Kışın kilo vermenin püf noktası
Kışın hareketimiz azalıyoryediklerimiz farklılaşıyor. Oysa bazı önlemlerle
teraziden mutsuz inmemek mümkün.
International Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Dilem İrkinkışın kilo almanın sebebini şöyle açıkladı:
Kışın çevre ısısı düştüğü için vücudumuz standart sıcaklığını korumak istiyor. Ancak vücudumuz bunu isterken metabolizma hızı yükseliyor ve enerji açığı artıyor. Enerji açığını giderebilmek için de daha fazla enerji verecek karbonhidrat ve yağ gruplarını istemeye başlıyor. Bunlar da daha çok kilo alımına neden oluyor.
NE YAPALIM DA KİLO ALMAYALIM?
Dilem İrkinkış aylarında hem bağışıklığımız güçlendirecek
hem de kilo aldırmayacak tüyoları şöyle açıklıyor:
Bağışıklık sisteminin zenginleşmesi için AC
E vitamini
selenyum
magnezyum
çinko alınmalıdır.
A vitamini yumurtanın sarısıciğer
yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. Turunçgiller
mandalina
portakal
greyfurt gibi
yeşil yapraklı sebzeler C vitamini içeriyor.
C vitamini tüketirken meyve suyunu sıkıpbir saat sürahide bekletirseniz faydası kalmaz. Aynı şekilde yemek yaparken sebzeyi saatlerce yıkıyor
birçok parçaya bölüp
ağzı açık pişiriyorsanız yine vitamin kaybı olur.
E vitamini kuru baklagilyağ
fındık
fıstık gibi besinlerde bulunur. E vitamini kalbi korur
antioksidan etkisiyle gıdaların bıraktığı serbest radikaller dediğimiz bize zarar veren bileşenlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Selenyumun kaynağı ise deniz ürünleridir. Hayvansal gıdalarda da bol bulunur.
Kış aylarında D vitaminin en zengin kaynağı olan güneş ışınlarından mahrum kalıyoruz. Bu sebeple güneşli günlerde biraz dışarı çıkmakyürüyüş yapmak gerekir.
Besin olarak balık oldukça yararlıdır. Zengin bir Omega-3 kaynağıdır. Haftada iki defa balık tüketmek iyidir. Ancak balık kızartma olarak değilızgarada yağ ekleyerek tüketilmelidir.
Çinko büyümegelişme
doku onarımında ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir mineraldir. Çinko süt ürünleri
et ürünleri
hayvansal gıdalar ve bitkisel gıdalarda bulunur. Hayvansal gıda olanı ise daha zengindir.
Magnezyum kasların gevşemesi için gereklidir. Bununla birlikte bağışıklık sistemimiz için de gereklidir. Tam buğdaydan yapılmış makarna ve ekmek bu açıdan önemlidir. Çünkü tam buğday ayrıştırılmamıştır ve magnezyum için destekçidir.