs etti ki, Enes ibn Mâlik (R): Peygam*ber (S) şarâb içmede hurma dallan ve na'llerle dövme cezası uygula*dı, Ebû Bekr de kırk deynek vurdu, demiştir .
6-.......Ebû Hureyre (R) şöyle dedi: Peygamber(S)'in huzuru*na şarâb içmiş bir kimse getirildi. Peygamber (orada bulunanlara):
— "Bunu dövünüz!" buyurdu.
Ebû Hureyre dedi ki: Artık bizden eliyle döven, ayakkabısı ile döven, ihramı ile döven kimseler vardı. Dövme işi bitince topluluk*tan bâzı kimseler bu adama:
— Allah seni hor ve zelîl kılsın! dediler. Peygamber:
— "(Hayır) böyle söylemeyiniz! Bu adamın aleyhine şeytâna yar*dım etmeyiniz!" buyurdu .
7-.......Bize Ebû Husayn tahdîs edip şöyle dedi: Ben Umer ibn Saîd en-Nahaî'den işittim, şöyle dedi: Ben Alî ibn Ebî Tâlib(R)'den işittim, şöyle dedi: Ben herhangibir kimseye hadd vurup da onun öl*mesiyle nefsimde üzüntü duymuş değilimdir. Ancak böyle bir üzün*tüyü içki içen kimse hakkında duymuşumdur. Şayet içki içen kimse hadden dolayı ölseydi, muhakkak ben onun diyetini verirdim. Bunun da sebebi şudur: Çünkü Rasûlullah (S) içki içenin haddi hakkında bize sabit bir aded kaanûnlaştırmamıştır .
8-.......es-Sâib ibn Yezîd (R) şöyle demiştir: Rasûlullah (S) za*manında, Ebû Bekr'in emirliğinde ve Umer'in halifeliğinin baş tara*fında bize şarâb içmiş olan sarhoş getirilirdi de, bizler ona doğru kalkar, ellerimizle, ayakkabılarımızla ve ridâlarımızla döverdik. Umer'in emirliğinin sonunda, Umer sarhoşa kırk deynek vurdu. Ni*hayet insanlar içki içmek ve fesâd çıkarmakta ileri gittikleri zaman, Umer sarhoşlara seksen deynek vurdurdu.