ZAMANI DONDURAN BESİNLER
Anti-aging yani yaşlanmayı durdurma son zamanların en sık konuşulan sağlık konularının başında gelmektedir şüphesiz. Aslında anti-aging diye bir şey yoktur önemli olan biyolojik saati doğru kurmak ve yaşam tarzımızdaki doğru değişikliklerle yaşam kalitemizi artırmaktır. Beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirin aşağıdaki besinleri daha çok tüketmeye çalışın ve farkı gözleyin…
1. Böğürtlen Familyası
Böğürtlen familyasındaki minyonşirin bir o kadar da yararlı meyveler ülkemizde sıklıkla reçel olarak tüketilmektedir. Oysa bu meyvelerin taze meyve olarak ara öğünlerde tüketilmesi yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktiricidir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmeler
yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmıştır. Ayrıca bu fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği
tansiyonu dengelediği de gözlenmiştir. Son olarak iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir.
2. Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Bu sebzelerdamarlara toksik etki yaparak Alzheimer ve kalp hastalıklarına yatkınlığı artıran homosistein denen kimyasalların parçalanmasında görevli folat
ve B6 vitaminlerinden zengindir. Ispanak
kıvırcık lahana
semizotu
marul
fesleğen gibi yeşilleri sofralarınızdan eksik etmeyin. Neuroscience Labarotuvarının yaptığı en son çalışmaya göre ıspanakda göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadır. Temel Reis’in güç kaynağı meşhur sebze artık harika bir antioksidan olarak bilinmektedir.
3. Somonringa
sardalye balıkları
Vücudumuzun üretemediği ama belli dengede ihtiyaç duyduğu omega 3 yağlarından zenginaçık sularda yetişmiş bu balıkları haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz. Balık tüketemiyorsanız hem hayvansal hem de bitkisel omega 3 karışımlarından doktorunuza danışarak tüketmeye başlamalısınız. Omega 3’ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler
yağlı tohumlar ve keten tohumu da sayılmaktadır.
4. Üzüm suyu
James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan bir araştırmada üzüm suyunun belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirdiği gözlenmiş. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan JosephKonkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiğini saptamış.
5. Tam Tahıllar ve Kuru baklagiller
Sağlıklı beslenme adına yapılabilecek en kolay ve yararlı yollardan biri de kepekli pirince geçmek olabilir. Kognitif sağlık açısından çok önemli olan vitaminler ve magnezyumdan zengin bu besinaynı zamanda B6 vitamini ile de homosistein seviyelerini düşürebilmektedir.
Kurubaklagiller ise olmazsa olmaz besinlerin başında gelir ve Meksika fasulyesi ya da barbunya gibi kırmızı fasulyeler içerikleri açısından başı çekmektedir. İçeriklerindeki AE ve D vitaminleri ile hücreleri koruyucudurlar. Haftada en az 3 kez tüketmelisiniz.
6. Yoğurt
Süt ve süt ürünleri normalde zor sindirilmeleri rağmen yoğurt bir istisnadır. Özellikle son zamanlarda değer kazanan kefir ve probiyotik yoğurtların sağladığı iyi huylu bakteriler bağırsak aktivitelerimizi hızlandırır. Yaşla birlikteözellikle posa kaynağı fakir
yanlış beslenen
fast food fazla tüketen bireylerde barsaklardaki bu iyi huylu bakteriler azalır ve hastalıklara karşı daha savunmasız kalırız. Bunun için probiyotik yoğurt ve light kefir tüketiminizi artırmalısınız.
7. CevizFındık
Badem
Daha öncede bahsedildiği gibi bitkisel omega 3 için en iyi kaynaklardan biridir. Her gün değişmeli olarak 10 fındık veya 8 badem veya 4 ceviz içi tüketebilirsiniz. Ayrıca E vitamininin de en iyi kaynaklarından olan yağlı tohumlarnormal hücre faaliyetleri sonrasında oluşan ancak hücrenin önemli komponentlerine zarar verme riski olan serbest radikalleri kontrol edebilir. Mısır gevreği
salata ya da ara öğünler için lezzetli seçimlerdir.
8. Zeytinyağı ve Keten tohumu
Akdeniz Mutfağının altın sıvısı zeytinyağı içeriğindeki yararlı bileşiklerle sağlık sigortamız gibidir. Önemli olan içeriğinde yararlı öğeleri bulunduran ilk sıkımlardanaşırı kaçmadan tüketmektir.
Keten tohumu ve bu tohumun yağı da oldukça önemli bileşikleri ile hem vücudumuzda üretemediğimiz elzem yağları sağlar hem de antiaging için önemli fonksiyonları vardır. Kanser vakalarının yaşam ve beslenme alışkanlıklarında yapılan değişikliklerle %30-40 oranında azaltılabileceğini söyleyen araştırmalarda keten tohumu kullanımının da çok etkili olduğu gözlenmiş bu nedenle gastronomik süperstar seçilmiştir.
9. Sarımsak
Kötü kokusuyla rahatsız edici bulunan ancak yemeklere kattığı eşsiz lezzetliyle de gurmelerin baş listelerinde bulunan sarımsak sağlık için de olmazsa olmazlardandır. Antioksidan özellikleri dışındaantiviral ve antibakteriyel fonksiyonları da fevkalade önemlidir. Çiğ
dövülmüş halde tüketmek en iyisidir.
alıntı