9. Naiî' anlatıyor: Abdurrahman b. Ebî Hüreyre, Abdullah b. Ömer'e denizin karaya vurduğu şeylerle ilgili bir soru sordu. Ab*dullah b. Ömer de karaya vuran deniz hayvanlarını yemeyi me*ne tti.
Daha sonra Abdullah b. Ömer gitti ve mushafi getirterek: «Deniz avı ve oradaki yiyecekler size helâl kılındı.âyetini okudu. Bunun üzerine hemen beni, Abdurrahman b. Ebî Hürey-re'ye gönderdi. Sorduğu hayvanları yemesinde mahzur olmadığı*nı kendisine bildirdim.
10. Ömer b. Hattab'ın azatlısı Sa'd el-Cari anlatıyor: Abdullah b. Ömer'e:
«— Birbirini öldüren veya soğuktan ölen balıkları yemekte bir sakınca var mı?» diye sordum. Sa'd:
«— Bir sakınca yoktur.» dedi. Daha sonra aynı meseleyi Ab*dullah b. As'a sordum, O da aym şeyi söyledi.
11. Ebû Hüreyre ve Zeyd b. Sabit denizin dışarı attığı hayvan*ların yenmesinde bir sakınca görmezlerdi.
12. Ebû Seleme b. Abdurrahman'dan: Medine'ye yakın bazı yerlerden bir grup insan gelerek Mervan b. Hakem'e denizin kara*ya vurduğu hayvanların yenip yenmeyeceğini sordular. O da ye*mekte bir sakınca yok, cevabını verdi. Ayrıca, bir de gidip Zeyd b. Sabit'e ve Ebû Hüreyre'ye de sormalarım söyledi. Onlar gidip iki*sine de sorduktan sonra ne dediklerini kendisine bildirmelerini ri*ca etti. Onlar da gidip ikisine de sordular:
«— Yemekte bir mahzur yoktur» cevabını aldılar. Hemen ge*lip durumu Mervan'a haber verdiler. Mervan da:
«— Size söylemiştim» dedi.
îmam Malik'ten: Mecusi birinin avladığı balığı yemekte bir mahzur yoktur. Çünkü Resûlullah (s.a.v.) deniz hakkında:
«— Onun suyu teiniz, ölüsü helâldir» buyurmuştur.
îmam Malik der ki: Bu ölü olarak yenilince, avlayana bir zarar vermez.